Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pomoc w doborze terapii

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Klaudia55
Zarejestrowany Użytkownik

26 września 2018, o 11:47

Hej :) jako że cierpię na zaburzenia lękowe, co prawdopodobnie może się wiązać u mnie z traumą przeżyta kilka lat temu ( przemoc fizyczna i psychiczna-były partner ) jaka terapie mi polecacie? Nie wiem czy poznawczo behawioralna w moim przypadku wystarczy ?
p.karnia1

26 września 2018, o 12:59

Może sama behawioralna nie wystarczyć, chociaż behawioralna jest terapia krótka, nie zaszkodzi iść na spotkanie lub dwa, zobaczysz czy się odnajdujesz. Najważniejszy w tym wszystkim jest terapeuta, to kluczowe żeby był kompetentny i przede wszystkim taki którego odrazu polubisz i mu zaufasz
Per aspara ad astra
Klaudia55

26 września 2018, o 13:17

p.karnia1 pisze:
Może sama behawioralna nie wystarczyć, chociaż behawioralna jest terapia krótka, nie zaszkodzi iść na spotkanie lub dwa, zobaczysz czy się odnajdujesz. Najważniejszy w tym wszystkim jest terapeuta, to kluczowe żeby był kompetentny i przede wszystkim taki którego odrazu polubisz i mu zaufasz
Właśnie też mi się wydaje że jedna nie wystarczy..A to ma jakiś znaczenie ze terapeuta ma tylko tytuł magistra ? Nie wiem ogólnie na co patrzeć przy wyborze..🙈
Awatar użytkownika
Zestresowana

26 września 2018, o 13:31

Klaudia55 pisze:
26 września 2018, o 13:17
p.karnia1 pisze:

Właśnie też mi się wydaje że jedna nie wystarczy..A to ma jakiś znaczenie ze terapeuta ma tylko tytuł magistra ? Nie wiem ogólnie na co patrzeć przy wyborze..🙈
Zwróć uwagę przede wszystkim na to, czy jest tylko psychologiem, czy też psychoterapeuta. Raczej szukaj psychoterapeutow. Zwróć uwagę w jakim nurcie pracuje, w jakich dziedzinach się specjalizuje.
p.karnia1

26 września 2018, o 13:32

A najlepiej jak skończył psychologię i zdobył certyfikat terapeuty :) liczy się czy podlega superwizji, gdzie ma staże, jakie ma doświadczenie
Per aspara ad astra
ODPOWIEDZ