Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Psycholog czy psychiatra ?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dementorka
Zarejestrowany Użytkownik

28 listopada 2015, o 09:19

Witam nigdy nie bylam u zadnego specjalisty. Postanowilam ze w koncu sie wybiore bo takie gadanie ze sama sobie poradze juz nie dziala :D
a wiec zastanawiam sie tez nad lekami by miec ulatwienie w najblizszym okresie konczenia szkoly. do tej pory uciekalam od lekow ale teraz sa na prawde mi potrzebne bo jest na prawde zle... ;brr
prosze o rade :papa
Awatar użytkownika
Castiel
Odważny i aktywny forumowicz

28 listopada 2015, o 09:29

Według mnie, sama odpowiedziałaś sobie na pytanie. Skoro uważasz, że potrzebujesz leków, aby odciążyć się w trudnym okresie, to nie widzę przeszkód. Ważne, żebyś nie opierała na lekach swojej terapii bo jest ona mało skuteczna i nawet jeśli zadziała, trudno przewidzieć, czy nie będzie nawrotu złego stanu po ich odstawieniu (chociaż zapewne dostaniesz SSRI, a one działają dość subtelnie, tak że nie poczujesz żadnego kopa ani czarów, ale zwiększą częściowo Twój komfort psychiczny, a przy odstawianiu ich nie ma zbytnio problemów). Równolegle do terapii farmakologicznej powinnaś postarać się o terapię psychologiczną (poszukaj w okolicy jakiegoś psychoterapeuty, lub ośrodka leczenia nerwic).
Awatar użytkownika
Dementorka

28 listopada 2015, o 09:53

Dziekuje tylko ja kompletnie nie mam pojecia do kogo sie udac , czy do psychologa czy psychiatry.
Psycholog tez wypisuje leki ? Do psychiatry trzeba skierowanie ?
Poradnnie mam w okolicy ale na termin czeka sie miesiac.. wiec wole zaplacic tylko tez nie wiem jak dlugo bede mogla placic..
Awatar użytkownika
Castiel

28 listopada 2015, o 09:59

Psycholog nie może wypisywać leków podobnie jak psychoterapeuta, ponieważ nie są lekarzami. Psychiatra jest lekarzem i do niego należy się udać po leki. Z tego co się orientuję, to nie potrzebujesz skierowania od lekarza internisty, żeby udać się do psychiatry, skierowanie jest potrzebne jeżeli chcesz rozpocząć terapię, ale nie wiem czy do psychologa również, jako że on stricte terapeutą nie jest.

Najlepiej udaj się do tej poradni i zasięgnij informacji jak to wygląda. Zapisz się i odczekaj ten miesiąc. A do psychiatry po leki możesz się umówić prywatnie, jeżeli pilnie ich potrzebujesz.
Awatar użytkownika
Dementorka

28 listopada 2015, o 11:02

DZIEKUJE :)
Awatar użytkownika
zlekniona

28 listopada 2015, o 13:02

Do psychologa, jeżeli chcesz się udać na NFZ to niestety będziesz potrzebowała skierowanie, ale zdaje się, że poza internistą psychiatra też może je wystawić :)
Matką wolności jest dyscyplina - Leonardo Da Vinci
Awatar użytkownika
Thori

28 listopada 2015, o 13:26

Do psychiatry skierowanie nie jest potrzebne. Dzwonisz i się umawiasz na wizytę. Prywatnie jest szybko, ale trzeba liczyć się z kosztami. Nie wiem jak u innych, ale zwykle psychiatra wypisuje receptę na 2 miechy i np. ja melduję się u niego co 2 miechy.
Do psychologa potrzebne jest skierowanie, wypisze je internista, albo psychiatra. Na termin z NFZ się troszkę czeka, a prywatne wizyty to troszkę większe koszty.
Nie wiem w jakim wieku jesteś, piszesz o kończeniu szkoly - może masz opcję pedagoga, psychologa szkolnego?
Awatar użytkownika
Dementorka

28 listopada 2015, o 22:38

Tak jestem w 4 klasie technikum , mam dostęp i do pedagoga i psychologa szkolnego ale co z tego jak mam takie zachamowanie .. Juz chyba od roku mamy psychologa w szkole i od roku sie czaję by pójść do niego ale jakos strasznie mi cieżko. Tym bardziej ze jest w szkole do tych godzin co ja mam lekcje wiec tez trochę cieżko
Adela

28 listopada 2015, o 23:10

Jesli czujesz pewne skrepowanie przed psycholigiem szkolnym a masz mozliwosci finansowe to poszukaj w twojej okolicy dobrego psychologa, ktory poprowadzi terapie poznawczo-behawioralna. Daj sobie czas, jezeli uznasz ze terapia to dla ciebie za malo to wowczas udaj sie do psychiatry I porozmawiaj o lekach.
Jesli sie cofasz, to tylko po to zeby wziac rozbieg.

Nerwica jest jak nieproszony gosc.
Nie poswiecaj mu uwagi a szybko sobie pojdzie.
Awatar użytkownika
Dementorka

29 listopada 2015, o 16:10

zdecydowalam sie na leki ponieważ teraz mam intensywny okres w szkole , przygotowania do egzaminów zawodowych i do matury . A objawy sa wyjątkowo nasilone , nawet jeśli uda mi sie doczłapać do szkoły to nie biorę udziału na lekcjach totalnie przez objawy . Przykładowo mam isc zrobić zadanie z matematyki na tablicy a objawy sa tak mocne ze wybieram 1 tłumacząc sie ze nie umiem. Na efekty terapi potrzeba czasu a ja potrzebuje pomocy teraz ktora mi choc trochę ułatwi

-- 29 listopada 2015, o 17:10 --
Adela widzę ze Ty chodzisz na te terapie . Możesz mi cos o niej powiedzieć , na czym polega jak wyglada ile kosztuje ?
helpmi

29 listopada 2015, o 18:56

Terapie poznawczo-behawioralna to masz na forum, wszystkie arty i nagrania sa nawet rozszerzona jej wersja.
Tyle ze tam masz kontakt face to face z terapeuta.

Nie rozumiem tylko do konca czemu do tej pory nie pracowalas nad soba tak hardo solidnie a tylko powtarzalas ze sama dasz rade?
W ogole nie rozumiem takiego podejscia, przeciez zdrowie emocjonalne jest bardzo wazne.
Adela

29 listopada 2015, o 21:29

Tak face to face mi dodatkowo pomaga. Oprocz tego mam tak swietna terapeutke ze chlopskim jezykiem wytlumaczyla mi jak przerwac lekowe kolo I dostalam olsnienia.dwa dni stosuje sie do jej rad I jest naprawde lepiej....to swietnie wspolgra z forum I nic lepszego mi nie potrzeba
Helpmi-dementorka jest jeszcze mloda osoba oprocz zrozumienia zaburzenia potrzeba tu dojzalosci, , wiec takze I czasu.Wazne ze jest tu na forum I ze ma checi skorzystac z terapi.

-- 29 listopada 2015, o 21:27 --
Dementorka-jak bedziesz potrzebowala wsparcia I bedziesz miala pytania lub watpliwosci to sluze pomoca.

-- 29 listopada 2015, o 21:29 --
Dementorka-jak bedziesz potrzebowala wsparcia I bedziesz miala pytania lub watpliwosci to sluze pomoca.
Jesli sie cofasz, to tylko po to zeby wziac rozbieg.

Nerwica jest jak nieproszony gosc.
Nie poswiecaj mu uwagi a szybko sobie pojdzie.
Awatar użytkownika
Dementorka

29 listopada 2015, o 23:08

moze dlatego ze gdy powiedziałam mamie o tej diagnozie lekarza rodzinnego wgl mi nie uwierzyła , temat ucichł a ja nie chciałam prosić sie o pomoc . A zeby isc do psychologa czy psychiatry potrzebowałam wsparcia takiej mamy której nie bede musiała sie tłumaczyć dokąd wychodze np po południu .Dziekuje bardzo za odpowiedzi i Tobie Adela bardzo :)
Awatar użytkownika
zlekniona

29 listopada 2015, o 23:26

Dementorka, ja w gimnazjum chodzilam do psychologa szkolnego i to była bardzo fajna kobietka. Miałam bardzo w porządku wychowawcę, który sam zaoferował, ze mogę do niej chodzić na godzinie wychowawczej. Może Tobie tez udałoby się tak załatwić?
Matką wolności jest dyscyplina - Leonardo Da Vinci
ODPOWIEDZ