Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Powiększanie przedmiotów, rozciąganie itd.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
zabner
Odważny i aktywny forumowicz

4 sierpnia 2017, o 07:32

Hej,

postanowiłem założyć temat z wiarą, że ktoś wyjaśni ten objaw, którego przez cały okres tkwienia w nerwicy nie miałem.

Na co się nie spojrze tj. przedmioty, napisy na budynkach, praktycznie wszystko to się powiększa, widzę jak dany przedmiot się rozciąga, rozszerza.

Jest to uciążliwe i bardzo niepokojące dla mnie. Jeśli ktoś tak miał i minęło niech da znać.

Pozdrawiam.
Victor
Administrator

4 sierpnia 2017, o 10:48

A czemu niepokojące? ;p Nie miałeś już do tej pory z 40 różnych objawów? :) Robiłeś na początku zanim trafiłeś do psychologa i wszedłeś tu na forum badania?

Ja miałem dokładnie podczas zaburzenia:
falowanie - najbardziej widoczne jak patrzyłem na futryny w drzwiach (dosłownie się wyginały), falowanie ścian i budynków, zlewanie się liter, uczucie napierania na mnie obiektów, wrażenie pomniejszania obiektów. Uczucie, że coś jest większe, "oddychanie" przedmiotów przez co się czasem "rozszerzały".
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
zabner

4 sierpnia 2017, o 11:48

Victor pisze:
4 sierpnia 2017, o 10:48
A czemu niepokojące? ;p Nie miałeś już do tej pory z 40 różnych objawów? :) Robiłeś na początku zanim trafiłeś do psychologa i wszedłeś tu na forum badania?

Ja miałem dokładnie podczas zaburzenia:
falowanie - najbardziej widoczne jak patrzyłem na futryny w drzwiach (dosłownie się wyginały), falowanie ścian i budynków, zlewanie się liter, uczucie napierania na mnie obiektów, wrażenie pomniejszania obiektów. Uczucie, że coś jest większe, "oddychanie" przedmiotów przez co się czasem "rozszerzały".
Oczywiście, że miałem robione badania. Ostatnio powtarzałem morfologie i wyszło ok. Po prostu jak patrzę na jakiś przedmiot to widzę, że się rozciąga, poszerza. Wiem, ze to minie, ale gdzieś z tyłu zapala się lampka i daje dodatkowe lęki, wkręty.
Awatar użytkownika
Guett

5 sierpnia 2017, o 16:00

Zabner, ja mam wiele tego typu zaburzeń wzroku, falowania obrazu, drżenia, przeskakiwania, rociąganie się przedmiotów, wrażenie że one oddychają, góra przedmiotu idze w lewo a dół w prawo (to o co pytasz), jest tego naprawde sporo, więc nie matrw sie na zapas.
i'm tired boss
ODPOWIEDZ