Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Nerwica
- DukeNukem
- Zarejestrowany Użytkownik
Czy nerwica to choroba, czy to wyrok ? Gdzieś dzisiaj w necie natknąłem się na taki cytat jakiegoś psychologa czy psychiatry w każdym razie było to na jakiejś stronie abczdrowie czy coś takiego że "do poważnych chorób psychicznych zaliczamy : depresję... nerwice, schizofrenię.... " . Nie mam zamiaru iść do psychiatry, nie wiem czy uda mi sie wyleczyć z nerwicy i czy nie rowinie się u mnie jakaś schizofrenia
- kogelmogel
hej,
nerwica to tylko zaburzenie. Odpowiedź przemęczonego mózgu na stresory, stres. TO NIE WYROK!
Depresja, nerwica – to są zaburzenia, które trzeba leczyć, walczyć z nimi, nie poddawać się.
Strach przed schizofrenią i chorobą psychiczną jest typowy dla nerwicy, ale spokojnie, nic Ci się nie rozwinie.
Dlaczego nie masz zamiaru iść do psychiatry? Ja przełamałem się i poszedłem – psychiatra dokładnie mi wyjaśniła na czym polega lęk, napad paniki, to jest tak zwany neurofeedback. Psychiatra jest jak np. kardiolog, tylko do umysłu. Nie bój się, to nie jest stygma.
Ja miałem szczęście, że trafiłem na tak wyrozumiałą psychiatrę. Przypisała mi leki antypresesyjne i antynerwicowe, ale powiedziała, że najważniejsza jest psychoterapia, a co do leków, to moja decyzja.
WIZYTA PSYCHIATRYCZNA NA PEWNO MI POMOGŁA.
Poczytaj to forum, poszperaj, jest mnóstwo opisów, na czym polega cały proces rozwoju lęku. NAJWAŻNIEJSZA JEST ŚWIADOMOŚĆ TEGO, CO SIĘ Z NAMI DZIEJE.
nerwica to tylko zaburzenie. Odpowiedź przemęczonego mózgu na stresory, stres. TO NIE WYROK!
Depresja, nerwica – to są zaburzenia, które trzeba leczyć, walczyć z nimi, nie poddawać się.
Strach przed schizofrenią i chorobą psychiczną jest typowy dla nerwicy, ale spokojnie, nic Ci się nie rozwinie.
Dlaczego nie masz zamiaru iść do psychiatry? Ja przełamałem się i poszedłem – psychiatra dokładnie mi wyjaśniła na czym polega lęk, napad paniki, to jest tak zwany neurofeedback. Psychiatra jest jak np. kardiolog, tylko do umysłu. Nie bój się, to nie jest stygma.
Ja miałem szczęście, że trafiłem na tak wyrozumiałą psychiatrę. Przypisała mi leki antypresesyjne i antynerwicowe, ale powiedziała, że najważniejsza jest psychoterapia, a co do leków, to moja decyzja.
WIZYTA PSYCHIATRYCZNA NA PEWNO MI POMOGŁA.
Poczytaj to forum, poszperaj, jest mnóstwo opisów, na czym polega cały proces rozwoju lęku. NAJWAŻNIEJSZA JEST ŚWIADOMOŚĆ TEGO, CO SIĘ Z NAMI DZIEJE.
Walczę i się nie poddaję, bo za długo uciekałem!
-
Ja też się przełamałem poszedłem i psychiatra dał mi leki zalecił psychoterapie, do tego podbudował dał kupę namiarów na specjalistów w moim mieście i poiwedzial że nie jestem chory tylko zaburzony!! Byłem u drugiego psychiatry musiałem niestety zmienić bo tamten leczy choroby psychiczne a nie zaburzenia no i ten drugi lekarz także powiedział mi że jestem zdrowy!! Tylko mam nerwicę natręctw;)
- DukeNukem
Dlaczego nie mam zamiaru isc do psychiatry ? . Mysle ze pierwszym i jedynyn powodem jest to ze najzwyczajniej nie mam warunków. Mieszkam w nie zaduzym miescie (3.5-4k ludnosci, oczywiście mam wkoło siebie dużo innych miast i napewno ktoś taki się znajdzie, a nawet codziennie dojezdzam do szkoly do takiego.) i mam skonczone 16l. Poza tym PSYCHIATRA to dosyć mocne słowo. Czy np wam udało się wyburzyć do tego stopnia że poprzednie stany są dla was przeszłością a może macie to już w 100% za sobą ?