Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Co robić z natrętnymi wspomnieniami?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
zagrody1
Zarejestrowany Użytkownik

23 listopada 2015, o 19:38

Ostatnio wracają mi jak bumerang i przeplatają się po mojej głowie wspomnienia obrazów i myśli lękowych, które miałam jakieś pół roku temu a mianowicie widzę siebie jak umieram na raka i że zwariowałam... Jak postępować z tymi przykrymi wspomnieniami, które powodują dodatkowo derealizację... Wiem tylko, że mam to akceptować, ale ja tym myślom wierzę i nie umiem realnie myśleć. Miał ktoś tak kiedy? Proszę o radę
Victor
Administrator

24 listopada 2015, o 18:50

A jakie masz racjonalne powody aby wierzyc swoim myślą i wyobrazeniom przychodzacym z uwagi na rozchwianie aktualnie stanu emocjonalnego?

Może spróbuj ugryźć to z tej strony.

Bo nie wiem do końca dlaczego upierasz się na tym aby im wierzyć, jakie masz ku temu podstawy?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
zagrody1
Zarejestrowany Użytkownik

24 listopada 2015, o 19:48

To nie do końca tak, że upieram się im wierzyć, tylko że nie potrafię je po prostu olać, bo jest we mnie taka nadkontrola, która sprawia, że nie potrafię ich olać..
ODPOWIEDZ