Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica a problemy neurologiczne

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
TomeQu
Zarejestrowany Użytkownik

2 października 2022, o 14:44

Witam mam 16 lat
Więć od początku
Generalnie stres towarzyszy mi od bardzo dawna, stresowało mnie wszystko każda mała pierdoła lecz nigdy w większym stopniu nie odbijało się na moim samopoczuciu chętnie uprawiałem sporty jedynie co to kilka lat temu w karate przeszkadzały mi spięte mięśnie

W ferie tego roku a dokładnie dzien moich urodzin po tym jak od jakiegos czasu towarzyszyly mi bole w klatce piersiowej postanowiłem poczytać o tym w internecie i cyk rak płuc :)

Od tamtej pory się zaczęło część chorób sam sobie nazwijmy to wykluczałem a część była wykluczana przez lekarza

Z powodu wkręcania sobie raka kości przeczytałem post o tym że SM może powodować bóle noģ zacząłem czytać o tej chorobie i zaczęło sie najgorsze ( oczywiscie gdy siebskupilem nad SM bóle nóg przeszly)

Odrazu po przeczytaniu zaczęła mnie mrowić lewa stopa i lewa ręka i przez jakiś tydzień zawsze gdy o tym pomyślałem znów mnie mrowiło, teraz już tego nie mam

Czytając fora lekko się uspokoiłem

Potem zacząłem zwracać uwage na wzrok i znowu jazda bo po zakryciu jednego oka widze ciemniej na drugie i tak samo w drugą strone oczywiście byłem pewien że to zapalenie nerwu wzrokowego

Potem zauważyłem u siebie niedoczulice całej lewej strony od stóp do głowy i jej granica jest po środku ciała raczej ta niedoczulica i raczej nie przechodziła a powoli się nasilala

Następnie problemy z chodzeniem ( lewa noga sprawia wrażenie ciężkiej przy jej unoszeniu wyczuwam opór generalnie ciężko mi się z nią chodzi lecz np z bieganiem nie mam większego kłopotu) przy wkrętce na raka kości (kwiecień) napewno nie było tego gdyż strasznie zwracałem uwage na chodzenie i lewa była wręcz lżejsza od prawej

Duże napięcie mięśniowe szczególnie w lewej stronie ciała co powoduje zmniejszoną sprawność lewej ręki

Lewa strona gorzej odczuwa wibracje generalnie ta lewa strona sprawia wrażenie nie mojej

Ostatnio trafiłem do neurologa po opisaniu mu tej histori ( nie wspomniałem o zaburzeniach czucia wibracji bo wtedy jeszcze tego nie odkrylem ) pani popukała mnie młoteczkiem zadała kilka pytań i stwierdziła że nie będzie szukała objawów na siłe i że jestem zdrowy. Uspokoiło mnie to lecz tylko na chwile bo stwierdziłem że jej badanie nie było dokładne.

I chciałbym się zapytać czy to znów nerwica czy może jednak bardziej stawiać na chorobe

Od wizyty ( 2 tyg temu) suplementuje magnez i staram sir jesc duzo rzeczy które go mają i planuje zbadać poziom b12, wątpie w jej niedobór ale może to jest to

Z góry dziękuje za odpowiedzi
TomeQu

2 października 2022, o 14:45

Dodam że mimo tych objawów nadal staram się być aktywnym, chodze na silownie 3x w tygodniu i duzo chodze
malutenki

3 października 2022, o 09:17

Jeżeli wyniki badań są dobre, to oczywiście mogą być to objawy nerwicy. Nerwica ma szeroki wachlarz objawów, są zależne od tego na co się też nakręcisz.
Jeśli skupisz się na treningu, czy na innym zajęciu, to zapewne nie odczuwasz somatów? Wydaje mnie się, że są to objawy typowo nerwicowe.
TomeQu

3 października 2022, o 11:02

Co do badań to dodatkowych typu rezonans nie miałem ale podstawowe lekarka mowiła że okej
A co do cwiczen to czucie nadal jrst uposledzone ale gdy skupilem sie na tym czy dobrze wykonuje ćwiczenie i wstalem to na chwilke lekko noga puściła nie bylo aż takiego oporu a w zasadzie prawie wcale go nie było więc z tym postawiłem już na nerwice i nie gnębi mnie to jakoś
TomeQu

3 października 2022, o 11:09

Ale wracając do SM ani troche mi to nie siedzi bo dziwne jakbym totalnie bez objawow (przynajmniej wtedy nie odczuwalem) znalazl u siebie chorobe tymbardziej że drętwienie i mrowienie sie prawie nie zdażalo chyba że jak siedzialem na nodze albo zarzucilem noge na noge ale pani powiedziała że to normalne

Ogółem silownia i spacery bardzo mi pomagają z nerwicą bo pozwala to na chwile nie skupiac sie na sobie a jak wracam do domu to jedyne czego chce to sen wiec znowu brak okazji nad zastanawianiem się na swoje zdrowie

Zobaczymy jak b12 wyjdzie bo w morfologi krwi objawy mniejbwiecej sie sprawdzają przede wszystkim wysokie MCV i pamiętam jak rodzinny mi mowil ze krwinki czerwone nie sa bardzo zle ale trzeba podniesc poziom

Ahhh w takim wieku sie nerwicy dorobić
Alkopoligami

24 lutego 2023, o 23:19

TomeQu pisze:
3 października 2022, o 11:09
Ale wracając do SM ani troche mi to nie siedzi bo dziwne jakbym totalnie bez objawow (przynajmniej wtedy nie odczuwalem) znalazl u siebie chorobe tymbardziej że drętwienie i mrowienie sie prawie nie zdażalo chyba że jak siedzialem na nodze albo zarzucilem noge na noge ale pani powiedziała że to normalne

Ogółem silownia i spacery bardzo mi pomagają z nerwicą bo pozwala to na chwile nie skupiac sie na sobie a jak wracam do domu to jedyne czego chce to sen wiec znowu brak okazji nad zastanawianiem się na swoje zdrowie

Zobaczymy jak b12 wyjdzie bo w morfologi krwi objawy mniejbwiecej sie sprawdzają przede wszystkim wysokie MCV i pamiętam jak rodzinny mi mowil ze krwinki czerwone nie sa bardzo zle ale trzeba podniesc poziom

Ahhh w takim wieku sie nerwicy dorobić
Witaj, mam takie same objawy jak ty z tą zmianą czucia lewej strony ciała. Takie samo wrażenie że moja lewa noga jest cięższa w porównaniu do prawej przy chodzeniu, przez co np potrafie zboczyć z prostego chodu.

Też wmawiałem sobie że co jeśli to SM (tutaj okulista podsunął mi taką opcje), gdyż u mnie to pojawiło się wraz ze zmianą oczną. Też chodze po neurologach robią te badania młoteczkiem i stwierdzają że wszystko ok, czucie zachowane, zlecili mi tylko neurovit (lek z duża dawką witamin z grupy B) i faktycznie na początku była poprawa, ale teraz mam wrażenie że to mógł być efekt placebo.

Jak u Ciebie to teraz wygląda?
ODPOWIEDZ