Ostatnio usłyszałam takie zdanie, które utkwiło mi w pamięci (pewnie nie bez powodu) i chce je sobie tutaj zachować
"krzywdzone dziecko nie przestaje kochać rodzica, przestaje kochać siebie".
Jestem trochę zagubiona. Z jednej strony podejmuje działania mając jakiś ramowy plan, a z drugiej brakuje mi pomysłu na dalszy etap. Mam tu na myśli swoją pracę. Napawa mnie to lękiem - lęk łatwo traktować jako coś bardzo nieprzyjemnego, a on przecież motywuje do działania
Próbuje nauczyć się czerpać to co dobre, z trudnych emocji. Bardzo łatwo jest wejść w wir "nie chce tego", trudniej traktować go jak przyjaciela
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Dziennik Louise
-
- Nowy Użytkownik
W najbliższym czasie chcę skupić się nad dwoma rzeczami:
1) Zanim coś zjem, zastanowię się czy jestem głodna czy zajadam emocje. Jeśli to drugie, to rozłożyć temat na czynniki pierwsze.
2) Kiedy pojawi się przekonanie, że nigdy nie zajdę w ciąże, przypomnieć sobie lęk, który pojawiał się na myśl o ślubie i zauważyć, że to tylko trauma Nie mogę wiedzieć co będzie.
1) Zanim coś zjem, zastanowię się czy jestem głodna czy zajadam emocje. Jeśli to drugie, to rozłożyć temat na czynniki pierwsze.
2) Kiedy pojawi się przekonanie, że nigdy nie zajdę w ciąże, przypomnieć sobie lęk, który pojawiał się na myśl o ślubie i zauważyć, że to tylko trauma Nie mogę wiedzieć co będzie.
-
- Nowy Użytkownik
Emocje to drogowskazy
"ZŁOŚĆ, GNIEW
*alarmuje, że bezpieczeństwo, wartości lub granice twoje lub bliskiej ci osoby są zagrożone
*mobilizuje i motywuje do działania
*powoduje przypływ energii - pomaga skoncentrować się na problemie
*eliminuje wątpliwości
*komunikuje innym, że poważnie podchodzisz do problemu
*pomaga pokazać się w bardziej przekonywujący sposób
*motywuje do przejęcia kontroli lub dominowania
*jest emocją związaną z moralnością "słuszne oburzenie" komunikuje, że nie pójdziesz na kompromis z wyznawanymi wartościami moralnymi, przygotowujesz się do ich obrony
*demonstruje wysokie standardy moralne
*wyraża niezgodę
*pozwala innym skorygować swoje zachowania lub się wycofać
*pomaga dostać to na czym ci zależy
*chroni twoje prawa, chroni cię przed niesprawiedliwością"
[źródło: książka "ABC twoich emocji"]
"ZŁOŚĆ, GNIEW
*alarmuje, że bezpieczeństwo, wartości lub granice twoje lub bliskiej ci osoby są zagrożone
*mobilizuje i motywuje do działania
*powoduje przypływ energii - pomaga skoncentrować się na problemie
*eliminuje wątpliwości
*komunikuje innym, że poważnie podchodzisz do problemu
*pomaga pokazać się w bardziej przekonywujący sposób
*motywuje do przejęcia kontroli lub dominowania
*jest emocją związaną z moralnością "słuszne oburzenie" komunikuje, że nie pójdziesz na kompromis z wyznawanymi wartościami moralnymi, przygotowujesz się do ich obrony
*demonstruje wysokie standardy moralne
*wyraża niezgodę
*pozwala innym skorygować swoje zachowania lub się wycofać
*pomaga dostać to na czym ci zależy
*chroni twoje prawa, chroni cię przed niesprawiedliwością"
[źródło: książka "ABC twoich emocji"]