Ogłoszenia
➤ Pierwszy raz z zaburzeniem? >>>> Mechanizm zaburzeń
➤ Jeżeli szukasz Wiktora, to wejdź na stronę - emocjobranie.pl
➤ Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Tytuły książek wartych przeczytania.

W tym dziale zajmujemy się polecaniem tytułów ciekawych książek o tematyce psychologicznej, o wychodzeniu z lęku, nerwic, depresji itp.
Tutaj również podajemy ciekawsze fragmenty książek.
Klaudia55
Zarejestrowany Użytkownik

29 grudnia 2019, o 23:31

EmpirycznaSowa pisze:
20 października 2018, o 23:17
"Toksyczna Miłość " Pia Mellody

"Toksyczna miłość to książka dla kobiet, które za bardzo kochają i dla mężczyzn, którzy duszą się w związkach z nimi. Dla kobiet (ale i dla mężczyzn) skłonnych do romantycznej miłości i idealizacji partnera, często rozczarowujących się lub z obawy przed porzuceniem tkwiących w bolesnej samotności. Dla mężczyzn (ale i dla kobiet) obwinianych przez bliskich, że zapracowani lub pogrążeni w swoich stresach nie mają czasu na miłość, dla rodziny, nawet dla własnych dzieci. Dla przepełnionych poczuciem krzywdy i dla tych, którzy czują się winni w związkach. Znajdziecie tu klucz do takich zjawisk jak zaborczość rodziców wobec dzieci, uzależnienie od guru czy psychoterapeuty, dewocja i religijny fanatyzm. Pia Mellody, wybitna psychoterapeutka amerykańska, autorka bestsellerów o zjawisku współuzależnienia ma dla nas dobrą wiadomość: z chorobliwej miłości można się wyleczyć!"

https://www.czarnaowca.pl/psychologia/t ... 1872201517

Polecam :)

Posiadasz może ta książkę w pdf? :)
Katja
Dyżurny na forum Odważny VIP

4 stycznia 2020, o 20:06

adzikkk pisze:
29 stycznia 2019, o 19:49
Bardzo bardzo polecam - Panika - Klaud Bernhardt
No nie wiem, ja po lekturze jakiś 100 stron tak się wkręciłam w temat myśli, że wróciły mi i panika i natręty związane z wychodzeniem z nerwicy. Moim zdaniem jest to książka nie dla każdego, bo np. jeśli ktoś ma problem związany samobójczymi natrętnymi myślami i czyta, że myśli sa bardzo ważne to może się poczuć dziwnie. :(( To samo jeśli jego wewnetrzny głos jest always spanikowany, a autor sugeruje mu żeby go słuchał i jedynie coś tam wspomina o osobach, które zawsze reagują lękiem ;stop
https://www.czlowiekczujacy.pl

Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Klaudia55

4 lutego 2020, o 12:35

Up :) podbijam, może ktoś ma jakieś jeszcze fajne tytuły :)
nierealna92

8 kwietnia 2020, o 00:33

"Unfuck Yourself. Napraw się. "
12Darek90

3 lipca 2020, o 18:50

Czesc, nie wiem czy powinienem w tym dziale z tym pytaniem ale zapytam :) czy znacie jakies książki o tematyce nerwicy lękowej, fobiach społecznych, atakach paniki, nerwicy natrectw? Normalnie wpisalbym w google i tyle ale moze ktos przeczytal jakąs ciekawą pozycje i moglby polecic, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MałaMaruda
Odważny i aktywny forumowicz

3 lipca 2020, o 20:16

Ja czytałam trzy i wszystkie trzy mogę polecić, a są to:

Grzegorz Szaffer - Pokonałem nerwicę
Amr Barrada , Judith Bemis - Pokonać lęki i fobie. Jak radzić sobie z niepokojem i napadami paniki

i taka, którą czytałam najbardziej niedawno i najbardziej póki co polecam, chociaż tytuł brzmi jak durny coaching to jest to zupełnie coś innego:
dr Claire Weeks - Kompletna samopomoc dla Twoich nerwów. Naucz się relaksować i znów cieszyć życiem przezwyciężając stres i lęk.

Takie życiowe ale nie stricte zaburzeniowe, to jeszcze zaczęłam czytać: Joanna Glogaza - Slow life i póki co jestem dość zadowolona.

Za to odradzam (moja opinia) książkę potęga podświadomości - dla mnie zbyt schizowo-duchowa ;)

A poza książkami to jako uzupełnienie do nagrań Divovica polecam też nagrania wykładów Ajana Brahma, to buddyjski mnich, ale mówi o sprawach bardzo przyziemnych i do mnie świetnie trafia i nagrania psychoterapeuty tzw. Łysego, tj. Dominik Waszek.

Ogólnie wszystkie te źródła się uzupełniają i często powtarzają ale ta sama prawda dociera do nas w różny sposób wyrażona w różnych słowach :)
"Hold on! I know you're scared,
But you're so close to heaven...
Don't know but you know when you get there (...)
You don't know, you're almost near it.

All this time - you're just tryin' not to lose it,
You can always learn to fly - you never do until you do it"

[LP - Tightrope]
Katja
Dyżurny na forum Odważny VIP

4 lipca 2020, o 00:53

Ja również najbardziej polecam "Kompletna samopomoc dla Twoich nerwów" Claire Weeks, jeśli znasz anagielski to polecam również inne książki czy publikacje tej Pani. Druga bardzo dobra pozycja to "Opanować lęk" - Bronwyn Fox
Jeśli chodzi o ataki paniki to "Strach i paniczny lęk" Roger Baker,
Judith Bemis Amr Barrada - "Oswoic Lęk".
https://www.czlowiekczujacy.pl

Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
AnnaJa

4 lipca 2020, o 19:20

Kompletna samopomoc dla Twoich nerwów" Claire Weeks to byl moj ratunek, czytalam z 5 razy. Ksiazka ta zastapila mi tabletki.
kattismoon

14 sierpnia 2020, o 15:59

Ja polecam książki Pani Beaty Pawlikowskiej .Dzięki nim rozumiem siebie oraz widzę błędy jakie popełniam .Wiem także ,że można z tego wyjść tylko trzeba bardzo tego chcieć
polazpolski

24 września 2020, o 14:46

Widzę, że nie tylko mnie interesuje tematyka związana z ludzką psychiką. Jest mi ona bliska, ponieważ sama nabawiłam się nerwicy pracując w dużej korporacji. Na szczęście jest wiele książek, które pozwalają lepiej poznać siebie samego (wiem, brzmi to banalnie). Ja polecam "Stres w pracy menedżera" autorstwa Kraczla Magdalena. To obowiązkowa pozycja dla tych, którzy chcą nauczyć się kontroli nad emocjami, a zwykle w pracy ich nie brakuje. Niestety nie widziałam w sieci nigdzie PDF, ale obecnie w sklepie BookBook są fajne rabaty dzięki którym można dodatkowo zyskać kilka złotych na zakupach :lov:
limonka7

29 stycznia 2021, o 16:25

ja polecam 2 ksiażki, które ratowały mnie z niejednej opresji. Pierwszą jest "TECHNIKA UWALNIANIA" (David Hawkins), która całkowicie zrewolucjonizowała może życie i podejście do niektórych spraw.
Drugą, w której są konkretne ćwiczenia na radzenie sobie w czasie wychodzenia z nerwicy czy depresji jest "UMYSŁ WYZWOLONY", najnowsza książka S.J. Heyes'a. Uzupełnienie tego co mówią chłopaki na nagraniach i KONKRETNY PLAN ĆWICZEŃ, które KURDE działają. Dużo naukowych odniesień, dużo pracy własnej, efekty praktycznie od razu. Nauczyłam się do tej pory nie identyfikować ze swoimi myślami, pracuję nad akceptacją i nad akceptacją akceptacji ;). Ogólnie petarda.
Sowistty

6 czerwca 2021, o 19:06

masta100 pisze:
3 listopada 2019, o 10:10
Sowistty pisze:
10 lutego 2019, o 17:27
adzikkk pisze:
29 stycznia 2019, o 19:49
Bardzo bardzo polecam - Panika - Klaud Bernhardt
Jeszcze nie czytałem, ale jak ktoś chce to mam w formacie epub i mogę podesłać.
Hej, A czy mogę prosić o podesłanie?
w_kaprys@wp.pl
Wysłałem! Przepraszam, że tak późno - nie zaglądałem na forum jakiś czas :(
Awatar użytkownika
grzeslaw

13 czerwca 2021, o 16:22

Ja polecam książki Wiktora E. Frankla: "Człowiek w poszukiwaniu sensu", "Bóg ukryty", "Wola sensu". Wszystkie traktują o logoterapii – nurcie terapii egzystencjalnej, skupionej wokół poszukania sensu życia. Polecam głównie osobom w kryzysie egzystencjalnym, ale nie tylko. Dla mnie są po prostu ciekawe (autor porównuje logoterapię do innych znanych nurtów i ma ciekawe przemyślenia)
Kapetka

15 grudnia 2022, o 07:28

Jako, że mieszkam za granicą i książkę w rodzimym języku mam od święta jak chcę coś przeczytać po pl to tylko i wyłącznie ebook, który wlatuje na mojego iPada. Jak czytam coś po angielsku to dużo częściej też ebook, bo przebitka w cenie potrafi wynieść nawet 20% nie mówiąc już o wszystkich Legimi czy Kindle Unlimited.

Jeśli szukacie dobrej księgarni internetowej w Polsce, polecam matfel https://matfel.pl/ Jeśli mam zamówić coś w wersji papierowej o tylko tam.
Justyna17
Nowy Użytkownik

3 czerwca 2025, o 13:34

Russ Harris "Zderzenie z rzeczywistością" dużo pomocnych ćwiczeń. /z terapii ACT
ODPOWIEDZ