Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nie wiem co mi jest? Depersonalizacja? Derealizacja?

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
luxman
Nowy Użytkownik

3 maja 2025, o 22:56

Witam

Od 30 lat choruje na schizofrenie paranoidalną. Biore leki takie jak olanzapina, pregabalina, lorafen i akineton. Mam ostatnio duże problemy ze sobą. Mam totalny zanik uczuć. Nic nie cieszy, nie bawi, nawet rzeczy które dawniej cieszyły. Pozatym nie jestem "sobą". Zastanawiam się co zrobić w ciągu dnia i nie moge tego zrobić tej jakiejś czynnosci. Mam wrażenie że nie mam władzy nad umysłem, nad myślami, nad tym co robie. Nie wiem co mi jest?
luxman
Nowy Użytkownik

3 maja 2025, o 23:00

Mam też ostatnio duże problemy z logicznym myśleniem, ciężko się myśli. Nawet teraz jak mam coś napisać to jest duży problem.
luxman
Nowy Użytkownik

3 maja 2025, o 23:23

Ja po prostu nie czuje że "żyje". Nie jestem sobą.
morphifry
Zarejestrowany Użytkownik

4 maja 2025, o 19:50

Tak, to wyglada jak dd
luxman
Nowy Użytkownik

4 maja 2025, o 20:07

Dzisiaj rozmawiałem z moją panią psycholog. Ona twierdzi że nie mam depersonalizacji czy derealizacji tylko depresje. Anhedonie. Że nic nie cieszy. W gruncie rzeczy biore już 30 lat leki i to też nie zostaje tak bez odzewu. Jest coś takiego jak depresja popsychotyczna. Sam już się w tym gubie.
ODPOWIEDZ