Dobry wieczór,
Przede mną pierwsza wizyta u psychologa. Nie oczekuję cudów ale mam nadzieje, że w jakiś sposób ta wizyta mi pomoże. Dlatego pytanie do was - jak przygotowywaliście się na pierwszą terapię? Wypisywaliście jakieś istotne informacje na kartce? Jak czuliście się podczas pierwszego spotkania?
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Pierwsza wizyta u psychologa
-
- Gość
Ja podczas pierwszej wizytu byłem zrezygnowany, nie wiedziałem czy mówić czy kolejna osoba mi powie, że jestem zdrowy, ale mimo wszystko otworzyłem się i poprawiło mi się tylko samopoczucie, teraz jestem po 6 wizytach dd mniejsza ale nw czy to zasługa psychologa czy mojej samodzielnej pracy i wykładów divovic.
- Solkan36
- Zarejestrowany Użytkownik
Pierwsze 2-4 wizyty to tak naprawdę ocena Twego stanu. Nie nastawiaj się na niewiadomo co, aby pstchoterapia pomogła to ta osoba musi Cie na poczatek poznać i dowiedziec się z czego to się bierze. Wiec szykuj się na opowiadanie o sobie i swoich problemach.
Face Your Fear And Live Your Dream 

-
Nie licze na cud. Moze to tez byc wizyta na ktorej lekarz przepisze mi leki uspokajajace i nic wiecej. Wiec jestem nastawiona na kazda opcje. Zapisywaliscie swoje objawy na kartce czy wszystko wychodzilo w rozmowie?
- Solkan36
Wszystko wychodziło w rozmowie, zapewne dostaniesz ćwiczenia do domu typu że na kartce bedziesz musiała wyłapywac i zapisywac mysli które powodują u Ciebie lęk a nastepne somaty które Cie dotykają. Bedzie to cos w tym stylu
https://centrum-poznawcze.pl/analiza-ab ... na-zrobic/
Co do leków to nie wiem czy Ci psycholog wypisze bo to raczej działka psychiatry.
https://centrum-poznawcze.pl/analiza-ab ... na-zrobic/
Co do leków to nie wiem czy Ci psycholog wypisze bo to raczej działka psychiatry.
Face Your Fear And Live Your Dream 

- Przemek_Leniak
- Przemek_Leniak
co do różnicy
psycholog to obecnie ktoś kto ma dyplom magistra psychologii (warto sprawdzić czy ma czy się podszywa tylko)
psychoterapeuta to magister dowolnej dziedziny po kursie liczącym 1200 godzin i egzaminie w zewnętrznej w stosunku do prowadzącej kurs firmie
można łączyć oba zawody co nie gwarantuje jednak żadnego profesjonalizmu
psycholog to obecnie ktoś kto ma dyplom magistra psychologii (warto sprawdzić czy ma czy się podszywa tylko)
psychoterapeuta to magister dowolnej dziedziny po kursie liczącym 1200 godzin i egzaminie w zewnętrznej w stosunku do prowadzącej kurs firmie
można łączyć oba zawody co nie gwarantuje jednak żadnego profesjonalizmu
F32.8 Depresja atypowa od kwietnia 2023
Shit happens...
Shit happens...
-
Jest spora różnica. Psycholog może wysłuchać, zrozumieć, czasem coś doradzi, ale to często ma bardziej wspierający charakter. Psychoterapeuta natomiast pracuje konkretnymi metodami – ma specjalistyczne przygotowanie do prowadzenia terapii i wprowadzania realnych zmian. Sama byłam u psychoterapeuty i już po pierwszych spotkaniach czuć było, że coś się ruszyło – zupełnie inne podejście niż tylko rozmowa. Jeśli zastanawiasz się, gdzie szukać takich specjalistów, zerknij tutaj – mają pełną ofertę i opis podejść terapeutycznych: https://osrodek-centrum.pl/uslugi/.