Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Praca - fobia pracy?! Perfekcjonizm, wstyd
- Thori
- Zarejestrowany Użytkownik
A co ma wspólnego wartość z byciem dobrym człowiekiem?
Można być obiektywnie wartościowym, mieć super pracę, dochody, wygląd itp, a np. mordować małe kotki.
Można też być bezrobotnym menelem, a przygarniać psiaki i dbać o nie.
Można być obiektywnie wartościowym, mieć super pracę, dochody, wygląd itp, a np. mordować małe kotki.
Można też być bezrobotnym menelem, a przygarniać psiaki i dbać o nie.
- Thori
ej, no weź, tylko nie terapeuta. Bo strzelę fochem
(nawet nie wiedziałam, że oni takie zadają)
Po prostu pytam, co sprawiłoby, że poczułabyś się wartościowa. Pomyśl, zastanów się na spokojnie, nie musisz odpowiadać na już.
Albo inaczej: kto według ciebie jest wartościowy i dlaczego Jakie ma cechy, zachowania, które sprawiają, ze myślisz, że on jest wartościowy.

Po prostu pytam, co sprawiłoby, że poczułabyś się wartościowa. Pomyśl, zastanów się na spokojnie, nie musisz odpowiadać na już.

- blanco
Oj Thori ciezko powiedziec bo dosyc negatywnie oceniam sama siebie,
bo niestety ale dawalam sie zle traktowac np. w pracy lub w zwiazku,
aertywna nie jestem wcale, z emocjami to dopiero sie ucze ich wyrazania
wiesz Thori jestem DDA wiec niestety ale tak mam
bo niestety ale dawalam sie zle traktowac np. w pracy lub w zwiazku,
aertywna nie jestem wcale, z emocjami to dopiero sie ucze ich wyrazania
wiesz Thori jestem DDA wiec niestety ale tak mam
- Thori
Ale teraz nie gadamy o tym jak oceniasz siebie, tylko o tym, co robisz z rzeczy, które wymieniłaś, czyli:
- szanuje siebie
- zna swoją wartość
- nie pozwala źle się traktować
- jest asertywna
- umie wyrażać swoje emocje i umie się z nimi obchodzić
To które z tych rzeczy robisz sama dla siebie?
- szanuje siebie
- zna swoją wartość
- jest asertywna
To które z tych rzeczy robisz sama dla siebie?
- blanco
edit: z tych prac gdzie bylam zle traktowana odchodzilam,
raz mi sie udalo asertywnie zachowac w pracy choc kosztowalo mnie to duzo stresu
-- 11 grudnia 2015, o 20:40 --
- szanuje siebie
hmm moze to ze dbam o swoje zdrowie, moze byc oznaka tego ze szanuje siebie? chodzi mi o to ze choruje teraz na grzybice jelita i grzybice jamy nosowej, okropna choroba, ale poszlam do homeopaty kupilam leki i od pol roku sie lecze i powoli dochodze do zdrowia
- zna swoją wartość
nie znam swojej wartosci, uwazam sie za bezwartosciowa i beznadziejna osobe
staram sie aby w zwiazku nie dawac sie zle traktowac, w pracy tez raz naskoczylam na wspolpracownice ktora podniosła na mnie głos
- jest asertywna
zdarza mi sie byc asertywna np. potrafie odmowic jakiemus sprzedawcy telefonicznemu, raz udalo mi sie zachowac asertywnie gdy jedna z kolezanek z pracy zawalała mnie swoja robota
nie wiem na jakim etapie jestem, chyba jeszcze tego nie umiem
raz mi sie udalo asertywnie zachowac w pracy choc kosztowalo mnie to duzo stresu
-- 11 grudnia 2015, o 20:40 --
- szanuje siebie
hmm moze to ze dbam o swoje zdrowie, moze byc oznaka tego ze szanuje siebie? chodzi mi o to ze choruje teraz na grzybice jelita i grzybice jamy nosowej, okropna choroba, ale poszlam do homeopaty kupilam leki i od pol roku sie lecze i powoli dochodze do zdrowia
- zna swoją wartość
nie znam swojej wartosci, uwazam sie za bezwartosciowa i beznadziejna osobe
staram sie aby w zwiazku nie dawac sie zle traktowac, w pracy tez raz naskoczylam na wspolpracownice ktora podniosła na mnie głos
- jest asertywna
zdarza mi sie byc asertywna np. potrafie odmowic jakiemus sprzedawcy telefonicznemu, raz udalo mi sie zachowac asertywnie gdy jedna z kolezanek z pracy zawalała mnie swoja robota
nie wiem na jakim etapie jestem, chyba jeszcze tego nie umiem
- Thori
Tak, dbanie o swoje zdrowie,to szacunek dla siebie i swojego ciała
Złe traktowanie - Nie wszystkich stać na to, żeby odejść z pracy, w której źle go traktują. Możesz być z siebie dumna, że umiałaś podjąć taką decyzję. Bo to jest powód do dumy, w dodatku połączony z szacunkiem dla siebie. Szanuję siebie i nie pozwalam, żeby inni źle mnie traktowali.
Asertywnego zachowania człowiek uczy się powoli. Tobie już raz się udało tak zachować. Udało się raz, to zapewne uda i kolejny
Emocje - uczysz się ich, poznajesz je, powoli oswajasz. Nie od razu Kraków zbudowano. Będziesz z nimi pracować, będzie coraz lepiej, łatwiej
I teraz patrz: napisałaś, że wartościowy człowiek, według ciebie:
"Wedlug mnie wartosciowa osoba to taka która:
- szanuje siebie
- zna swoją wartość
- jest asertywna
- umie wyrażać swoje emocje i umie się z nimi obchodzić"
To porównaj sobie te punkty i to co napisałaś, o rzeczach, które z tej listy robisz
Co ci tam wychodzi?

Złe traktowanie - Nie wszystkich stać na to, żeby odejść z pracy, w której źle go traktują. Możesz być z siebie dumna, że umiałaś podjąć taką decyzję. Bo to jest powód do dumy, w dodatku połączony z szacunkiem dla siebie. Szanuję siebie i nie pozwalam, żeby inni źle mnie traktowali.
Asertywnego zachowania człowiek uczy się powoli. Tobie już raz się udało tak zachować. Udało się raz, to zapewne uda i kolejny

Emocje - uczysz się ich, poznajesz je, powoli oswajasz. Nie od razu Kraków zbudowano. Będziesz z nimi pracować, będzie coraz lepiej, łatwiej

I teraz patrz: napisałaś, że wartościowy człowiek, według ciebie:
"Wedlug mnie wartosciowa osoba to taka która:
- szanuje siebie
- zna swoją wartość
- jest asertywna
- umie wyrażać swoje emocje i umie się z nimi obchodzić"
To porównaj sobie te punkty i to co napisałaś, o rzeczach, które z tej listy robisz

Co ci tam wychodzi?
- Thori

To teraz, jak znowu wpadnie ci do głowy pomysł, że jesteś bezwartościowa, to przypomnij sobie to co tu dzisiaj pisalaś

Możesz to sobie na kartkę przepisać, powiesić w takim miejscu, żebyś widziała.
I dopisywać sobie do tych punktów, kolejne rzeczy, które uda ci się osiągnąć w danym temacie. Po prostu powiększać tę listę, tego co już udalo ci się osiągnąć