Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Perfekcjonizm czy kompulsje

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
whyisthat
Zarejestrowany Użytkownik

2 października 2018, o 09:39

Cześć wam. Od jakiegoś czasu staram się nie analizować natrętnych myśli i zajmować się czymś ale wiadomo stan lękowy jest cały czas. I wczoraj jadąc sobie autem chciałem ustawić temperaturę pokrętłem ale chciałem jakby idealnie ja ustawić żeby nie było za gorąco i nie za zimno w końcu powiedziałem sobie że to nerwica i trochę odpuściłem. Nie było to jakieś mega nasilone. Zauważyłem że czym bardziej jestem zdenerwowany tym bardziej to się jakby objawia. Później chciałem ustawić głośność radia żeby było ok. Oczywiście odpuściłem.
Zastanaeiam się skąd to się bierze. Nie miałem chyba do tej pory żadnych kompulsji ( może tylko takie że zbyt dokładnie się splukuje podczas brania prysznica )
Nie wiem czy w ogóle olac te myśli. Wiem że nie ustawie idealnie ani radia ani temp. xd
Mieliście podobnie?
Reap what you sow!
tapurka
Dyżurny na forum Odważny VIP

2 października 2018, o 09:44

Ja tam miałam. Olać i nie zwracać sobie tym głowy.
you infected my blood
Nerwyzestali

2 października 2018, o 09:48

Oczywiście, że tak miałem. Miałem tak setki razy. Ustawiałem coś i czułem przymus ustawienia idealnie, a jak tego nie robiłem to czułem napięcie. Lepiej sie na tym nie skupiać, bo to prowadzi do rozwoju mocniejszych natrętów i tak się raczej stanie. Mówię to z doświadczenia. Zaczyna się od małych głupich natręcików które sie rozwijają i robisz coraz większe rzeczy bardziej zajmujące.
whyisthat

2 października 2018, o 10:00

Nerwyzestali pisze:
Oczywiście, że tak miałem. Miałem tak setki razy. Ustawiałem coś i czułem przymus ustawienia idealnie, a jak tego nie robiłem to czułem napięcie. Lepiej sie na tym nie skupiać, bo to prowadzi do rozwoju mocniejszych natrętów i tak się raczej stanie. Mówię to z doświadczenia. Zaczyna się od małych głupich natręcików które sie rozwijają i robisz coraz większe rzeczy bardziej zajmujące.
Ale minęło ci to już ? Co miałeś stwierdzone przez lekarza dokładnie ?
Reap what you sow!
Nerwyzestali

2 października 2018, o 11:21

whyisthat pisze:
Nerwyzestali pisze:
Jakiego lekarza... lekarzu lecz sie sam, miałem taką nerwicę natręctw że nie trzeba lekarze żeby to potwierdzić Moje rytuały zajmowały swego czasu parę godzin dziennie i to na raz. Od lat moim problemem był natrętne myśli i dużo kompulsji różnego rodzaju. Chyba wszystkie klasyczne przerobiłem, a do tego swoje własne rytuały. W dużej mierze minęło ale dalej się łapię na takim czymś ale ma to bardzo małe natężenie. Po prostu trzeba przestać o tym myśleć i nie iść za tym przymusem.
whyisthat

2 października 2018, o 11:41

Nerwyzestali pisze:
whyisthat pisze:
Nerwyzestali pisze:
Jakiego lekarza... lekarzu lecz sie sam, miałem taką nerwicę natręctw że nie trzeba lekarze żeby to potwierdzić Moje rytuały zajmowały swego czasu parę godzin dziennie i to na raz. Od lat moim problemem był natrętne myśli i dużo kompulsji różnego rodzaju. Chyba wszystkie klasyczne przerobiłem, a do tego swoje własne rytuały. W dużej mierze minęło ale dalej się łapię na takim czymś ale ma to bardzo małe natężenie. Po prostu trzeba przestać o tym myśleć i nie iść za tym przymusem.
A jak stwierdzić czy to że przekrecilem parę rady pokrętłem to już kompulsja czy nie? Wzialrm na maksa i trochę za gorąco do połowy trochę za zimno xd
Reap what you sow!
Nerwyzestali

2 października 2018, o 11:48

whyisthat pisze:
2 października 2018, o 11:41
Nerwyzestali pisze:
whyisthat pisze:

A jak stwierdzić czy to że przekrecilem parę rady pokrętłem to już kompulsja czy nie? Wzialrm na maksa i trochę za gorąco do połowy trochę za zimno xd
Jeżeli odczuwasz przy tym presję i niezadowolenie i przymus robienia tego ciągle to jest to kompulsja. Na początku może być truno rozpoznać ale sam powinieneś wiedzieć, to charakterystyczne odczucie.
whyisthat

2 października 2018, o 11:49

Już nie wiem czy to kompulsja czy lęk przed nimi . Chciałbym olac ale jak oleje to boję się że okaże się to kompulsja i się będzie rozwijalo
Reap what you sow!
Zalękniona25

2 października 2018, o 11:50

Ja np. miałam przymus ustawiania radia w aucie na parzystych liczbach. Im bardziej jestem wyluzowana i olewam lęk i uspokajam się to w ogóle tego nie pilnuje. Przeszło samo. :D
Awatar użytkownika
Celine Marie

2 października 2018, o 12:12

Perfekcjonizm to częsta zmora nerwicowców,ja mam tak bardzo często w wielu sprawach niestety,ciężko się żyje z tym wszystkim
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
whyisthat

2 października 2018, o 12:36

Celine Marie pisze:
2 października 2018, o 12:12
Perfekcjonizm to częsta zmora nerwicowców,ja mam tak bardzo często w wielu sprawach niestety,ciężko się żyje z tym wszystkim
Ja juuz tego nie ogarniam. Wydaje mi się że to bardziej lęk przed kompulsja. Idę i boję się że będę stawał tylko na pełnych płytach chodnika albo otwieram klamka drzwi i boję się że będę klamke w jakiś określony sposób naciskał jak olac te myśli co robić? ;(
Reap what you sow!
ODPOWIEDZ