Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Depersonalizacja

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Notfound
Odważny i aktywny forumowicz

8 grudnia 2019, o 17:31

Soo.. Trochę o mojej derealizacji.. Pierwsze objawy pojawiły się rok temu, nie zwracałem na to zbyt dużej uwagi i jakoś tak przeszło, było i poszło. Potem drugi już poważniejszy epizod pojawił się w luty 14, kiedy pojechałem do dziewczyny 20 km i dostałem ostrej derealizacji, czułem się jak w bajce, nie jak niektórzy opisują w że czują się jak w filmie, chociaż ja też się tak czułem. Przeżyłem różne stany ,,świadomości" (postrzegania siebie i świata) przez co nabawiłem się ostrej dezorganizacji umysłu, obecnie jestem na lekach gdyż z tego wszystkiego nie pozostało mi nic innego jak zwrócić się do specjalisty, dostałem leki z grupy SSRI (citabax) od razu wątpiłem że jakeś tam tableteczki pomogą mi na tak ostre zaburzenia i się nie myliłem, po 2 tyg od dostania lektów zgłosiłem się po skierowanie do szpitala psychiatrczynego w którym przesiedziałem od maja do pazdziernika z przerwami. Tam zacząłem dostawać inne już leki, tak zwane neuroleptyki, mam małą wiedze odnośnie chorób psychicznych, dlatego też do tej pory nie ufam lekarzom i ich diagnozie. Do tej pory nie wiem który ze stanów w których się znajduje jest poprawny, tzn. jak się powinnno odbierać świat i otoczenie. Nie wiem czy zmiany jakie we mnie zaszły są odwracalne, troche bardzo odizolowałem się od otoczenia i zacząłem eksperymentować z sobą, idealny przypadek na schizofrenie. Rozmawiałem z lekarzem opowiadajac jej o swoich objawach stwierdził że niektóre stany w jakich byłem sprawiają narkotyki ( nic nigdy nie brałem, próćz marihuane okazjonalnie, ale to nie ona była przyczyną mojej dd) Nie wiem co mi jest, ani jak z tego wyść, jak powinienem odcuwać ten świat, jak ktoś ma jakiś pomysł jak mnie przywrócić do normalności to zapraszam, mógłbym jeszcze wiele napisać o tym wszystkim, ale nie bedę was zanudzał takimi opowieściami zniszczonego człowieka,
Victor
Administrator

11 grudnia 2019, o 00:04

To co opisujesz to stany odrealnienia, nie występują one tylko po narkotykach i tego typu rozumowanie jest błędne, natomiast co na pewno bardzo mocno je nadal przeżywasz. Można oczywiście powiedzieć, że to nie jest dziwne i byłaby to prawda ale faktem też jest, że przeżywanie tego nie pomaga tych stanów wyciszyć i ostatecznie uspokoić. Jeśli nie widziałeś to zachęcam do zapoznania się z tym działem - derealizacja-depersonalizacja-artyku.html
Nie tylko objawami ale równiez opisem mechanizmów i przemyśleń na temat tych stanów. Do nich trzeba zbudować sobie określone nastawienie, wtedy będą powoli schodziły.
A co się działo w tym całym czasie kiedy te derealizacje się zaczęły pojawiać?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Notfound
Odważny i aktywny forumowicz

11 grudnia 2019, o 12:55

Pamiętam że wyjechałem na kursy ze sql , i tak jakoś wyszło że zaczęły się pojawiać.Nie bardzo zwracałem na to wtedy uwagę, tłumaczyłem sb te stany że tak musi być, no i byłemw codziennym rytmie (Sql po sql internat) , Teraz nawet najdrobniejsze zaplanowanie czegoś wzbudza we mnie jakieś takie napicię i zmienione odczuwanie siebie, nie wiem czy rozumiesz to jak pisze (zmienione odczuwanie siebie),proszę o jeszcze jakiś filmik który pomogłby mi jakoś to wszystko ogarnąć.
ODPOWIEDZ