Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Psychoterapia a branie leków??
- ona36
- Zarejestrowany Użytkownik
Witajcie, mam pytanie bo już się pogubiłam. Mam nawrót nerwicy lękowej. Biorę leki tzn zaczynam i myślę o psychoterapi, ale czytając tutaj wypowiedzi to już się sama zastanawiam czy ona ma sens? Czy przy braniu leków psychoterapia nie działa, że to nie ma sensu bo trzeba się zmierzyć realnie z lękami? Co o tym myślicie? Bo jeśli mam płacić za coś co nie ma sensu to po co
. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji.

Żyj tak jakby jutra nie było 

- malgos
- Odburzony i pomocny użytkownik
Jesteli chodzi o terapie poznawczo behawioralna to koliduje ale to zalezy od zaburzenia. Ja mialam silna agorafobie i jak leki dzialaly to terapia nie miala sensu. Po odstawianiu musialam i tak robic to samo. I przezywac prawdziwie strach a nie tlumiony lekami.
W wypadku psychodynamicznej ktora tez mialam leki mozna brac wiec zalezy co masz za terapie i na co. Ale nieprawda jest ze leki w ogole nie wplywaja na terapie ktore polegaja na ekspozycji lub odkrywaniu trudnych emocji w sobie.
W wypadku psychodynamicznej ktora tez mialam leki mozna brac wiec zalezy co masz za terapie i na co. Ale nieprawda jest ze leki w ogole nie wplywaja na terapie ktore polegaja na ekspozycji lub odkrywaniu trudnych emocji w sobie.
-
Kto ci powiedział ,że w czasie psychoterapii nie bierze się leków ? Moja terapeutka ,która jest certyfikowanym terapeutą mówiła ,że najlepsze efekty daje połączenie leków z psychoterapią.Gdy trafiłam na terapie brałam leki , w czasie terapii odstawiłam i nie biorę już chyba ok 3 lat i nie zamierzam brać.Może nie czuję się tak całkiem odburzona ,ale żyję normalnie i nerwica w niczym mnie nieogranicza.Idż na terapie pomimo brania leków , będzie ci łatwiej po czasie odstawić.Powodzenia
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Często terapia nie jest możliwa bez brania leków, człowiek jest w takim złym stanie psychicznym że musi najpierw na lekach trochę się "uspokoić" aby brać czynny udział w terapii, rozumieć co się do niego mówi i wykonywać ćwiczenia z terapii. Ja byłam w tak tragicznym stanie że dwóch terapeutów kazało mi zmienić leki, bo mówili że praca pójdzie na marne, bo tak duży miałam stan lękowy i objawy somatyczne. Więc co człowiek to historia i naprawdę leczenie nerwicy musi być w 100% dopasowane do konkretnego przypadku, jeżeli da się bez leków uczestniczyć w terapii to spoko, ale warto samemu nie podejmować takiej decyzji, ani na podstawie opinii ludzi z forum, tylko zapytać psychiatrę i terapeutę o opinię!
you infected my blood
- ddd
- Odburzony Wolontariusz Forum
Jeśli to miała być CBT to w sumie słusznie bo to mały sens zwykle ma po prawdzie.
(muzyka - my słowianie)
Zaburzeni wiemy jak nerwica na nas działa, wiemy jak DD nam w bani rozpi***ala. To jest taa nerwica i lęk, to jest teen depersony wkręt!
Autor Zordon ;p
Zaburzeni wiemy jak nerwica na nas działa, wiemy jak DD nam w bani rozpi***ala. To jest taa nerwica i lęk, to jest teen depersony wkręt!
Autor Zordon ;p
-
Wiesz jak człowiek źle się czuje to chce pomocy, rozmowy z psychologiem mimo brania leków.
Przecież z czasem podczas terapii można odstawiac leki. Wiem że leki tłumią emocje itp. tylko szkoda że najpierw nam przepisują leki a potem nie przyjmują na terapię. Chyba powinno być odwrotnie.
- ddd
Do psychologa powinni Cię przyjąć. Na każda inną terapię też.ka-ma pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:20Wiesz jak człowiek źle się czuje to chce pomocy, rozmowy z psychologiem mimo brania leków.
Przecież z czasem podczas terapii można odstawiac leki. Wiem że leki tłumią emocje itp. tylko szkoda że najpierw nam przepisują leki a potem nie przyjmują na terapię. Chyba powinno być odwrotnie.
Ja rozumiem o czym mówisz bo mnie samemu kiedyś z uwagi na leki odmówiono. I była to terapia poznawczo - behawioralna. Ale uważam, że słusznie zrobili bo to jest terapia krótkoterminowa i tam nie ma kiedy odstawiać leków na NFZ. Lepiej żeby ktoś inny skorzystał bo biorąc leki, które zadziałają to z czystej terapii CBT na NFZ nic nie wyniesiesz.
(muzyka - my słowianie)
Autor Zordon ;p
Autor Zordon ;p
-
Ja najpierw trafiłam na psychoterapie,ale w trakcie terapii po prostu nerwcia mi się pogarszać zaczęła i potrzebne były leki. Bo nie byłam w stanie skupić się na tym co chciała przekazać mi terapeutka tylko na somatach. Niezbyt chciałam brać leki bałam się efektów ubocznych. W końcu no jednak nerwica mnie przycisnęła,że nie byłam w stanie wychodzić z domu szczególnie sama,bo miałam nudności, duszności,serce waliło jak szalone,irytowały mnie czasem dźwięki z zewnątrz myślałam że zwariuje. I obecnie biorę leki i nadal uczęszczam na psychoterapie.
What if I fall?
Oh,my darling,
What if you fly?
-
I jakie odczucia po psychoterapii?Karola94@ pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:35Ja najpierw trafiłam na psychoterapie,ale w trakcie terapii po prostu nerwcia mi się pogarszać zaczęła i potrzebne były leki. Bo nie byłam w stanie skupić się na tym co chciała przekazać mi terapeutka tylko na somatach. Niezbyt chciałam brać leki bałam się efektów ubocznych. W końcu no jednak nerwica mnie przycisnęła,że nie byłam w stanie wychodzić z domu szczególnie sama,bo miałam nudności, duszności,serce waliło jak szalone,irytowały mnie czasem dźwięki z zewnątrz myślałam że zwariuje. I obecnie biorę leki i nadal uczęszczam na psychoterapie.
- ddd
No leki to już decyzja. Ja niestety tak uważam, że terapia CBT na zaburzenia, przy działających lekach to strata czasu. Nie mówię o innych psychoterapiach (bo uwaga są różne nurty) i problemach wewnętrznych.
(muzyka - my słowianie)
Autor Zordon ;p
Autor Zordon ;p
-
Cóż jestem zadowolona z terapeutki naprawdę umie przemówić,dotrzeć do drugiej osoby. Co prawda minęło dopiero pół roku,ale jestem dobrej myśli. Zawsze wracam od niej spokojniejsza pewniejsza siebie.ka-ma pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:37I jakie odczucia po psychoterapii?Karola94@ pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:35Ja najpierw trafiłam na psychoterapie,ale w trakcie terapii po prostu nerwcia mi się pogarszać zaczęła i potrzebne były leki. Bo nie byłam w stanie skupić się na tym co chciała przekazać mi terapeutka tylko na somatach. Niezbyt chciałam brać leki bałam się efektów ubocznych. W końcu no jednak nerwica mnie przycisnęła,że nie byłam w stanie wychodzić z domu szczególnie sama,bo miałam nudności, duszności,serce waliło jak szalone,irytowały mnie czasem dźwięki z zewnątrz myślałam że zwariuje. I obecnie biorę leki i nadal uczęszczam na psychoterapie.
What if I fall?
Oh,my darling,
What if you fly?
-
To super, że Ci pomaga. Ciężka to praca nad sobą ale warta wszystkiego. U mnie nerwica powróciła po latach i znowu muszę walczyć.Karola94@ pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:45Cóż jestem zadowolona z terapeutki naprawdę umie przemówić,dotrzeć do drugiej osoby. Co prawda minęło dopiero pół roku,ale jestem dobrej myśli. Zawsze wracam od niej spokojniejsza pewniejsza siebie.ka-ma pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:37I jakie odczucia po psychoterapii?Karola94@ pisze: ↑8 lutego 2019, o 23:35Ja najpierw trafiłam na psychoterapie,ale w trakcie terapii po prostu nerwcia mi się pogarszać zaczęła i potrzebne były leki. Bo nie byłam w stanie skupić się na tym co chciała przekazać mi terapeutka tylko na somatach. Niezbyt chciałam brać leki bałam się efektów ubocznych. W końcu no jednak nerwica mnie przycisnęła,że nie byłam w stanie wychodzić z domu szczególnie sama,bo miałam nudności, duszności,serce waliło jak szalone,irytowały mnie czasem dźwięki z zewnątrz myślałam że zwariuje. I obecnie biorę leki i nadal uczęszczam na psychoterapie.