Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Terapia poznawczo-behawioralna.
-
- Gość
Czy ktoś korzystał z tej formy terapii? Jakie są efekty i czy faktycznie pomaga? Z lekami czy bez?
- katarzynka
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Witaj, aktualnie pracuję w terapii b-p. Mam za sobą też inne nurty i śmiało mogę polecić b-p na zaburzenia lękowe. Ja działam terapia + leki, choruję na depresję i nerwicę natręctw. Dużo zależy od nas samych, terapia jak każda wymaga czasu i pracy nad sobą, ale warto 

jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.
nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
-
- Gość
Korzystałem z terapii psychodynamicznej ale nie czułem tego, to nie dla mnie. Cały czas szukam rozwiązań i pomocy jak walczyć z tą nerwicą. Mój doktor polecił mi właśnie behawioralno-poznawczą, jest ponoć dużo krótsza od tamtej i terapia polega na rozmowie a nie monologu. U mnie lęk przed chorobami niszczy mi życie, leki trochę go wytłumiły ale właśnie zastanawiam się nad terapią.
- Olalala
Jeśli masz hipochondrię to terapia poznawczo-behawioralna to strzał w dziesiątkę.lamberth pisze: ↑25 sierpnia 2017, o 09:15Korzystałem z terapii psychodynamicznej ale nie czułem tego, to nie dla mnie. Cały czas szukam rozwiązań i pomocy jak walczyć z tą nerwicą. Mój doktor polecił mi właśnie behawioralno-poznawczą, jest ponoć dużo krótsza od tamtej i terapia polega na rozmowie a nie monologu. U mnie lęk przed chorobami niszczy mi życie, leki trochę go wytłumiły ale właśnie zastanawiam się nad terapią.
- katarzynka
Psychodynamiczna jest mniej efektywna na zaburzenia lękowe, spróbuj śmiało behawioralnej jeśli masz możliwość 

jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Ja korzystałem z P-B i mi nie pomogla wcale a chodzilem na nia prawie 2 lata. Nawet śmiało moge powiedzieć że mi pogorszyła... Dobrwj znajomej P-B tez nir pomagała. To jest tylko powierzchowne gadanie o objawach i bedzie ci psycholog kazał mowic sobie ze jest dobrze jak dobrze nie jest. Takie rady jakie uslyszysz tam sobie mozna wsadzic w du@@. Polegalo to jedynie na tym że psycjolog mnie besztala że sie zle czuje i budzila we mnie poczucie winy. Gadala ze to wstyd zeby robic problem o takie pierdoly. I ze ja mam mowic sobie ze nix mi nie jest i bedzie lepiej. No to sobie tak mowilem i mowilem i bylo... Gorzej xD
Jeśli chodzi o psychodynamiczna to na pewno mogę odradzic formę indywidualną bo skuteczność takiej formy pojawia sie dopiero po co najmniej 5 latach a nieraz trzeba bybylo chodzic i z 10 lat.
Jeśli chodzi o psychodynamiczna to na pewno mogę odradzic formę indywidualną bo skuteczność takiej formy pojawia sie dopiero po co najmniej 5 latach a nieraz trzeba bybylo chodzic i z 10 lat.
- Ardiano K-ce
- Odważny i aktywny forumowicz
Terapia poznawczo behawioralna, jest po to, by zrozumieć jak tworzy się nasza osobowość. Np.8 typowych błędnych interpretacji świata zewnętrznego, które doprowadzaja nas do depresji.To czego szukamy mamy pod nosem i 250lat terapii nic ci nie pomoże a jedynie może przeprogramowac cie na poziomie podswiadomym. Mam taką książkę i wątpię, żeby ktoś w nerwicy, zdołał wykonać wszystkie ćwiczenia, jak choćby takie by zwołać wszystkich najbliższych by ci wyrazili o tobie szczerą opinie. Jest to o tyle trudne, że większość nie powie ci prawdy, bo nie będzie chciała cie zranić. Wielu ludzi na tym świecie wypowiada słowo kocham a nie zna jego prawdziwego znaczenia. Ja tez się nie piszę na takie terapię. Chyba że ktoś będzie za to bulil i ze zagwarantują mi płatne nieobecności w pracy haha. Szukaj prawdy a nie programuj się. Urodziłeś się pełny i nic ci nie brakowało. Lepiej podziała przebywanie w naturze, uwazność i zadbanie o zdrowie.
Nie żyjesz chwilą obecną,to żyjesz w własnej głowie.Przeszłość i przyszłość istnieją,jedynie w twojej głowie.
wyjdź ze swojej głowy i zacznij żyć,bo sensem i prawdziwym celem życia,jest życie samo w sobie.
wyjdź ze swojej głowy i zacznij żyć,bo sensem i prawdziwym celem życia,jest życie samo w sobie.