Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Problemy z pamięcią
- aleks12
- Zarejestrowany Użytkownik
Hej. Pytanie do osób w derealizacji i depersonalizacji. Czy macie tak, że nie pamiętacie co jedliście wczoraj, a żeby przypomnieć sobie wieczorem co jedliście rano potrzebujecie kilku dłuższych chwil? Jakby totalne pomieszanie z poplątaniem, i np. pamiętam, że jadłem tam przykładowo schabowego z ziemniakami, ale nie wiem czy było to wczoraj czy przedwczoraj, a może jeszcze wcześniej. Macie podobnie?
-
- Nowy Użytkownik
Moze być to po covid. Mialem tak z dwa lata po covidzie. Powoli zaczyna wracać pamieć.aleks12 pisze: ↑18 kwietnia 2025, o 16:52Hej. Pytanie do osób w derealizacji i depersonalizacji. Czy macie tak, że nie pamiętacie co jedliście wczoraj, a żeby przypomnieć sobie wieczorem co jedliście rano potrzebujecie kilku dłuższych chwil? Jakby totalne pomieszanie z poplątaniem, i np. pamiętam, że jadłem tam przykładowo schabowego z ziemniakami, ale nie wiem czy było to wczoraj czy przedwczoraj, a może jeszcze wcześniej. Macie podobnie?
- aleks12
No... Nie jest tak, że myślę tylko o czymś innym bo inaczej nie byłbym w stanie przygotować posiłku, ale w gruncie rzeczy mam taki potok myśli, że trudno mi się skupić na tym co robię tak w 100%, a nawet jeśli się na czymś skupię np. na zapamiętaniu nazwiska jakiegoś aktora, to muszę powtórzyć je kilka razy żeby wsiąkło, bo za pierwszym razem potrafi mi wypaść z głowy po kilkunastu, a czasem nawet po kilku sekundach
-
To właśnie ten potok myśli
Sporo rzeczy potrafimy robić na autopilocie, zrób sobie taki mały test, przy kolejnej czynności czy to gotowanie czy sprzątanie postaraj się skupić na niej w 100%, wywal całkowicie wszystkie inne myśli, podejdź do tego jakbyś to robił pierwszy raz, potem za 3h pomyśl o tym ile z tego zapamiętałeś 

- aleks12
Zrobiłem tak ostatnio podczas nitkowania zębów i pamiętałem dokładnie jak nitkuję każdy ząb xd Tylko ciężko jest gdy mam takie poczucie że jak będę skupiał się tylko na jednym to zapomnę o czymś innym co doprowadzi do tragedii np. pożarudrakan9 pisze: ↑21 kwietnia 2025, o 09:48To właśnie ten potok myśliSporo rzeczy potrafimy robić na autopilocie, zrób sobie taki mały test, przy kolejnej czynności czy to gotowanie czy sprzątanie postaraj się skupić na niej w 100%, wywal całkowicie wszystkie inne myśli, podejdź do tego jakbyś to robił pierwszy raz, potem za 3h pomyśl o tym ile z tego zapamiętałeś
![]()