Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pare pytań o DD i moją sytuacje :)

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Patro1995
Zarejestrowany Użytkownik

13 lipca 2016, o 18:43

Witam wszystkich, ogólnie chciałem podziękować ludziom których nie męczą moje pytania i starają się mi wszystko wytłumaczyć.

DD mam ogólnie od 3,4 lat ale dowiedziałem się dopiero rok temu co to jest nerwica DD i jak myślicie żeby wyjść z tego stanu liczy się świadomość tego co nam się dzieje? Bo nie wiem czy liczyć tamte lata skoro o tym nie wiedziałem i zapewne się nakręcałem. + czesto jest mówione że jak się czymś zajmiemy to będzie się poprawiać, wiadomo działanie itd ale jak jestem w pracy to i tak odbiegam umysłem , myślami , rozkminami i wszystkim od tego co robie i kosmos sie nasila a niby mam zajęcie , więc to mnie interesuje. Co polecacie na takie ciągłe myślenie głębokie, bo jak ktoś do mnie mówi to stale jestem zanurzony głową i myślami w sobie, ciężko się skupić. Dzięki za odpowiedzi na udzielone pytanie pozdrawiam gorąco :)

-- 13 lipca 2016, o 18:43 --
Patro1995 pisze:Witam wszystkich, ogólnie chciałem podziękować ludziom których nie męczą moje pytania i starają się mi wszystko wytłumaczyć.

DD mam ogólnie od 3,4 lat ale dowiedziałem się dopiero rok temu co to jest nerwica DD i jak myślicie żeby wyjść z tego stanu liczy się świadomość tego co nam się dzieje? Bo nie wiem czy liczyć tamte lata skoro o tym nie wiedziałem i zapewne się nakręcałem. + czesto jest mówione że jak się czymś zajmiemy to będzie się poprawiać, wiadomo działanie itd ale jak jestem w pracy to i tak odbiegam umysłem , myślami , rozkminami i wszystkim od tego co robie i kosmos sie nasila a niby mam zajęcie , więc to mnie interesuje. Co polecacie na takie ciągłe myślenie głębokie, bo jak ktoś do mnie mówi to stale jestem zanurzony głową i myślami w sobie, ciężko się skupić. Dzięki za odpowiedzi na udzielone pytanie pozdrawiam gorąco :)
W ogóle jeszcze jedno, jak dd się powoli zaczynało to nie miałem lęku dopiero po jakimś czasie a już było i wcześniej czy to możliwe? plus teraz też nie mam jakiegoś lęku w sumie w ogóle praktycznie a mam objawy, jak to rozumiec
subzero1993
Odburzony i pomocny użytkownik

13 lipca 2016, o 18:46

Przepraszam, ale już nie pamiętam. Czy Ty dostałeś DD od jakiegoś zioła czy dopalacza? Bo jeśli tak, to jest to możliwe.
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
Patro1995

14 lipca 2016, o 17:23

po kompleksach ziole i dopach co jest mozliwe jak ponoc dd po narko to ten sam stan jak normalna nerwica

-- 14 lipca 2016, o 17:23 --
aa kumam kumam ale czemu akurat tak jest plus salbys rade na reszte pytan odpowiedziec bylbym wdzieczny :)
Victor
Administrator

14 lipca 2016, o 18:02

Derealizacja i depresonalizacja nie musi być koniecznie związana z lękiem, ona sama może wywoływać lęk później. Jest to zależne od przypadku.
Może być tak, że DD zostało wywołane przez np. zioło i skupienie się mocne na tym stanie, innym odczuwaniu może je utrzymywać a zwykle potem przychodzi lęk przed tym i wkręcanie sobie różnych rzeczy. To tylko jedna taka możliwość.
Stany odrealnienia mogą być wywołane przez różne czynniki.

Kwestią jest czy ty boisz się ciągle tych stanów i czy jesteś spięty z uwagi na to, że je w ogóle masz. Czy jak np. masz zajęcie, czy ktoś do ciebie o czymś nie mówi to czy nie jest tak, że skupiasz się na tych stanach - analizując jak rozmawiasz, jak coś robisz z tymi stanami itp. Czy po prostu uwaga ta nie jest kierowana na samo dd przez strach czy też sprawdzanie jak funkcjonujesz mając te różne objawy
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Patro1995

16 lipca 2016, o 11:46

Victor pisze:Derealizacja i depresonalizacja nie musi być koniecznie związana z lękiem, ona sama może wywoływać lęk później. Jest to zależne od przypadku.
Może być tak, że DD zostało wywołane przez np. zioło i skupienie się mocne na tym stanie, innym odczuwaniu może je utrzymywać a zwykle potem przychodzi lęk przed tym i wkręcanie sobie różnych rzeczy. To tylko jedna taka możliwość.
Stany odrealnienia mogą być wywołane przez różne czynniki.

Kwestią jest czy ty boisz się ciągle tych stanów i czy jesteś spięty z uwagi na to, że je w ogóle masz. Czy jak np. masz zajęcie, czy ktoś do ciebie o czymś nie mówi to czy nie jest tak, że skupiasz się na tych stanach - analizując jak rozmawiasz, jak coś robisz z tymi stanami itp. Czy po prostu uwaga ta nie jest kierowana na samo dd przez strach czy też sprawdzanie jak funkcjonujesz mając te różne objawy

Możliwe że tak jest, w sumie ciągle jestem skupiony ale mam ten stan tak długo że trudno mi się odzwyczaić że tak powiem
ODPOWIEDZ