Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Objawy DD czy macie takie objawy jestem tu od 2 lat :)

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
ktochcesz
Zarejestrowany Użytkownik

10 listopada 2016, o 20:02

Witam jestem mezczyzna,23 lata,nie brałem zadnych narkotyków/dopalaczy.Piłem tylko alkohol i mialem nerwice.Jak przestałem pić dostałem takiego bad tripa alkoholowego.I mam dd juz 2 rok.Aktualnie jestem na lekach od neurologa setralina 100mg,xanax 2x0.5mg i calvinton forte 3x10mg(przeplywy krwi).I tak biore te leki 3 miechy moze dd sie zmniejszylo ale widze dluga droga,przyszly mnie znow mysli analizacyjne bo nie wiem co robic neurolog powiedział ze neurologicznie jestem zdrowy bralem juz duzo leków z kazdej grupy i mam sie nauczyc z tym zyc.I metlik znow co mi jest czy to nerwica i dd czy np mam dd z innej choroby niz nerwica.
CZY MACIE TAKIE OBJAWY WZROKOWE I ODCZUCIA JAK JA?
-snieg optyczny
-wyostrzony wzrok
-rozmyty obraz jak bym sie obudził dopiero
-smugi jak swiatło
-widzenie tunelowe(mialem i zniklo)
-szumy uszne
-odrealnienie takie i poczucie takiego swiata jak po alkoholu.
-brak emocji taka pusta ze poco zyc.
Dodam ze chciałbym uzyskac odpowiedz glownie te objawy wzrokowe.
tzw wzrokowo macie te objawy co opisałem+do tego czujecie sie jak na fazie po alko/trawie(bez eufori).
Euzebiusz
Zbanowany

11 listopada 2016, o 09:29

Siema, mam dokładnie wszystko to co Ty, plus jeszcze inne objawy wzrokowe, takie jak np.:
-skakanie obrazu (szczególnie na kostce brukowej lub rurach, wzorach geometrycznych).
-falowanie obrazu
-klatkowanie obrazu (szczególnie przy sztucznym oświetleniu)
- oddychanie przedmiotów w ciemności
- nierealne widzenie (wszystko wydaje mi się plastikowe, ludzi widzę jakby byli wyciągnięci z simsów)
- jaskrawe kolory bardzo rażą mnie w oczy
- dwuwymiarowe widzenie- wszystko jest płaskie, nie widzę głębi.

Oczywiście miewam z różnym natężeniem również masę różnych objawów typowo nerwicowych:
-niepokój.
-czasem lęki
- hipochondrię
-lekką agorafobię
- lekkie zawroty głowy (uczucie jakby mnie coś ciągnęło do tyłu, albo pchało do przodu jak idę)
- bardzo rzadko ataki paniki
- silną drażliwość i nerwowość
- fobię społeczną (mam ochotę zajebać prawie wszystkich ludzi, po prostu nie mogę na nich patrzeć- jak widze kogoś kogo nie znam od razu uważam go za wieśniaka, zjeba, radość itd.)
- bardzo rzadko duszności
- czasem osłabienie jakby mi spadł cukier (mimo to idę np. ćwiczyć na siłowni i to osłabienie mi przechodzi).

Wydałem masę pieniędzy i straciłem masę czasu na wizyty u lekarzy. Zrobiłem wszystkie badania pod kątem chorób neurologicznych, laryngologicznych, kardiologicznych, bakteryjnych i okulistycznych by wykluczyć organiczne przyczyny tych zaburzeń widzenia. Jedyne co u mnie stwierdzili lekarze to silna nerwica, z czym się w pełni zgadzam, biorąc pod uwagę to ile przeszedłem w życiu i dodatkowo moje złe podejście do samego siebie i mojego życia. Mam również złe podejście do pracy i nie potrafię tego zmienić- wszystkim się przejmuje, wszystko mnie denerwuje itd.

Napisz coś więcej o sobie od czego to się zaczęło, ale z tego co rozmawiam z ludźmi i widzę po sobie takie zaburzenia widzenia są typowe dla derealizacji. Derealizacja włącza się gdy Twój umysł ma czegoś już po prostu dość- w moim przypadku ma dość mojej nerwicy, zamartwiania się i złego podejścia do wszystkiego.
"These bones may be broken, but the spirit can't die"
ktochcesz

13 listopada 2016, o 18:48

Witam ja mam wszystko co ty, nerwica(fobia spoleczna),stany depresyjne i DD zrobiłem tez badania okulistyczne,neurologiczne,krew,ekg,cisnienie,usg brzucha,serca,tarczycy.Wszystko w porzadku.I tez ze nerwica lecze sie 2 lata juz chyba 20 rodzaji leków od SSRI/BENZO/NEUROLEPTYKI/PRZECIWPADACZKOWE. I lipa.
Mialem od mlodosci nerwice i ciagle piłem alkohol jak odstawiłem to mnie tak odrealnieniło i chodzi mi najbardziej o te odrealnienie..

-- 13 listopada 2016, o 18:48 --
?
Euzebiusz
Zbanowany

14 listopada 2016, o 08:12

Nie wiem co Ci mogę jeszcze napisać. Ja do uczucia odrealnienia itd. się już przyzwyczaiłem i mnie to w ogóle nie rusza, gorzej z tymi objawami wzrokowym, których mam pełno. Prawie na nic nie mogę patrzeć spokojnie bo widzę jakieś falowanie, śnieg optyczny, jakby pulsujące piksele itd.
https://www.youtube.com/watch?v=DQtz13dl6Cw - tu jest dobrze pokazane np. klatkowanie, które często mam.
"These bones may be broken, but the spirit can't die"
Victor
Administrator

14 listopada 2016, o 08:14

ktochcesz pisze:Witam ja mam wszystko co ty, nerwica(fobia spoleczna),stany depresyjne i DD zrobiłem tez badania okulistyczne,neurologiczne,krew,ekg,cisnienie,usg brzucha,serca,tarczycy.Wszystko w porzadku.I tez ze nerwica lecze sie 2 lata juz chyba 20 rodzaji leków od SSRI/BENZO/NEUROLEPTYKI/PRZECIWPADACZKOWE. I lipa.
Mialem od mlodosci nerwice i ciagle piłem alkohol jak odstawiłem to mnie tak odrealnieniło i chodzi mi najbardziej o te odrealnienie..

-- 13 listopada 2016, o 18:48 --
?
A wykonywałeś jakąkolwiek prace na terapii oraz pracę nad swoimi emocjami? Przecież to jest dosłownie jasne, ze skoro od dziecka miałes takie problemy z emocjami to jest to po prostu na pewno potrzebne :) I same leki i to obojętnie jakie nie rozwiążą sprawy do końca.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ktochcesz

16 listopada 2016, o 12:59

Byłem raz na terapi grupowej 3dni i masakra jak by mnie mialo to wyleczyc moze w złe rece wpadłem.No tylko czy te zaburzenia widzenia sa zwiazane od derealizacji i dlaczego tak?.. czy np trzeba brać jakis lek przeciwpadaczkowy itp albo badania porobic jakies.Bo moze od dd sie stalo cos w mozgu i zaburzenia widzenia sa wlasnie.Bo lekarz neurolog mi mowil ze moge miec od nerwicy ze mi zle krew plynie do mozgu i dlatego mam takie zaburzenia widzenia..
Victor
Administrator

16 listopada 2016, o 13:49

A dlaczego masakra?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ktochcesz

16 listopada 2016, o 20:46

Zeby mnie to wcale nie wyleczylo majac DD ja nic nie rozumialem z tego ja sie czuje jak na bani po alkoholu taki oszolomiony a tematy na terpi calkiem inne niz moje problemy i jeszcze bardziej dolujace.Malowania jakies itp hah.Co sadzisz o tych zaburzeniach widzenia a DD?
Awatar użytkownika
Euzebiusz II

23 listopada 2016, o 07:24

Te wszystkie zaburzenia mogą mieć związek z jakimiś zmianami w dokrwieniu oka lub mózgu, ale tak na pewno nie jest w moim przypadku:
- MRI głowy nie pokazało u mnie żadnych zmian, w tym nie pokazało również żadnych zmian niedokrwiennych.
- angio-MRI pokazało prawidłowy przepływ krwi we wszystkich naczyniach mózgowych. Żadnych zmian w kształcie naczyń, ani nieprawidłowości w prędkości przepływu krwi.
- USG tętnic kręgowych pokazało również idealny przepływ krwi.
- Badanie dna oka, angiografia fluorescencyjna oraz OCT gałki ocznej pokazały, że przepływ krwi w siatkówce również jest prawidłowy. Z jednych nieprawidłowości to mam objaw Gunna, ale to wynika z gwałtownych skoków ciśnienia przy podnoszeniu ekstremalnych ciężarów- tętniczki w oczach nie są pozwężane i krew przepływa idealnie.
-EEG pokazało, że fale mózgowe są u mnie prawidłowe.

Ja mam dwie hipotezy:
- Może to być sprawa działania oka. W czasie nerwicy/dd cały układ nerwowy jest rozhuśtany, a siatkówka składa się z 11 warstw, z czego jedna to właśnie odgałęzienie układu nerwowego. Kiedyś czytałem o jakimś okuliście, który stwierdził, że np. śnieg optyczny jest wynikiem niepotrzebnych, dodatkowych pobudzeń fotorceptorów, które mogą się pojawić jak najbardziej pod wpływem stresu, nie mówiąc już o nerwicy czy dd.
- Może to być kwestia nierównowagi chemicznej w mózgu. Nie jest tajemnicą, że w stanach lękowych i zaburzeniach zmienia się skład chemiczny mózgu. Dopamina, serotonina i inne neuroprzekaźniki oprócz np. rzeczy tak prozaicznej jak nastrój odpowiadają również za proces mózgowy
KlaudiaK
Zbanowany

2 grudnia 2016, o 14:03

witam, mam podobne objawy co wy byłam z nimi u neurologa i powiedzial ze to nie mozliwe ze od nerwicy :( teraz bardzo sie boje :( czy komus to minelo?
ODPOWIEDZ