Hej fragl3sie

Przed chwilą starałeś mi się pomóc (trochę się udało, trochę moja głowa nie daję za wygraną

) i zobaczyłam, że jesteś na forum od niedawna. Mogę Ci tylko napisać (i mam nadzieję, że Ci pomogę), że wszystko co opisujesz wpisuje się w GAD, któremu towarzyszy lęk wolnopłynący. Ja, kiedy czytam Ciebie z boku, jestem na 99,99% przekonana, że masz zaburzenia lękowe. Z drugiej strony, no wiem jak się czujesz i wiem jak trudno w to uwierzyć, że to "tylko" psychika. Lęk wolnopłynący wyczerpuje ekstremalnie, trwa i trwa, powodując tyle różnych somatów, że człowiek popada w hipochondrię i totalnie ciężko uciec od myślenia, że może istnieć jakaś fizyczna przyczyna. Gdy czytam Ciebie, myślę sobie "oja, mega mi go szkoda, to zaburzenie lękowe", gdy czuję to sama, nie umiem sobie wytłumaczyć, że to zaburzenie lękowe. Ja mam większość Twoich objawów, czuję je bardzo podobnie. Nasilają się wtedy kiedy zaczynam wątpić, że to zaburzenia lękowe. Im częściej o nich myślę i się zastanawiam tym większy dyskomfort czuję, tym bardziej skołowana jestem. Ale...w te wakacje udało mi się wielokrotnie (po gigantycznie ciężkich momentach) poczuć się prawie zwyczajnie. To były momenty, dni, tygodnie, w których z bezsilności zaczynałam olewać to co się ze mną dzieje. Najlepsze jest to, że na logikę...czułam się już prawie zwyczajnie, miałam mnóstwo energii, budziłam się z uśmiechem....i widzę (chociaż mgliście, bo mózg chce szukać innych przyczyn) zależność między moim "poddaniem się" a zmniejszeniem objawów, a mimo to, gdy czuję się tak jak dzisiaj, wczoraj, przedwczoraj, przez ostatni tydzień...znów wątpię. Tak właśnie działają zaburzenia lękowe. Ja się staram sobie powtarzać to co napisał kiedyś założyciel tego forum, że choroby fizyczne od zaburzeń psychicznych różnią się odczuwanym niepokojem. Ten niepokój, dyskomfort w głowie, lęk to typowy objaw zaburzeń lękowych. Lęk wolnopłynący wyczerpuje jak maraton, możesz czuć dyskomfort w głowie, duszności, uciski, drętwienia, mrowienia, drżenia mięśni / całego ciała.
Trochę chaotyczna ta moja wiadomość, ale właśnie czuję lęk 6-7/10 i trochę trudno zebrać mi myśli

Tutaj masz taki krótki link ->
https://www.psychologiczny.com.pl/art/1 ... ie-terapia
Trzymaj się