Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pozwól sobie poczuć lęk !

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Ma23dziara
Zarejestrowany Użytkownik

6 kwietnia 2018, o 20:05

No właśnie stojąc w kolejce w sklepie ciężko jest to puścić 😕
Dopóki walczysz jesteś zwycięzca ;witajka

Nie bój się jutra-niech jutro boi się Ciebie ;col
Awatar użytkownika
Natalie1208

6 kwietnia 2018, o 20:21

Celine Marie pisze:
6 kwietnia 2018, o 19:54
To jest może dobre jak ktoś ma ataki paniki ale gdy ktoś czuje jeden wielki atak/niepokój/złe samopoczucie/napięcie non stop to co?ma siedzieć non stop ?:P
nie siedzięc non stop, usiąść na tą chwile i dać poczuć sobei lęk. Ja akurat mam zaburzenia lękowe z postacią lęku wolnopłynacego, a mimo to takie "zatrzymanie się" przynosi mi dobre efekty ;)
Awatar użytkownika
Natalie1208

6 kwietnia 2018, o 20:28

Ma23dziara pisze:
6 kwietnia 2018, o 20:05
No właśnie stojąc w kolejce w sklepie ciężko jest to puścić 😕
To nie chodzi o to że w sklepie masz usiąść na ziemi i siedzieć 5- 10 minut trochę by to było komiczne. :D
wpuscić lęk do srodka, poczuć w ciele to można i w kolejce w sklepie ;)

dla przykładu. ostatnio siedizalam na spotkaniu formalnym, a od rana czułam lęk wolnopłynacy, no generalnei cuzłam tego dnia sie słabo pod każdym wzgledem. i na tym spotkaniu czułam jak lęk mi narasta. i miałam dwie opcje, mogłam zacząć wewnętrznie panikować " ooo matko znowu ten lęk, zaraz dostane ataku paniki, co mam robić, muszę stad wyjsc, inni zobaczą" itd itd. Nie wybrałam jednak tej opcji. Pomyslałam sobie " dobra, rób sobie lęku co chcesz, dawaj, pokaż co potrafisz" i jakby wewnętrznie skupiłam się na tym żeby ten lęk poczuć w ciele, on się wyszalał i poszedł ;)
Awatar użytkownika
Natalie1208

6 kwietnia 2018, o 20:32

jagaaga pisze:
6 kwietnia 2018, o 16:52
a co robić z poczuciem mega smutku, a wręcz przerażającego bólu emocjonalnego, który łapie np w towarzystwie?
ja robię to samo. tzn przestałam blokować ten smutek. Tzn rpzestałam. Moze inaczej- uczęs sie tego nie robić. W ostatnim takim ekstremalnym emutku to po prostu sobie powtarzałam " dobra no, jets mi mega źle, mam ochote wyć. okej. przyszedł smutek, neich sobie będzie , nie będę z nim walczyć, bow iem że w końcu sam odejdzie". I starałams ie wykonyać sowje obowiazki, po prostu żyć. Ale nei robiąc sobei presji- miałam ochote usiąść i popłakać to usiadłam i popłakałam ;)
Awatar użytkownika
jagaaga
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

6 kwietnia 2018, o 20:58

Dzięki za odp :)

A co z taką wewnętrzną blokadą, o czym ja i jeszcze jedna koleżanka pisałyśmy?
Ze czasem własnie rozluźniam się i mówię: no chodź lęku...czekam na niego z otwartymi ramionami...ale czuję że on momentalnie się blokuje.
Potrzeba CZASU. Tyle czasu- ile POTRZEBA
Awatar użytkownika
Jagoda_a

7 kwietnia 2018, o 08:45

Natalie1208 pisze:
6 kwietnia 2018, o 20:32
jagaaga pisze:
6 kwietnia 2018, o 16:52
a co robić z poczuciem mega smutku, a wręcz przerażającego bólu emocjonalnego, który łapie np w towarzystwie?
ja robię to samo. tzn przestałam blokować ten smutek. Tzn rpzestałam. Moze inaczej- uczęs sie tego nie robić. W ostatnim takim ekstremalnym emutku to po prostu sobie powtarzałam " dobra no, jets mi mega źle, mam ochote wyć. okej. przyszedł smutek, neich sobie będzie , nie będę z nim walczyć, bow iem że w końcu sam odejdzie". I starałams ie wykonyać sowje obowiazki, po prostu żyć. Ale nei robiąc sobei presji- miałam ochote usiąść i popłakać to usiadłam i popłakałam ;)
Fajnie poczytac takie posty. Ja tez jestem na tym etapie. Robie dokladnie to samo z lękiem. Po prostu się zattzymuję nawet w kolejce, wystarczy się skupic na tym co się dzieje z cialem a lęk sam znika. Ze smutkiem troszkę gorzej było bo myslalam ze jak sobie bede pozwalala na smutek i żal to on ze mną zostanie i wpadnę w depresję 😊. Ale jakos tak po chwili czyli zajęciu się codziennymi czynnosciami smutek zanika. Tylko mam pytanie odnosnie takiego juz mega lęku. Kiedys naplynęlo duzo mysli typu "chyba zwariuję" i zaraz pojawily sie mysli ze to tylko moje mysli i one nic nie znaczą to nie jest uciekanie ? Bo potem mysle ze moze powinnam pozwolic na atak paniki bo pewnie ttm by sie to skonczylo.
menago49

7 kwietnia 2018, o 10:32

WITAM a takie cos jak flustracja zlosc napiecie przeplatajace sie z mniejszym wiekszym lekiem .Agresja slowna na ludzi Jak do tego podejsc Mowie sobie uspokoj sie wyluzuj bo to tylko wznieca wikszy lek i napiecie Jak by nerwiczka tym sie karmilla Niby to wiem a ullegam Jak do tego podejsc
Ma23dziara

7 kwietnia 2018, o 10:48

Natalie1208 pisze:
6 kwietnia 2018, o 20:21
Celine Marie pisze:
6 kwietnia 2018, o 19:54
To jest może dobre jak ktoś ma ataki paniki ale gdy ktoś czuje jeden wielki atak/niepokój/złe samopoczucie/napięcie non stop to co?ma siedzieć non stop ?:P
nie siedzięc non stop, usiąść na tą chwile i dać poczuć sobei lęk. Ja akurat mam zaburzenia lękowe z postacią lęku wolnopłynacego, a mimo to takie "zatrzymanie się" przynosi mi dobre efekty ;)
A miałaś kiedyś atak paniki?
Dopóki walczysz jesteś zwycięzca ;witajka

Nie bój się jutra-niech jutro boi się Ciebie ;col
Awatar użytkownika
dziwny123

7 kwietnia 2018, o 13:18

To jest dobre na atak paniki i być może na lęk wolnopłynący. Ale już może być niedobre na zespół fobii.
menago49

10 kwietnia 2018, o 10:15

Kurcze nie potrafie leku poscic tak jak piszecie ,gdzies go blokuje jakby podswiadomie Boje sie go udczuc mocniej bo mam wrazenie ze juz z nim tak zostane I tak szarpie sie z nim dlugi czas
ODPOWIEDZ