Hej Megi,
Ja aktualnie sam poszukuje pracy, tyle że w moim wypadku dorywczej/sezonowej jako że jestem studentem. Jednak z takich ogólnych porad odnośnie poszukiwania pracy wypunktowałbym kilka rzeczy:
1. Zrób sobie CV pod daną pracę, niech Twoje CV zawiera dane umejętności/talenty/doświadczenia z przeszłości które podchodzą pod pozycję na którą się aplikujesz. Na przykład, jeżeli aplikujesz się na pozycję recepcjonistki, to możesz napisać w charakterystykach Twojej osoby: empatyczna, otwarta do ludzi, pomocna, wysoki poziom obsługi klienta itp.
2. Dobrze jest dodać do CV tzw. listu motywacyjnego, i tutaj znowu, list motywacyjny powinien głównie opisać DLACZEGO akurat Ciebie powinni wybrać pod daną pozycję? Czym się wyróżniasz od innych aplikantów? Co wniesiesz do firmy? Na przykład: Uważam że pomogę Wam zachować wysoki standard działaności ponieważ jestem punktualna i odpowiedzalna. Oczywiście to tylko taki przykład, dobre na początek, jednak najlepieej by taki list motywacyjny zawierał konkretne doświadczenia z danym zawodem. Na przykład, moja mama gdy aplikowała się na opiekunkę od dzieci, uwzględniła fakt że kocha dzieci i często opiekowała się dziećmi znajomych, lub miała praktykę na pedagogice. Tam pracowała z dziećmi. ( Ona jest z zawodu nauczycielką rosyjskiego ). Także w takim liście najważniejsze jest pokazanie swoich mocnych stron pod daną pozycję.
3. Wykaż się pewnością siebie oraz poczuciem własnej wartości, to już bardziej na spotkaniu, jednak pracodawca musi widzieć w Tobie potencjał, wtedy Twoje szanse się zwiększają. Nie chodzi o to żebyś była jakaś arogancka, zadufana w sobie itp. Nie, chodzi tylko o pokazanie pracodawcy że jesteś osobą odwarzną. Czyli po prostu działaj pomimo strachu
4. Szanuj siebie, nie błagaj o pracę, okaż zainteresowanie ale nie pokazuj desperacji, tego nikt nie lubi.
5. Myśl optymistycznie i powodzenia na szlaku!