Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pytanie o stosowanie

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał20
Zarejestrowany Użytkownik

20 listopada 2014, o 18:59

Siemka :)!

Ostatnio będąc u psychiatry i skarżąc się na coroczny nawrót nerwicy (od połowy grudnia do początku listopada czuję dobrze) gdy ataki lęku mam, że tak powiem POTĘŻNE(Osatnio aż zadzwoniłem na pogotowie i sama rozmowa z dyspozytorem mnie uspokoiła :roll: ) zapisała mi xanax ( wcześnie brałem hydro doraźnie i skutki były opłakane ).

Niestety nie dopytałem się jak go mogę brać, doszliśmy do wniosku że mam go zażywać tylko w kryzysowych sytuacjach( gdy mam już zamiar dzwonić po pogotowie ).
I tu pytanie, gdy wezmę tabletkę(0,25m) i np po 30 minutach mi nie pomoże to mam wziąć drugą, czy dalej czekać?
Od czasu zapisania miałem jeden atak gdy wziąłem xanax i rzeczywiście pomógł, ale gdy jednak nie pomoże jedna to nie wiem co robić :D.
Credo in Deum
Awatar użytkownika
Zestresowana

21 listopada 2014, o 08:36

W zasadzie psychiatra Ci powinien to dokładnie wytłumaczyć.
Mi przepisała tak, że mam brać doraźnie, kiedy czuję się źle i sobie nie radzę, chociaż mówila, że okresowo mogę brać nawet profilaktycznie. Mówiła, że maksymalna dawka to 2x dziennie 2 tabletki. A generalnie mam dawkować wg potrzeb, do zmniejszenia objawów.
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

21 listopada 2014, o 08:40

Lepiej 2giej tabletki nie zażywaj, nie masz liczyć tylko na leki przy ataku paniki, tylko tak się nastaw do tego abyś ich w końcu nie miał, popracuj nad sobą :)
Awatar użytkownika
Zestresowana

21 listopada 2014, o 09:11

Kamień, tylko z tego, co mi psychiatra i psycholog tłumaczyły, to nie zawsze jest już pora na samodzielną pracę z lękiem i żeby nie nakręcać bardziej spirali lęku, lepiej wziąć tą tabletkę.
Awatar użytkownika
Miesinia

21 listopada 2014, o 10:06

Co to znaczy ze nie zawsze jest pora? W sensie ze jak juz sie nakrecisz:)? Nawet wtedy poprostu powinno sie dac temu lekowi plynac, przeciez lek sam w sobie nic nikomu zrobic nie moze :)
To jest wszystko bujda!
Awatar użytkownika
elala73

21 listopada 2014, o 10:17

ja mam niezbyt dobre wspomnienia po hydro. Kiedyś podczas lęku wzięłam tabletkę i czułam jakby...nie wiem do tej pory jak to nazwać , coś jakby.....no....że....kurcze czułam jakby mi wiatr w głowie wiał a właściwie trąba powietrzna.
Awatar użytkownika
Zestresowana

21 listopada 2014, o 10:44

Miesina, np. u mnie jest za wcześnie na samodzielną walkę z lękami, bo najpierw musze przepracować te rzeczy, które mnie do nich doprowadziły. (np. perfekcjonizm, nadmierna ambicja i inne tego typu rzeczy). Zresztą jest to fajnie wytłumaczone w książce "Oswoić lęk".
Awatar użytkownika
Kamień

23 listopada 2014, o 15:41

Zestresowana pisze:Kamień, tylko z tego, co mi psychiatra i psycholog tłumaczyły, to nie zawsze jest już pora na samodzielną pracę z lękiem i żeby nie nakręcać bardziej spirali lęku, lepiej wziąć tą tabletkę.
Zapytaj swoich lekarzy czy przeżywali to co Ty... dla mnie to bzdura :) ale zrobisz jak będziesz uważać.
weronia
Odważny i aktywny forumowicz

23 listopada 2014, o 16:29

Taka dawka xanaxu jest niewielka wiec jak dojdziesz do 0,5 mg to nie bedzie zadnych problemow w razie gdyby 0,25 nie zadzialal.

Co do tego co Kamien napisal to zgadzam sie w nich w 100 %. Niestety ale poczatki nerwicy i chocby strach przed atakami paniki, przed objawami to jest zupelnie oddzielna sprawa niz praca nad swoimi slabosciami.
Jezeli np przez rok bedziesz pracowala nad slabosciami i tylko nad tym a nie nad przezywaniem atakow paniki to moge ci wrecz zagwarantowac, ze mimo poprawy slabosci, atakow paniki nadal sie bedziesz bala.
Im wczesniej sie to zacznie robic tym lepiej.
Wiem to nie tylko z tego co tu przeczytalam na forum ale takze z wlasnego przykladu.
Moje problemy osobiste i slabosci nie zmienily aie a atakow paniki chocby juz nie mam, stracilam wiele objawow z zaburzenia jakie mnie meczylo i tylko dla tego ze nad tym pracowalam.

Do tego czuje, ze jeszcze tylko naucze sie nie nadawac wartosci swoim mysla i minie mi zaburzenie calkiem. I nie bede musiala pracowac nad slabosciami majac zaburzenie i oslabiajac go lekami, bo zwyczajnie z zaburzenia wyjde ;)

To o czym mowisz i co mowia psychologowie wynika ze starych jeszcze szkol psychologicznych, na szczescie jeszcze z 10 lat i zmienia sie te staroswieckie poglady, w stylu ze aby wyjsc z zaburzenia to najpierw praca nad slabosciami.
To brednie.
I dobrze ze tu na tym forum to kiedys uslyszalam.
ODPOWIEDZ