Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed zasypianiem.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lipton
Dyżurny na forum Odważny VIP

1 lipca 2014, o 14:08

Cześć wszystkim. W zasadzie do zwalczenia lęku pozostał mi jeszcze jeden problem. Wszystko jest w normie za dnia, pokonuję lęk, w skutek czego praktycznie przestał mi przeszkadzać, opanowałem już myśli, mogę oglądać horrory i Dr.Housa i nie boję się tego, że zacznę wmawiać sobie choroby ;-)

Jest tylko problem. Boję się zasypać. Otóż w głowie mi krąży taka myśl, że życie schizofrenika niewiele różni się od tego co dzieje się w świecie snów. Tam też nie ma logiki, nie ma racjonalności. Rzeczy "dziwne" czasem w snach są normą.

Co więcej, przeraża mnie odrobinkę to że ja lubię spać i lubię sny. Lubię trochę ten świat, bo potem budzę się rano i mogę porozmyślać o co chodziło mojej podświadomości. A z drugej strony ta irracjonalność snów jest dla mni niepokojąca. Oczywiście nie zawsze, bo czasem są to zwykłe normalne sny.

I tutaj konflikt. Lubię sny, lubię spać, a boję się że od nich coś mi się poprzestawia w głowie. Co więcej, boję się też nie zasnąć. Trochę to nielogiczne, ale powoduje u mnie niestety bezsenność.

Miał ktoś podobny problem? Bo to praktycznie ostatnia z rzeczy, która mi została do pokonania w lęku. Z resztą radzę sobie już bardzo dobrze sam.
Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

1 lipca 2014, o 14:17

Ale Ty kombinujesz Lipton :DD Typowo nerwicowe myśli i nic więcej :) Chłopie, na świecie żyje 7 miliardów ludzisków, a ile żyło wcześniej nie sposób pewnie zliczyć... Czy myślisz, że komukolwiek od snów się coś stało ? :P Skończ z tym światem schizofrenika, ciesz się ile już pokonałeś i tyle! Piepsz to! DO BOJU! Chce Ci się spać w nocy idz spać, puść sobie muzyczkę w uszach i czill... Snów nie da się wytłumaczyć tak dokładnie, jest to ciekawe ale nie może być lękowe :P po co ? :) Sen to tylko Sen tak jak Myśl to tylko MYŚL! Yo!
Awatar użytkownika
Lipton
Dyżurny na forum Odważny VIP

1 lipca 2014, o 14:58

Kamień, ja wiem :D Musiałem się tylko upewnić, bo mam trochę trudność z zasypianiem :D Aczkolwiek i tak już jestem na dobrej drodze :D Dzięki ;-)
Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
Awatar użytkownika
Mr.DD
Odważny i aktywny forumowicz

1 lipca 2014, o 15:24

Pewnie Lipton, miałem taki okres też że się bałem zasypiać, bałem się że jak już zasnę to się pewnie nie obudzę, kładłem się na łóżku i co chwile jak już miałem zasnąć wybudzałem się nagle z mocnym poczuciem strachu ale to też przejściowe i wystarczy naprawdę niewiele żeby to zmienić, przynajmniej u mnie tak było ;)
Cier­pienie wy­maga więcej od­wa­gi niż śmierć.
Niektórzy po za­pad­nięciu zmro­ku już nie pot­ra­fią uwie­rzyć w słońce. Bra­kuje im tej od­ro­biny cier­pli­wości, aby docze­kać nad­chodzące­go po­ran­ka. Kiedy prze­bywasz w ciem­nościach, spójrz w górę. Tam cze­ka na ciebie słońce.
ODPOWIEDZ