Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Sava

Tutaj możesz się przedstawić, napisać coś o sobie.
ODPOWIEDZ
Sava
Gość

19 listopada 2014, o 17:02

Jestem na forum, ponieważ chcę poradzić sobie z lękiem, obecnym od zawsze i cały czas, hamującym moje działania i deformującym interpretację otaczającej rzeczywistości :?

Wiele lat temu miałam ataki paniki połącznie z lękiem, że zaraz zwariuję. To było straszne i na tyle silne, że np. drętwiały mi kończyny, bałam się wyjść z domu. Poradziłam sobie z tym korzystając z pomocy terapeuty, z ćwiczeń koncentrujących się na oddechu (ciało uspokajałam głębokimi oddechami a myśli zajmowałam liczeniem oddechów), z literatury :))

Przyszło mi do głowy, że może teraz potrzebuję tego, czego potrzebowałam wtedy: stałej uważności i pomocy kogoś, kto pomoże mi odróżnić zaburzone interpretacje od zdrowych. I kto mi wytłumaczy co będzie jak nie będzie już lęku ;oh

Czuję, że jak nie będzie lęku, zostanie nieznana pustka i cisza. I się tego boję :(:
Lęk zabierał częściowo możliwość działania, ale od zawsze był moją motywacją i drogowskazem.
Nie umiem już żyć w tym lękowym częściowym bezruchu, ale bez lęku w ogóle nie wiem dokąd iść :buu:
Awatar użytkownika
Goha
Zarejestrowany Użytkownik

19 listopada 2014, o 17:06

Hej Sava

To jest chyba bardzo czesta obawa "nerwicowco". Czesto zyjemy z lekiem tak dlugo i jest on tak wszechobecny, ze nie potrafimy wyobrazic sobie zycia bez niego. Wydaje nam sie, ze jak nie bedzie leku to nic nie bedzie, pustka.
Ale to jest tylko kolejna lekowa wlasnie mysl. Wszyscy, ktorzy sie odburzyli zawsze powatrzaja, ze jak mija lek to jest po prostu "normalnie". Zajmujemy sie wtedy normalnymi, "przyziemnymi" sprawami nie zastanwiamy sie juz nad to wymyslona "pustka", ktorej tak sie obawialismy w leku :)
This, too, shall pass :)
ODPOWIEDZ