Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Plamki przed oczami

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Nerrwowy
Zarejestrowany Użytkownik

11 listopada 2014, o 16:19

Witam
Chcialbym zapytac czy takie czarne plamki przed oczami i czasami biale iskierki moga byc od nerwicy?
Chcialbym was jeszcze zapytac czy wyczuwalny puls moze byc od nerwicy przeszkadza mi to bo w wielu miejscach czuje pulsowanie i skupiam na tym uwage pozdrawiam :)
Lipski
Ex-administrator i do tego odburzony

11 listopada 2014, o 16:27

Hej,

Tak, jak najbardziej tego typu objawy to normalka w nerwicy, także nie masz się czym przejmować stary. Piszesz ze skupiasz na tym swoją uwagę, a właśnie w odburzaniu chodzi o to żebyś postępował odwrotnie, musisz się przestać przejmować tymi objawami, traktować je epizodycznie, i nie przypisywać im wielkiej wagi, a na pewno Ci to pomoże.

Pozdrawiam
With your feet in the air and your head on the ground
Try this trick and spin it, yeah
Your head will collapse
If theres nothing in it
And you'll ask yourself

Where is my mind ?
Where is my mind ?
Where is my mind ?
Nerrwowy

11 listopada 2014, o 17:20

Dzieki za szybka odpowiedz wiem ze musze to zaakceptowac ale to jest bardzo ciezkie. Ogolnie to bardzo mocno sie przejmuje wszystkim cos mi sie dzieje odrazu wchodze na google i zaczynam przeszukiwanie i jak cos znajde ze swoich objawow to lapie mnie taka ostra panika ze masakra pozdrawiam :)
Green

11 listopada 2014, o 19:07

Właśnie podstawa zeby pokonac nerwice jest zaprzestanie wyszukiwania sobie nowych chorob i wiara w to, ze to tylko nerwicowe dolegliwosci. jesli masz jakis objaw i ochote poszperac w necie na ten temat to musisz z tego zrezygnować. A z tym pulsem to jest tak, ze strasznie się na sobie skupiasz , obserwujesz i wrecz wyczekujesz na te reakcje plynace z ciała i pewnie dlatego tak go czujesz.
Awatar użytkownika
N-e-r-w-u-s
Odburzony Wolontariusz Forum

11 listopada 2014, o 20:03

Witam :) plamki przed oczami to może być to jak najbardziej objaw nerwicy :P Miałem to!
Przeszlo po jakims czasie.
Ponadto.
Puls wyczuwalny jest na całym ciele :D
Także spoko loko :)
;witajka W chwili obecnej bardzo rzadko zaglądam na forum z powodów osobistych. Co za tym idzie brakiem czasu.... Na PW w miarę możliwości odpowiem ;)
Nerrwowy

11 listopada 2014, o 20:07

dzieki za odpowiedzi :) staram sie nie skupiac ale lek jest silniejszy odemnie, ale zauwazylem ze jak czyms sie zajme to jestem bardziej spokojny i nie mysle o nerwicy tak jak piszecie mniej skupiam sie na sobie :)
Awatar użytkownika
marianna

12 listopada 2014, o 00:29

U mnie też sa te plamki. Fioletowe albo takie własnie iskierki, punkciki itp gwiazdki ;)
W ogóle na to nie zwracam uwagi :)
*** JEŚLI KTOŚ MI ODPOWIADA TO "CYTUJCIE" BO JA POTEM GUBIĘ WĄTKI ***

http://www.zaburzeni.pl/25-etapow-trwania-nerwicy-wg-kamienia-t4347.html
http://www.zaburzeni.pl/spis-tresci-autorami-t4728.html
STRACH PRZED UTRATĄ KONTROLI ITD:
http://www.zaburzeni.pl/strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=8KrCjT6b1VI&feature=youtu.be
SPIS MYSLI NATRETNYCH/LEKOWYCH:
http://www.zaburzeni.pl/zbior-naszych-natretnych-mysli-i-obrazow-myslowych-t4038.html
SPIS OBJAWOW SOMETYCZNYCH/LEKOWYCH:
http://www.zaburzeni.pl/nerwica-objawy-mala-encyklopedia-naszych-objawow-wpisz-sie-t3492.html
Awatar użytkownika
elala73

12 listopada 2014, o 07:05

kochani , a macie ataki ziewania ? Czy to może być nerwicowe ?
Awatar użytkownika
Yayatoure
Odburzony i pomocny użytkownik

12 listopada 2014, o 09:36

elala73 pisze:kochani , a macie ataki ziewania ? Czy to może być nerwicowe ?
Ziewanie w nerwicy jest "oczywistą oczywistością" - nie musisz się przejmować, że to coś innego.
Awatar użytkownika
elala73

12 listopada 2014, o 19:26

ta nerwica do wszystkiego się przyczepi :D nawet nie można sobie poziewać spokojnie , tylko tak na nerwowo od razu 30 razy :DD
usunietenaprosbe
Gość

14 listopada 2014, o 14:09

Elu, przynajmniej mamy pewnosc ze do mozgu dociera nam powietrze :D
zgoda
Świeżak na forum

27 sierpnia 2015, o 13:19

Witam,
Mam pare objawow nerwicy, jednak oczywiscie jak to przy nerwicy, nie jestem pewien czy wszystkie jej dotycza. Tzn. czy najpierw byl problem zdrowotny i potem pojawila sie nerwica, czy moze to nerwica jest u mnie powodem wszystkiego zla.
W tym poscie chodzi mi natomiast o to, ze mam czarne plamy przed oczami. Nie widze ich caly czas, a jedynie jesli ich szukam na bialym tle. Musze ruszac oczami od lewej do prawej i wtedy na jasnym tle ukazuja mi sie dwie plamy/cienie niewielkich wielkosci po jednej na oko. Wydaje mi sie, ze widze je bardzo blisko miejsca, na ktorym skupiam swoj wzrok centralnie, a nie wystepuja gdzies na obwodzie. To by kierowalo moj niepokoj bardziej na nerw wzrokowy, a nie uszkodzenia oczu. Jesli sprecyzowac, to plama widziana z oka lewego jest minimalnie na lewo od miejsca, w ktore patrze, a plama z oka prawego centralnie w miejscu na ktorym skupiam swoj wzrok.
Dlatego chcialbym zapytac czy dokladnie o takich plamach jest mowa w tym watku? Nie jest to nic innego, jak dwa punkty po jednym na oko, nie zmieniajace swojego polozenia wzgledem oka, nie narastajace, nie zmniejszajace sie.
Dodam, ze zauwazylem to dopiero kiedy zaczalem badac sniezenie optyczne, ktore zystapilo razem w szumem usznym.
Przebywam i pracuje za granicami polski i w kraju w ktorym jestem sluzba zdrowia bardzo kuleje. Najblizszy termin, na jaki udalo mi sie umowic z okulista, to kwiecien 2016, wiec jesli pozostane w swojej niewiedzy do tego czasu, to jestem pewien, ze zwariuje do reszty.
Awatar użytkownika
zdravko

27 sierpnia 2015, o 14:43

Luz, to są męty w oku, drobiny komórek, jakieś mikroskrzepy, to pływa w środku oka, kompletnie nic groźnego, też mam takiego ciemnego, ja bym go określił, że jest brązowy, widzę go nawet przy zamkniętych powiekach (nawet bardziej).

Z tym nic się nie da zrobić, bo z oka tego nie wydłubiesz, po prostu trzeba je olać, kompletnie nie poprzeszkadzają życiu tym bardziej ,że masz ich 2 a nie 20, być możne masz jednego, ale jak próbujesz oglądać je przy zmrużonym jednym oku to rzutuje się na drugie z (przez zamknięta powiekę), to ostatnia moja obserwacja,czytałem książkę przy ostrym świetle jednym okiem (tym bez męta) i widziałem go właśnie przez rzutowanie z drugiego oka, na początku pomyślałem,ze mi się drugi zrobił.

Normalny lekarz w miarę rozgarnięty który ma przyrząd do badania dna oka Ci to zdiagnozuje, nie musi być okulista, ale dla świętego spokoju zbadaj te oczy, w każdym razie nie masz się czym martwić :).
Awatar użytkownika
zebulon

27 sierpnia 2015, o 14:53

nerwica , nie przejmuj sie tym i nie szukaj , mnie sie czasem pali jakby wlokno zarowki w oku , po godzinie przechodzi a czarne plamki tez mogą byc , wlasciwie wszystko moze wymyslec nerwica
Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku .
Piekło nerwicy tworzymy sami sobie ...
Nie pozwól żeby życie straciło sens przez osobę, która po prostu nie była Ciebie warta.
nerwica przypomina prowadzenie codziennie konia do weterynarza żeby sprawić czy na pewno nie jest wielbłądem ( cytat który mnie rozbawił )
Awatar użytkownika
zdravko

27 sierpnia 2015, o 15:14

Na bank zgoda ma męta w oku i to mu nie zniknie, to defekt fizyczny, nerwica tylko może nabudować w około niego jakieś swoje pierdoły (raki-sraki), w każdym razie jak się to zaakceptuje, nie widzie się tego na co dzień, a jak już się zobaczy to nie ma wielkiego halo, po minucie jak się o tym zapomni to już tego nie ma w polu widzenia.

Niech kolega spróbuje sobie przeczytać tekst na jasnym tle (np,ten temat) z większej odległości (no powiedzmy ze 2 metry), na początku skupiając wzrok na męcie, potem na tekście, męt powinien zniknąć,to prosta fizyczna optyka, przy dużym otworze przysłony (otwarte oko),nie da się skupić ogniskowej na czymś bliskim i dalekim, met powinien albo być kompletnie niewidoczny, albo bardzo rozmyty.
Ja to ma ze 20 lat już pewnie.
ODPOWIEDZ