Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nie jestem w stanie mówić

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Wafel
Zarejestrowany Użytkownik

15 września 2015, o 10:55

Czy komukolwiek z Was zdarzyło się... Tak jakby zapomnieć, jak to jest normalnie rozmawiać? Bo ja nie czuję że mówię... Nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale jakby nie czuję powiązania pomiędzy sobą a swoimi słowami, bardzo mnie to przeraża, nie pamiętam, jak tojest normalnie, czy odpowiada się tak z automatu? Czy jak? Boże, nie wiem, jak to opisać... Jakby coś mówiło za mnie... Nie mówię już nawet o obcości własnego głosu... Czy ja myślę rzeczy, o których mówię? Miał ktoś z Was kiedyś tak? Jak sobie z tym radziliscie?
usunietenaprosbe
Gość

15 września 2015, o 11:01

Mialam tak. Wydaje sie to straszne ale to po prostu mocniejsze odrealnienie a tak na prawde wszystko z Toba w pozadku. Tylko Ty dodatkowo sie nakrecaszcor az bardziej to przezywajac, a tym sie lęk zywi i jest gorzej przez to.
Paul1na

22 września 2015, o 11:38

Tak jakbys rozmawial a nie wiedzial czemu wlasnie tak mowisz I czy dawniej tez tak bys rozmawial.. :d ? Mam podobnie.
Victor
Administrator

24 września 2015, o 21:20

Ja tak mialem, to sa objawy odciecia z uwagi na lek/niepokoj itd, polega na tym ze czlowiek moze sie ogolnie czuc jak automat, nie czuc zespolenia ze swoimi slowami, nie czuc ze jakby on to mowil a przez brak zrozumienia zaczyna roznie to sobie do tego tlumaczyc i wczuwac sie w to pogarszajac tylko sprawe.
Ja sobie w sumie radzilem z tym jako z caloscia zaburzenia, bo ni ema jakis osobnych porad na rozne objawy. Schematy te same wiec i wymagane to samo dzialanie plus poprawy i modyfikacje siebie samego jesli jest to potrzebne.
Wowczas objawy ustapia ogolnie.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
zdravko

24 września 2015, o 22:39

Też to mam od czasu do czasu , tak od 20 lat pewnie ,jak czuje się normalnie nie zwracam na o uwagi (czyli jest ok) jak mnie powygina emocjonalnie czasem się łapię na analizę swojego głosu.
Awatar użytkownika
dankan
Odburzony i pomocny użytkownik

25 września 2015, o 10:16

Mialem tak podczas zaburzenia, minelo tak jak i inne objawy depersonalizacji. Nie musisz sie niepokoic tym objawem, nie przestaniesz mowic i widziec jak sie mowi (tez sie tego balem).
Najlepsza instrukcja pozbycia sie nerwicy plus inne wpisy ludzi z forum
moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html#p49014

spis-tresci-autorami-t4728.html
cariboulou

25 września 2015, o 22:03

tez tak mam, czasem odnosze wrazenie jakby slowa wypowiadal ktos inny i zastanawiam sie czemu to powiedzialam, czy ja tak naprawde mysle ? i zastanawiam sie wtedy kiedy to wroci do normy i bedzie, plynne naturalne na tyle by sie nad tym nie głowić
ODPOWIEDZ