Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

prosze pomozcie

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
dezerter92
Świeżak na forum

25 kwietnia 2016, o 18:32

Witam jest to moj pierwszy wpis wiec jesli cos zle zrobilem to z gory przepraszam. Moj problem zaczal sie okolo 6 lat temu, bylem wesolym chlopakiem lubiacym zycie, co prawda lubilem sobie tez sporo pouzywac , ale dawalem sobie z tym rade , chodzi mi o narkotyki. Mialem wiele dziewczyn co prawda tylko jeden dlyfo zwiszek w ktorym na prawde czulem sir spelniony, wszydtko bylo idealne seksspolne zainteresowania po prostu kochalismy sie bardzo. Ktoregos dnia nagle wszystko sie skonczylo zerwala ze mna , przezylem to strasznie, plakalem jeszcze3 lata po zerwaniu, ale obiecalejm sobie , ze teraz sobie pouzywam zycia i zniszcze sie totalnie bo nic jux nie ma sensu. I tak pieprzylem sie z roznymi dziewczynami , bralem co popadnie ale czulem sie ok, az ktoregos dnia przychodze do domu po zapaleniu zwyklej trawki i cos mi sie stalo . Nagle spadlem z krzesla a przez moja glowe przelecialy hakies dziwne myski jakby totalnie moje, po chwili puscilo , ale bylem w szoku i poczulem sie jakbym zwariowal. Z dnia na dzien bylo coraz gorzej czulem sie jakbym nie byl soba, ktoregos dnia zaczalem dziwnie widziec jakby wszystko bylo takie sztuczne i zaczely sie problemy z widzeniem do teraz rusza i faluje mi obraz pulsuje itp i tak co jakas sekunde bezustannie. Zaczalem tracic siebie z dnia na dzien. I teraz chcialbym przedstawic moj glowny problem. Wtedy kiedy dostalem tego niewidzialnego strzala po trawce , to byly mysli homoseksualisty! Ja zawsze mialem do siebie dystans smialem sie z homo itd ale nie jako homofob tylko tak poprostu , nie mialem oporow zeby gadac z facetami , bylem kontrowersyjny potrafilem podejsc nawet do kumpla i udajac ze go posuwam , ale nigsyprzenigdy nie czulem z tego podniecenia, po prostu taki bylem darlem lacha ze wszystkuego. Terazoje zycie zmienilo sie w koszmar czuje sie jakbym nie istnial jakb byl ciezko chory, zauwazylem ze jednym okiem czuje inaczej niz drugim, niepoteafie popatrzec w jeden Punkt obojgiem oczu. Bylem u okulisty nic, nawet badamia na stwardnienie rozsiane tez wszystko w nomie. Kiedy patrze w lustro widze jakiegos potwora. Nie widze tam siebie.. a najgorsze , ze przez te mysli zaczalem sie podniecac przy facetach kur*a, a przy dziewczynach nie! Gdzie zawsze mi sie podobaly nie umialen zyc bez nich , bylen zawsze kochliwy i kochalen dziewczyny! A teraz przejde obok byle jakiego faceta i juz czuje sie jakis taki napiety czuje ze penis drga , potrafie sobie wyobrazic seks z kobieta jeszcze ale to wymaga staran a jak ponysle o facetach to od razu.. pomozcie prosze nie umiem z tym zyc ten jeden moment odwrocil moje cale zycie do gory nogami. Sprawdzalem nawet czy nie jestem opetany medytowalem i fakt jest taki , ze jednym okiem mysle inaczej niz drugim , nawet kiedy patrze w lustro to jedno oko jest nizek drugie wyzej nie wiem o co chodzi. Ale ja nigdy nie bylem homo, mialen dziewczyne w ktrej bylen bardzo zakochany kochalej ja uprawialen seks z wielona dziewczynami az do tego momentu . Nie mam juz sil chce soe zabic kazdego dnia czije sie jakvym byl w jakins chorym snie. Prosze pomozcie, co to moze byc .? Przepraszam za bledy , ciezko mi sie pisze z telefonu i pozdrawiam wszystkich. Jestescie moha ostaynia deska ratunku.
Awatar użytkownika
clever
Zarejestrowany Użytkownik

25 kwietnia 2016, o 20:41

Witaj. Według mnie objawy, które opisujesz (poczucie jak we śnie, problemy z widzeniem mimo badań u okulisty) mogą być derealizacją wywołaną po zapaleniu marihuany. Do tego problemy życiowe które opisujesz i które ciągną się już długo także mogły mieć na to wpływ. W pewnym momencie po prostu Twój organizm miał tego dość i mógł wywołać takie reakcje. Nie jestem pewien co do obawy że możesz być homoseksualistą, ale raczej ludzie z dnia na dzień się nimi nie stają i może to być tylko poczucie wywołane przez zachwiane emocje, a nie fakt, ponieważ w takich stanach wiele rzeczy wydaje się nam, a nie jest tak faktycznie. Jest różnica między tym czy faktycznie czujesz pociąg do mężczyzn, czy wydaje Ci się, sprawdzasz to za każdym razem i nakręcasz się że tak jest, co powoduje strach. Jeśli jesteś nowy na forum i nie zapoznałeś się z informacjami zawartymi w dziale vademecum na forum, to proponuję zrobić to w pierwszej kolejności aby dowiedzieć się czym to wszystko może być spowodowane, jak działa i na czym się opiera. Ja także przez to przechodziłem i wymyślałem sobie wiele różnych chorób, jak sie później okazywało niesłusznie. No i najważniejsze to nie bać się, nie dołować i nie nakręcać bo to na pewno nie pomoże, a pomóc może pozytywne myślenie (wiem że w tym stanie bywa z tym ciężko) no i wiedza którą znajdziesz na forum
dezerter92
Świeżak na forum

25 kwietnia 2016, o 23:44

Dziekuje za odpowiedz. Najgorsze jest to , ze tak wlasnie czuje ten pociag do facetow a przy kobiecie nie umiem sie za bardzo podniecic to jest chore ,wszystko zmienilo sie w jednym momencie... boje sie spojrzec na jakiegokolwiek faceta , bo zaraz czuje podniecenie , a na dziewczyny tak obojetnie, ale to nie ja! Czy derealizacja moze tworzyc taki swiat?? Czuje sie jakbym zapomnial wwszystkie momenty z mojego heteroseksualnego zycia. Raz szukalem czegos na wlasna reke , znalazlem w aptece jakies suplementy na apatie i koncentracje zajaralem do tego trawy i nagle cos sie stalo jak reka odjal wszystko znoeu bylo normalne, czulemswoje cialo , normalby poped heteroseksualny i to silny. Patrzac na facetow nie czulem zadnego podniecenia tylko takie zeykle facet to facet taki jak ja. Mijalem ladna dziewczyne od razu mi sie spodobalo usmiechnalem sie do niej szczerze , a na codzien mam jakvy sparalizowana twarz.. tyle tego jest , jakvym tracil zmysly. I bylo ok tak ok2 dni. Po czymprzestalo dzialac pomimo brania daleh tego supla. Wiec zglosilemsie do szpitala psych. Bylem 2 razy gdzie stwierdzili mi bordera w sumie ja zaesze go chyba mialem ale mi to nie przeszkadzalo dopoki zaczalem sie czuc tak nierealnie. Najgorsze jest to , ze nawet w glowie uklada mi sie wszystko w to ze ja taki jestem itd ale wiem , ze nie jrstem gejem! Zawsze latalem za dziewczynami i to one mi sie mega podobaly. Sadze, ze to przez ten stan w ktorym jestem mam tak zmienione myslenie, jakby inna osoba a niby jednak ja byla we mnie, do tego to uczucie, ze jedna sttona jest inna od drugiej. Kiedy mam zamkniete oczy nie potrafie sobie wyovrazic nawet mojej pelnej twarzy. Wspomne tez ze kiedys ugryzl mnie kleszcz w glowe i ktos mi go nie udolbie wyjal , ale bylem na badaniach w szpitalu w Krakowie i niby nic nie wykryto. Ale zauwazylem ze jedna brew mam nawet nizek i kiedy zamykam oczy nie sa na tym samym poziomie jakvy jedno bylo pod plaszczykiem wlasnie tego myslenia , czy to mozliwe? Przepraszam , ze tak chaotycznie , ale nie mam juz sil i w koncu po 6latach moge gdzies to w koncu wylac ...
subzero1993
Odburzony i pomocny użytkownik

26 kwietnia 2016, o 00:06

Cześć
Nie przejmuj się. Myśl o tym że możesz być homoseksualistą jest myślą natrętną wywołaną nerwicą. Może ona wysyłać obrazy myślowe o jakiś dziwnych scenach, albo myśli które mógłbyś odbierać za zaburzenie swojej orientacji, ale pamiętaj że jeśli czujesz przy tym lęk czy dyskomfort to z pewnością się nim nie staniesz. Nie da się ot tak zmienić orientacji seksualnej. Nerwica po prostu trafia w wartości które są dla nas kluczowe bo jakby inaczej miały nas przestraszyć? Przecież nie wystraszyłbyś się czegoś na czym Ci nie zależy. Wiesz jak jest, wiesz że jesteś heteroseksualny i nie musisz dociekać, bo analizowanie myśli lękowych (które często są irracjonalne) tylko Cię nakręca. Niczego sobie nie musisz udowadniać. Myśl lękową traktuj jak spadające z drzew liście w czasie jesiennego spaceru. Niech sobie lecą, a Ty idź swoją drogą. Tyle :D
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
dezerter92
Świeżak na forum

26 kwietnia 2016, o 14:00

Najgorsze jest to , ze nie umiem sie skupic , wszystko jest jakby zmienione jakbym nie byl soba . Mam pytanie czy wplyw biologoczny , albo np uraz kregoslupa moze wywolywac takie rzeczy? Od kiedy stalo mi sie cos z kregoslupem cala kobstrukcja mi sie zaburzyla i przez to odbieram siebie jako takiego mizernego ... ppwiedzcie tez czy macie tak , ze kiedy patrzycie w lustro to czy wasze obohe oczu porrafi patrzec wprost? Bo ja widze jakby jedno patrzylo gdzies w bok , moze dlatego mm takie zaburzenia widzenia i przez to tez myslenia?
subzero1993

27 kwietnia 2016, o 09:56

Nie doszukuj się problemów nigdzie. To są takie etapy hipochondryczne w nerwicy. Ja w nerwicy zauważyłem nawet, że jedno ramię mam niżej od drugiego wywołane skoliozą, jedno oko mniejsze od drugiego i od razu przyszło mi 1000 dziwnych scenariuszy. W pewnym mkmencie myślałem, że moge bieć borelioze bo w zeszłym roku ugryzł mnie kleszcz, ale spokojnie. To tylko nerwica. Każda z tych myśli wzbudza u Ciebie lęk bo jest to taka analiza lękowa. Szukasz zagrożenia w samym sobie ponieważ działa u Ciebie reakcja walcz lub uciekaj. Nigdy nie wątp w swoje poglądy. Wiesz, że jesteś heteroseksualny - odpowiedz sobie logicznie i świadomie na to pytanie i zakończ temat. Jak przyjdzie Ci jakieś ALE to bądź prewien, że jest to wywołane od stanu emocjonalnego. Trzymaj się swojej logiki, swoich poglądów i nic sobie nie udowaniaj, natomiast myśli nerwicowe - zbywaj. Nie walcz z nimi, nie staraj się by nie przychodziły, po prostu jak przyjdzie to pomyśl sobie "oooo, nerwica znowu jakiś badziew chce mi wcisnąć, ok znowu jakaś lękowa bzdura, wracam do tego co robiłem". To trochę jak spam na mailu czy ulotki rozdawane w centrum miasta. Pojawiają się, możesz na nie zerknąć, ale potem wracasz do tego co robiłeś wcześniej. :)
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
Awatar użytkownika
Lipton
Dyżurny na forum Odważny VIP

27 kwietnia 2016, o 10:04

To co opisujesz to typowa lękowa reakcja. Zajarałeś sobie, nakręciłeś się i jazda. Poszła dalej cała lękowa fala. Myślę że nie jesteś homo, bo jak sam mówisz lubiłeś dziewczyny, wygłupiałeś sie z kumplami i nic nie czułeś. Natomiast to że tam mówisz że Ci drga w gaciach przy chłopakach teraz- ktoś tutaj już to opisywał że to jest sztuczne podniecenie (inni mieli natrętne myśli kazirodcze, czy pedofilskie) a nigdy nikt z tych osób tak na prawdę takich skłonności nie miał. Jesteś przelękniony, więc organizm daje takie a nie inne sygnały, co wcale nie wiąże sie z tym że zmieniłeś orientację. Co do wpływu biologicznego i o tym co piszesz z urazem kręgosłupa- jesteś napięty, zdemotywowany więc i postawa Twojego ciała się zmienia, ale to skutek, nie przyczyna. Reszta to wszystko derealizacja/depersonalizacja. Podsumowując- wszystko co opisałeś można wrzucić do jednego wora: "nerwica" ;-)
Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
dezerter92
Świeżak na forum

27 kwietnia 2016, o 14:55

Dzieki wielkie za odpowiedz , na prawde .. podtrzymaliscie mnie na duchu . W czerwcu jakos ide do psychiatry , myslicie , ze mam mu powiedziec wszystko ? Tym razem poddam sie farmakoterapii chociaz zawsze bylem przeciwko , raz sie zyje . Zycze wszystkim powodzenia :) ps, jaka jest najlepsza terapia na takie zaburzenia i jakie sa rokowania?
subzero1993

27 kwietnia 2016, o 16:10

Ja już wychodzę z nerwicy i przyznam, że dałem radę bez leków, aczkolwiek nie odradzam, jednakże w mojej opinii najlepsza będzie psychoterapia. Co do terapii to polecam poznawczo-behawioralną oraz przeczytanie artykułów na forum. W szczegolności o małpim paradoksie, reakcji walcz lub zwyciężaj + medytacje. Medytacje pozwolą Ci odróżnić Twoje myśli świadome o gradobicia lękowych - irracjonalnych przez co będziesz wiedział ktore masz ignorować.
Tove
Odważny i aktywny forumowicz

27 kwietnia 2016, o 20:29

Nie znam osobiscie nikogo homo ani bi, ale wydaje mi sie ze takie osoby sie tego nie boja, jesli juz to reakcji spoleczenstwa. Sama mialam kilka dni temu faze, ze jestem homo albi bi od zawsze i niby dopiero teraz to odkrylam. Od zawsze wole facetow, ale nerwica podsunela mi, ze jak gdzies w tv zobacze masturbujaca sie dziewczyne to sie podniecam na taki widok. Mialam takie jazdy z tym ze jestem bi albi homo, ze pol forum w to zaangazowalam:-) Chodzi o to, ze nie mozesz dac sie wkrecic w analize, bo jak zaczniesz to nerwica da ci 100 argumentow za homo. Tak to dziala niestety. Ja szybciej wrocilam do swiata hetero niz myslalam. W sumie to Victor i dwie dziewczyny z forum skutecznie wybily mi to z glowy. Nawet jesli czujesz jakies tam podniecenie na widok faceta, to nie znaczy, ze chcesz byc z kims, przytulac itp
Everything will be ok in the end. If it’s not ok, It’s not the end.
Ed Sheeran
dezerter92
Świeżak na forum

28 kwietnia 2016, o 15:04

No bo nie chce , ale kazdy jakis kontakt wywoluje u mne jakas dziwna reakcje , robi mi sie goraco itp najforsze jest to , ze do dziewczyn mam erekcje , ale nie czuje takiego silnego popedu jak do... ale to jest nienormalne , zawsze marzylem o dziewvzynach przezywalismy Wspolne orgazmy itp zawsze to one mi sie podobaly , a teraz dostaje takiej samej reakcji co kiedys przy kobietach, jakby ta akcja po trawce wtedy zmienila mnie o 180 stopni. Cos do mmie ciagle mowi , ze jestem itd ale tak w glebi siebie chociaz nawet juz tego nie czuje wiem , ze jestem hetero .. co mam zrobix myslicie , ze jakies leki u psychiatry na to pomoga?
ODPOWIEDZ