Cześć. Piszę tu pierwszy raz. Mam nerwicę od 2015 r. Leczę ją od 2 lat poprzez terapię. Ze względu na "ciężkie dzieciństwo" jestem pacjentem długoterminowym. Niestety oprócz nerwicy mam 2 inne choroby tj. cukrzyca t1 i Hashimoto. Na początku terapia pomogła mi się uporać z objawami typu duszności, ataki paniki, bóle pleców. Nawet już zakończyłam terapię a teraz znowu od stycznia musiałam wrócić. Robię kolejne badania bo znowu ruszyły objawy. Moje objawy jakie mam teraz to:
duszności (pomaga mi odwracanie uwagi oraz trening autogenny, wiem że odwracanie uwagi na dłuższą metę się nie sprawdza)
teraz pojawiła się również gula w gardle (nie towarzyszy mi cały dzień, ale jak mam sporo emocji to jest jakby większa).
Ruszyło znowu myślenie katastroficzne, ale widzę że dzięki terapii jest o połowę mniej dokuczliwe, ale czasem zdarzy się dzień, że siedzę jak na szpilkach. Miałam robione różne badania i wszystko jest ok, usg tarczycy robione 2 miesiące temu nie wykazało powiększonej tarczycy, ale ciągle wmawiam sobie, że to przez to. Zauważyłam, że co najmniej 2- 3 razy dziennie powstrzymuję płacz i tak się zastanawiam czy to uczucie ścisku gardła to może być od tego. Myślę, że jestem w beznadziejnej sytuacji, bo nie dość że chora somatycznie to jeszcze z nerwicą. Poza tym dodam, że to forum jest naprawdę pomocne bo zawiera wiele cennych informacji. Czy jest tu ktoś, kto miał podobnie?
Będę wdzięczna za odp.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Powrót nerwicy- gula w gardle
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Witam.
Kochana wszystko wszyscy tu mieli z objawów które opisujesz....niestety tego jest tysiące.
Gula w gardle na początku się pojawiła i u mnie choć i czasem na troszkę się pojawia i znika.
Jak zajmiesz się inną dolegliwością to ta 1 znika.To jest właśnie to myślenie.
Gula ta nic Ci nie zrobi bo tylo że przeszkadza.
Nie skupiam się na tym.Jedz normalnie.Olewaj myśli z nią związane i z czymkolwiek innym.
Musisz myśleć o pozytywnych rzeczach.Zajac się czymś byle nie rozmyślać
Kochana wszystko wszyscy tu mieli z objawów które opisujesz....niestety tego jest tysiące.
Gula w gardle na początku się pojawiła i u mnie choć i czasem na troszkę się pojawia i znika.
Jak zajmiesz się inną dolegliwością to ta 1 znika.To jest właśnie to myślenie.
Gula ta nic Ci nie zrobi bo tylo że przeszkadza.
Nie skupiam się na tym.Jedz normalnie.Olewaj myśli z nią związane i z czymkolwiek innym.
Musisz myśleć o pozytywnych rzeczach.Zajac się czymś byle nie rozmyślać

Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"
✌
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"
-
- Zarejestrowany Użytkownik
hej ja nie mam takiego ojawy jak gula w gardle ,ale moja mama która niby nie ma nerwicy często tak ma jak mówi dusi ją w gardle.Jeszcze kilka lat temu zganiała ten objaw na tarczycę bo miała duże guzy i uważała ,że ją dusi.Od kilku lat nie ma tarczycy a nadal zdarza się ,że ją dusi właśnie jak się zdenerwuje.Ja też oprócz nerwicy jestem chora na hashimoto i do tego refluks.
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Mi kiedyś przeszkadzało ale przeszło.Tak samo jak się denerwowalam,kłócilam się ostro to miałam zaraz tą gule w gardle.To mi przeszło za to pojawiło się telepanie i skakanie serca w gardle i tak mam do dziś jak zacznę się wkurzać
Olewam ile mogę.
Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz
Jak nie Ty to kto.
✌
Jak nie Ty to kto.