Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed odległością od domu

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Caramoglie
Zarejestrowany Użytkownik

24 kwietnia 2025, o 08:12

Trzymam kciuki. Musi być jakaś przyczyna.
Od podstaw rady chłopaków wziąć, zobacz czy coś pomijasz. Na pewno w końcu się uda z tym wygrać. Pamiętaj, że to jest zawsze tylko w Twojej głowie 🙂
piobla1324

24 kwietnia 2025, o 09:36

Wiem że to siedzi w mojej głowie , dlatego nie siedze w domu caly dniami. Wychodze na rower , jade autem , mimo iż pampers pełny :DD . Gdzieś się zapętlam i tak ja piszecie musze poszukac gdzie. Ja cały czas nadzieje pokladam w psychoterapii. Wiem ze musi minąc masa czasu , dlatego nie robie sobie presjii choc jak pisałem siedze w tym od 25 lat , od 2 bez leków i alko.Może autorce tego wątku też coś jednak , gdzieś , siedzi w głowie i przeszkadza.
Caramoglie

24 kwietnia 2025, o 10:01

Chyba tak musi być, że jeśli ktoś nie może wyjść z zaburzenia, to brakuje jakiegoś puzzla w układance. A skoro zaburzenie jest tylko w głowie, to jasne gdzie trzeba szukać :)
Problemem jest chyba jak ludzie szukają na zewnątrz, bo tam może być bodziec, ale brak bodźca nie usunie przyczyny, co najwyżej usunie reakcję, która znów się aktywuje gdy znajdzie się inny bodziec.
Nie jestem specjalistą zaznaczam, tak tylko rozkminiam w teorii rzeczy oczywiste, ale jak czytam posty np. na grupie na FB, to chyba jednak dla wielu jednak nie.
piobla1324

24 kwietnia 2025, o 13:39

Ja wróciłem z tego roweru , przejechałem ok 38 km , lęk jakiś tam sobie cały czas był , ale jechałem dalej. Wróciłem do domu i po 30 minutach , jeeb mam atak silnego lęku , cały się telepie. Jak to rozumieć. Nie mam pojęcia.
Caramoglie

24 kwietnia 2025, o 13:49

Właśnie w którymś temacie dziś pisałam, że wczoraj widziałam wypowiedź terapeutki, że telepanki, trzęsiawki to jest naturalne wyrzucenie stresu z organizmu, tylko jak się tego boisz, nadajesz temu znaczenie itd ...
Ale głowy nie dam, tylko powtarzam :)
piobla1324

24 kwietnia 2025, o 14:03

:DD Oooo widzisz. Ja sie to starałem olać i trochę puściło , bo wiadomo że to ciężka przeprawa kiedy zaczyna cię telepać i masz milony myśli w głowie. Z drugiej strony sam siebie zaskoczylem tym wyjazdem na rowerze :DD ze tak daleko zajade mimo lęku :DD pewnie gdybym nie musial odebrać syna z szkoły to pojechal bhm dalej :hehe:
Caramoglie

24 kwietnia 2025, o 14:09

Każdy krok, nawet najmniejszy to poruszanie się do przodu 🙂
Będzie dobrze
piobla1324

24 kwietnia 2025, o 14:16

Najlepsze jest to że wystarczy , że poczuje się naprawde troszeczkę lepiej , to już planuje wyjazd 400/500 km od domu , a potem jak se znowu "pomyśle" to dopada mnie lęk i tak w koło macieja w sumie błęde koło :D
VectraGTS

24 kwietnia 2025, o 20:15

Dziś byłem u psychiatry... i dostalem lek Asertin 50 1 rano i 1 wieczorem.
To ma mi pomoc na lęk za kierownicą (0.5mln km za mną.. ) i stresy, a za 2 tygodnie zobaczymy co dalej.

Dziwne ze dal mi po calej tabletce, a w ulotce jest jak byk by zacząć stosować tydzien I po 0.5 tabletki.
ODPOWIEDZ