Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jak to jest z tym ryzykowaniem

Być może masz jakąś kwestię do poruszenia związaną z nerwicą i lękiem?
A nie wiesz w który powyższy dział dodać temat, bo choćby pasuje to do każdej nerwicy?
Zrób to w takim razie tutaj.
Dział ten zawiera różne tematy, sprawy, wydarzenia w życiu związane z nerwicą i lękiem.
Adam89
Zarejestrowany Użytkownik

6 marca 2018, o 12:33

Witam. Nie wiem dokonca jak zastosowac ryzykowanie
Czy mogli byscie dac jakies przyklady jak to uwas wyglada?
Na przyklad gdy mam jakies natretne mysli i dotego dochodza silne objawy . i zamiast zyc zyciem to caly czas mam obawy czy nic mi sie nie stanie albo czy przez to wszystko mój stan sie nie pogorszy.
Czy chodzi oto zeby nasilac te objawy i zaakceptowac najgorszy scenariusz?
Awatar użytkownika
GaunterODim
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

6 marca 2018, o 12:38

Myślisz że umrzesz albo dostaniesz zawału to mówisz dawaj nerwico, zrób mi cokolwiek, pokaż na co Cię stać. Boisz się wyjść na dwór wychodzisz na dwór. Boisz się szybkiej pracy serca idziesz biegać. Boisz się że wyskoczysz z okna to podchodzisz do okna i oswajasz się z tym lękiem. Obawiasz się że jak nie wykonasz jakiejś kompulsji (np. liczenie czegoś) i stanie się coś złego, to ryzykujesz przestając ją wykonywać. Boisz się że chodząc zemdlejesz to mimo wszystko chodzisz itd ;) Generalnie chodzi o to żeby wychodzić temu co się boisz na przeciw świadomie sobie przy tym tłumacząc i pokazując sobie, że nic Ci się nie stanie.
Adam89

6 marca 2018, o 12:45

Ok rozumiem. Tylko ze przy takim dialogu objawy sie nasilaja a w glowie pojawiaja sie najgorsze scenariusze. Czyli mam to wszystko nasilac?
Iwona29
Dyżurny na forum Odważny VIP

6 marca 2018, o 13:03

Z tego co Dankan mi napisał po części to 3ba stawić czoła temu i wejść właśnie w to co się dzieje.
Że jak ja się bałam że zawał będzie bo serce mi tak szybko biło to mam sobie mówić że będzie zawał no i co?- tak za każdym razem aż zaczną emocje te słabnąc.
Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz😉
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"🙂
Awatar użytkownika
GaunterODim

6 marca 2018, o 13:08

Adam89 pisze:
6 marca 2018, o 12:45
Ok rozumiem. Tylko ze przy takim dialogu objawy sie nasilaja a w glowie pojawiaja sie najgorsze scenariusze. Czyli mam to wszystko nasilac?
Przede wszystkim podchodzić do tego świadomie. Zaakceptuj to i weź pod uwagę że jak powiesz coś takiego to te objawy mogą się nasilić bo wyprowadzasz się ze strefy komfortu, ale ciągle bądź świadomy dlaczego to robisz. Bo chcesz pokazać że to tylko iluzja która nic Ci nie zrobi :) Z resztą o ryzykowaniu sporo chłopaki mówią w nagraniach, posłuchaj ich bo na prawdę warto.
Adam89

6 marca 2018, o 13:11

Dzieki za odpowiedz ;ok. Sluchalem nagran tylko poprostu jestem ciekaw jak to wyglada u innych
Awatar użytkownika
GaunterODim

6 marca 2018, o 13:13

Adam89 pisze:
6 marca 2018, o 13:11
Dzieki za odpowiedz ;ok. Sluchalem nagran tylko poprostu jestem ciekaw jak to wyglada u innych
Dobrze jest też wypracować coś swojego. Jakieś indywidualne podejście do swoich objawów. W końcu sam siebie znasz najlepiej :) W końcu dojdziesz do wprawy, zobaczysz.
Awatar użytkownika
Olalala

6 marca 2018, o 15:22

Kuba jak juz tak ładnie napisalea :DD to możesz mi napisać jak ryzykować z poranna sraczka gdy ktos się jej boi :DD
Na serducho to wiem, ze mam schodów nie unikać, na żołądek tez jem co chcę, a jak mam zaryzykować na poranna sraczke :DD
Awatar użytkownika
GaunterODim

6 marca 2018, o 15:31

Olalala pisze:
Kuba jak juz tak ładnie napisalea :DD to możesz mi napisać jak ryzykować z poranna sraczka gdy ktos się jej boi :DD
Na serducho to wiem, ze mam schodów nie unikać, na żołądek tez jem co chcę, a jak mam zaryzykować na poranna sraczke :DD
Srać ile wlezie :DD
Awatar użytkownika
Olalala

6 marca 2018, o 15:35

GaunterODim pisze:
Olalala pisze:
Ok postaram się :DD
Awatar użytkownika
Nipo

6 marca 2018, o 15:37

Olalala pisze:
6 marca 2018, o 15:35
GaunterODim pisze:
Olalala pisze:
Ok postaram się :DD
Hahahaha dobrze napisał Kubus heheh
Awatar użytkownika
pudzianoska

6 marca 2018, o 15:38

Jako specjalistka od sraczek, przyznaję Jakubowi rację. Jak chce się srać, trzeba srać. Ze sraczką trudno o dyskusję.
Uwaga, dowcip! Spotkały się dwie kupy. Jedna pyta drugą - Jak Ci na imię? Ta odpowiada - Sraczka. Na co ta pierwsza - Hmmm, bardzo rzadkie imię :D
Boże, użycz mi pogody ducha,
Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić,
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Jeśli nie otrzymujesz cudu, stań się nim.

https://wordpress.com/view/pudzianoska.wordpress.com
Awatar użytkownika
GaunterODim

6 marca 2018, o 15:41

pudzianoska pisze:
Jako specjalistka od sraczek, przyznaję Jakubowi rację. Jak chce się srać, trzeba srać. Ze sraczką trudno o dyskusję.
Uwaga, dowcip! Spotkały się dwie kupy. Jedna pyta drugą - Jak Ci na imię? Ta odpowiada - Sraczka. Na co ta pierwsza - Hmmm, bardzo rzadkie imię :D
:haha:
Iwona29

6 marca 2018, o 16:03

pudzianoska pisze:
Uśmiałam się :hehe: sama mam częste z tym problemy...🤔
Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz😉
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"🙂
Awatar użytkownika
pudzianoska

6 marca 2018, o 16:17

Olalala pisze:

Ola, a tak poważnie, to gdybyś miała odpowiedzieć sobie na pytanie, co właściwie jest strasznego w porannej sraczce, to co by to było? Czego konkretnie się boisz? Jak rozumiem masz parcie zaraz po wstaniu, kiedy jesteś jeszcze w swoim mieszkaniu, tak? Czyli jesteś w bezpiecznym miejscu, nie grozi Ci szarpanie za klamkę, zapachy nie zabiją współlokatorów, ogólny luz?
Ja ostatnio złapałam się na tym, że tuż przed przyjściem koleżanki kręciło mi się w głowie od lęku, ponieważ bolał mnie brzuch i miałam mega parcie na stolec. Sytuacja dość komiczna, bo w szpitalu panowała sraczka, ja te kupy badam, więc najpewniej się zaraziłam i przechodziłam lżejszą formę jelitówki (ostatnią miałam jakieś pół roku temu, więc pewnie mam jeszcze przeciwciała, zatem hardcoru nie było). Zaczęłam się zastanawiać, czego ja do cholery się boję? Że będę musiała wyjść w trakcie rozmowy ze SWOJEGO salonu do SWOJEJ toalety, żeby robić SWOJĄ kupę? I co w tym złego? Czego się bałam? Że być może koleżanka "coś" poczuje? A co, ona się nie załatwia? Nigdy sraczki nie miała? A jeśli tak bardzo boję się przed nią ośmieszyć, to czy na pewno mam z nią dobrą relację? Może czuję się od niej gorsza, więc boję się co o mnie pomyśli? Sraczka to tylko wierzchołek góry lodowej, pod tym kryje się coś więcej. Czym u Ciebie, jest to "coś"?
Boże, użycz mi pogody ducha,
Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić,
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Jeśli nie otrzymujesz cudu, stań się nim.

https://wordpress.com/view/pudzianoska.wordpress.com
ODPOWIEDZ