Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Samotnosc

Być może miałeś jakieś nieciekawe przeżycia, traumę i chcesz to z siebie "wyrzucić"?
Albo nie znalazłeś dla siebie odpowiedniego działu i masz ochotę po prostu napisać o sobie?
Możesz to zrobić właśnie tutaj!

Rozmawiamy tu również o naszych możliwych predyspozycjach do zaburzeń, dorastaniu, dzieciństwie itp.
Awatar użytkownika
dziwny123
Zarejestrowany Użytkownik

1 listopada 2016, o 08:51

Ja nie rozmawiam prawie z nikim.
Nie umiałbym rozmawiać z drugą osobą tak, by nawet trochę w rozmowie skupić się na niej.
dziuplawiewiorki

1 listopada 2016, o 17:47

Ja mam tendencję do nieskupiania się w rozmowie na drugim człowieku. "Skrajny egocentryzm w relacjach społecznych" :(
Awatar użytkownika
dziwny123

27 listopada 2016, o 22:49

U mnie ten skrajny egocentryzm jest przynajmniej w 50% elementem mojej złej natury. Urodziłem się już z silnymi tendencjami, by całe życie widzieć tylko "czubek swojego nosa".
dziuplawiewiorki

3 grudnia 2016, o 17:10

Ten skrajny egocentryzm i tendencje wyglądają mi na objaw jakiegoś autyzmu... Dla dobra takich jak my lepiej nazwać ich kondycję jakimś autyzmem.
Awatar użytkownika
dziwny123

3 grudnia 2016, o 18:47

No raczej jakieś zaburzenie musi się w niemałym stopniu przyczyniać do takiego egocentryzmu. Uważam, że niemożliwe jest, by miał on tylko przyczyny w wychowaniu lub jakieś inne zewnętrzne przyczyny; bardzo możliwe, że to zaburzenie wrodzone.
Fruzka

1 lipca 2025, o 15:03

U mnie podobnie, niesamowicie doskwiera
zelie

2 lipca 2025, o 09:46

To prawda, samotność potrafi mocno doskwierać, ale często zmienia się nasze spojrzenie, gdy uświadomimy sobie, że są osoby, które zmagają się z dużo trudniejszymi okolicznościami – jak choroba czy unieruchomienie. Ta perspektywa może nie usuwa samotności, ale czasem pozwala ją lepiej znieść. Jeśli ktoś szuka wsparcia albo chce poczytać więcej o tym, jak sobie radzić w takich momentach, warto zerknąć na https://osrodek-centrum.pl – można tam znaleźć pomocne materiały i informacje.
Awatar użytkownika
sorrow82
Nowy Użytkownik

2 lipca 2025, o 23:10

Samotność jest okropna.
Wypowiedź Zeile przybliża moje myślenie,które mówi inni maja gorzej wiec nie jestem w mega fatalnej sytuacji. Czy mogę siebie nazwać egoistą ,że znajduje lekarstwo na swoja niedole porównując np choroby ludzi na wózkach do mojej sytuacji. Może tak ,może nie.
Jednak każdy z Nas ma inne myślenie i inny charakter. Jednemu pies umrze i kupuje kolejnego,,drugi człowiek popelniłby samobójstwo lub latami chorował bo.odszedł ktoś bliski z jego życia.
To , że ktoś ma gorzej nie oznacza że jesteśmy w lepszej sytuacji.
Zależy co nam mówi głowa.
Psychoterapię wporządku,ale u kogo. Są konowały i są ludzie oddani swojej pracy. Loteria.
Szukanie na siłe kogoś jest bezsensowne.
10 lat wstecz inne myślenie było u osób. Spotykało sie ludzi czy to spacer czy nawet głupia pogawędka.i Teraz by nawiązać kontakt graniczy z cudem. By poznać kogoś kto nie pisze tylko ile zarabiam lub jakie nowe auto kupiłem. Zwyczajna codzienność.
Kwitnięcie sam ze sobą prowadzi do wielu zaburzeń. Zależy kto jak to.odbiera.
Żakuj1497

5 lipca 2025, o 06:27

Kontakt z ludźmi też może być, że tak napiszę pomimo ludzi człowiek może być samotny
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
Awatar użytkownika
sorrow82
Nowy Użytkownik

10 lipca 2025, o 19:56

Jak najbardziej ,jeśli wybieramy celowo samotność to w otoczeniu setki znajomych będziemy sami.
Jeśli chcemy być sami i czuć ten klimat to żadne fora ,koledzy nie będą Nam potrzebni.
Chyba , że szukamy nowych znajomosci i pomimo, że otoaczamy sie ludźmi to jednak nie potrafimy znaleźć wspólnego języka
Zwał jak zwał
ODPOWIEDZ