Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Sprawdzanie nerwicy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
ref
Zarejestrowany Użytkownik

12 września 2018, o 19:05

Cześć wszystkim :D
Mam takie pytanie: jak można najlepiej "sprawdzić" nerwice związaną z obawami o zdrowie- raka?
agnefka28

12 września 2018, o 21:13

ref pisze:
Mam takie pytanie: jak można najlepiej "sprawdzić" nerwice związaną z obawami o zdrowie- raka?
Wg mnie nie da się dokładnie tego sprawdzić. Możesz wykonać setki miliony badań i wszystko będzie ok, ale nie wiesz czy za rok/10 tego raka nie będzie. To choroba cywilizacyjna i trzeba być farciarzem żeby na niego nie zachorować (kiedyś). Ciesz się póki zdrowa, a rak być może Cię ominie😊
ref

12 września 2018, o 21:38

agnefka28 pisze:
ref pisze:
Wg mnie nie da się dokładnie tego sprawdzić. Możesz wykonać setki miliony badań i wszystko będzie ok, ale nie wiesz czy za rok/10 tego raka nie będzie. To choroba cywilizacyjna i trzeba być farciarzem żeby na niego nie zachorować (kiedyś). Ciesz się póki zdrowa, a rak być może Cię ominie😊
No cóż, aż tak powszechna choroba to nie jest. Raczej jest pewnym symbolem i stąd się ciągle pojawia w obawach nerwicowych. Tak jak samobójstwa. Wszędzie o tym głośno po prostu. Ale na szczescie to raczej nie są zbyt powszechne "zjawiska". 😀

Co do tematu, na pewno są jakieś metody. Boimy się myśli a nie realnych zagrożeń. Więc pewnie są jakieś metody sprawdzenia myśli.
Awatar użytkownika
zrk

12 września 2018, o 22:45

Zastanów się czy myśli mogą spowodować raka lub cię przed nim uchronić, więc co chcesz sprawdzać. Jeśli kiedyś coś nowotworowego ci się przytrafi czego ci oczywiście nie życzę to wydaje się chyba logiczne że z myśleniem o tym nie będzie to miało nic wspólnego więc po co chcesz sprawdzać myśli i brnąć w tą całą analizę.
DESIDERATA
Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu,
Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.
Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa, masz prawo być tutaj i czy jest to dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy.

Autor oryginału: Max Ehrmann
Każdego dnia bądź jak ŻUK ......... ciesz się z byle gówna :hehe:
ref

12 września 2018, o 23:28

zrk pisze:
Zastanów się czy myśli mogą spowodować raka lub cię przed nim uchronić, więc co chcesz sprawdzać. Jeśli kiedyś coś nowotworowego ci się przytrafi czego ci oczywiście nie życzę to wydaje się chyba logiczne że z myśleniem o tym nie będzie to miało nic wspólnego więc po co chcesz sprawdzać myśli i brnąć w tą całą analizę.
Bo przeglądając to forum natknąłem sie wiele razy na to że dobrze jest nerwice sprawdzić. Nie chodzi o upewnianie sie ze jest sie chorym.
Tylko na przykład jak boje sie ze skocze z okna to podchodzę do okna i widzę ze nic sie nie dzieje.
agnefka28

13 września 2018, o 09:10

ref pisze:
12 września 2018, o 21:38
agnefka28 pisze:
ref pisze:
No cóż, aż tak powszechna choroba to nie jest. Raczej jest pewnym symbolem i stąd się ciągle pojawia w obawach nerwicowych. Tak jak samobójstwa. Wszędzie o tym głośno po prostu. Ale na szczescie to raczej nie są zbyt powszechne "zjawiska". 😀

Co do tematu, na pewno są jakieś metody. Boimy się myśli a nie realnych zagrożeń. Więc pewnie są jakieś metody sprawdzenia myśli.
Oczywiście, nie każdy dostanie raka, rzecz jasna. Chociaż najczęstszym powodem śmierci wśród Polaków są choroby nowotworowe i układu krwionośnego. Rzadko umiera się na " nic", we śnie.
agnefka28

13 września 2018, o 10:25

ref pisze:
12 września 2018, o 23:28
zrk pisze:
Bo przeglądając to forum natknąłem sie wiele razy na to że dobrze jest nerwice sprawdzić. Nie chodzi o upewnianie sie ze jest sie chorym.
Tylko na przykład jak boje sie ze skocze z okna to podchodzę do okna i widzę ze nic sie nie dzieje.
Z oknem jest trochę inaczej. Masz wybór- możesz skoczyć lub nie. To Ty decydujesz. Z rakiem tak nie będzie. Nie masz na to wpływu czy zachorujesz czy nie. Myśląc o nim ani go nie wywołasz ani mu nie zapobiegniesz.
ODPOWIEDZ