Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Różnice pomiędzy nerwicą lękową a fobią społeczną

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Nerwus1211
Zarejestrowany Użytkownik

13 listopada 2016, o 00:01

Witajcie to mój dziewiczy post który mam nadzieje będzie początkiem zmiany na lepsze w moim życiu...jeślu to coś można wogóle nazwać życiem. Zanim pójde do psychiatry albo w ostateczności z liną do lasu chciałbym żebyście pomogli mi i napisali czym się różnią objawy nerwicy lękowej od fobii społecznej. Czy przy nerwicy lękowej lęk odczuwa się nawet w będąc w tej jebuckiej strefie komfortu czytaj domu? Czy np takie myśli że rodzice za jakiś czas umrą i wywołują u mnie strach i lęk są podstawą do nerwicy lękowej? Ogólnie z racji tego że praktycznie wogole nie wychodze z domu oraz nigdy nie byłem na imprezie (koleś 22 lata dziwne prawda?) oczywiście znajomych mam tyle ile kot napłakał zawsze myślałem ze mam fobie ale od jakiegoś czasu łapie się na tym że sama myśl o wyjsciu np za dwa do fryzjera powoduje u mnie silny lęk stąd myśl że to może nerwica lękowa. Nie chce wyjść na kogoś kto się użala nad sobą a być może pisząc to wlaśnie wychodzę na kogoś takiego ale obiecałem sobie że od dziś daje sobie rok czasu na bycie "normalnym". Albo sie wylecze i zaczne wkońcu żyć i czerpać z tego życia albo sobie dam spokój i zrobie miejsce dla kogoś innego przy okazji oddajac narządy. To chyba tyle... Hej
Victor
Administrator

13 listopada 2016, o 13:20

Lęk jest lękiem i może się ze sobą łączyć, można mieć elementy nerwicy lękowej a także i fobii społecznej. Nerwica lekowa może mieć przeróżne konfiguracje, można odczuwać lęk w domu cały czas, a można tylko po wyjściu z domu z np obawy o zemdlenie.
Natomiast sprecyzować jest łatwiej lęk społeczny, bowiem jest to ogólnie mówiąc lęk przed opinią, krytyką, oceną innych ludzi. Podczas rozmaitych sytuacji społecznych można odczuwać różne objawy, lęk, napięcie, pustke w głowie, trzęsące się ręce itp. Generalni lek społeczny dotyczy niepokoju ze względu na ludzi i ich ocenę Nas samych.

Sugeruję również poszukac terapii a z uwagi na zdanie przedostatnie proponuję posluchac tego:
postawa-przyjacielska-stan-sie-swoim-na ... -f157.html
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ