Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

ROCD i sny

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
Mololo
Nowy Użytkownik

29 maja 2024, o 09:50

Hej wszystkim,

Tematyka ROCD. Miałam dziś okropny i bardzo realistyczny sen w którym zdradziłam partnera. Obudziłam się przekonana, ze to wydarzyło się na prawdę- trochę jakby to było wspomnienie a nie sen. Włączył się mechanizm nerwicowy który wmówił mi, że to się wydarzyło na prawdę w przeszłości tylko to wyparłam. Wjechała analiza, sprawdzanie, przeszukiwanie pamięci… Oczywiście na poziomie świadomości nie pamiętam takiego wydarzenia, jednak nerwica bardzo sprytnie mi wmawia że to się działo na prawdę, generując ogromny lęk i uczucie realności tych obrazów. Nosz kurde myślałam że chociaż we śnie mogę odpocząć od tego dziadostwa a tu takie coś. (Dodam, że było już całkiem dobrze, chodzę na terapię i jakoś leci do przodu). Czy ktoś poradził sobie z taką wkrętką lub zastosował tolerancję niepewności w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
moho
Zarejestrowany Użytkownik

17 czerwca 2024, o 15:14

mnie ocd w snach też potrafi dosłownie prześladować, często bywa że mam realistyczne albo świadome sny i najczęściej wtedy. Natręctwa, kompulsje, nawet w snach to gówno. Co do wkrętek, to nie ma sensu analizować, daj sobie najlepiej spokój, zwykły sen miałaś i tyle. Może bardziej nawet wystraszyłaś się realistyczności tego snu niż samej treści i tego czy przypadkiem to nie było naprawdę, że przestraszyłaś się tego chwilowego zagubienia i niepewności.
ODPOWIEDZ