Ogłoszenia
➤ Pierwszy raz z zaburzeniem? >>>> Mechanizm zaburzeń
➤ Jeżeli szukasz Wiktora, to wejdź na stronę - emocjobranie.pl
➤ Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nawrót i co dalej

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Bardzo Mała Mi
Nowy Użytkownik

30 lipca 2026, o 00:59

Cześć wszystkim.
Ok 3 lat temu zaczęła się moja przygoda ze stanami lękowymi. Atak paniki, badania, zalecenie konsultacji z psychiatrą. Rozpoczęłam farmakoterapię, potem psychoterapię (behawioralno- poznawczą). Wszystko trwało ok 2 lat. Byłam pewna, że udało się, pokonałam bestię. Doszłam do formy idealnej, ale po odstawieniu leków zaczęły się piętrzyć problemy i z dnia na dzień cały mój spokój legł w gruzach.
Nie chciałam od razu wracać po leki, ani na terapię, chcąc zmierzyć się z tym sama. Popełniłam w tym masę błędów.
Mam za sobą bardzo trudny rok. Depresja z lękami, które przejęły kontrolę nad moim życiem. Finał - wizyta na sor z potężnym jak dla mnie atakiem paniki.
Zrozumiałam, że samo nie przejdzie; że to nie chwilowy dołek, bo wszystko w życiu idzie źle. Że za mało wiem lub umiem.

Nie mogłam dojść do siebie przez kilka dni. Pierwsza myśl - tabletki. Odrzuciłam ją, bo przecież na trwałe nic nie zmieniły.
Druga myśl - powrót na terapię. I tu się waham. Dlaczego: sprawnie mi szło wykonywanie różnych ćwiczeń, gdy brałam leki i lęków nie było. W chwilach kryzysu wszystkie te narzędzia zdały mi się na nic. Mam wrażenie, że wręcz pogarszały sprawę, bo stymulowaly mnie do dalszych analiz I rozmyślania. Nie umiałam zatrzymać spirali myśli.

Mam konkretne problemy do rozwiązania. Mam świadomość jak działa atak paniki. Wiem, co chcę zmienić w swoim sposobie myślenia. Jestem typem, który lubi wiedzę, lubi zrozumieć co jak działa i to mi bardzo pomagało w terapii.

Szukam rzetelnych, konkretnych materiałów, które pomogą mi wyjść z zaburzeń lękowych - wsluchiwania się w ciało, zamartwiania, katastroficznych myśli, uleganie stresowi.
Obecnie czuję się doskonale i mam siły właśnie teraz, żeby się uzbroić w wiedzę.
Książki, kanały yt z rzetelną wiedzą, wasze wskazówki kogo warto posłuchać.
Będę bardzo wdzięczna.
Bardzo Mała Mi
Nowy Użytkownik

30 lipca 2026, o 01:06

I jeszcze jedno - co z tym atakiem paniki? Jak z tym sobie radzicie? Nie chcę ich łagodzić liczeniem czy nazywaniem przedmiotów. Chcę ich nie doświadczać.. Można się tego pozbyć?
selert
Zarejestrowany Użytkownik

30 lipca 2026, o 10:44

Na yt odburzanie wg divovica, na forum dział Materiały i historie odburzonych dla zmotywowania. Nic więcej. Druga rzecz, to nie działa tak że ty się chcesz czegoś pozbyć, ty się uczysz na nowo życia z tym u swojego boku. Objawy zaczną się łagodzić, być może znikać wraz z twoim doświadczeniem.
Awatar użytkownika
Wiór
Zarejestrowany Użytkownik

30 lipca 2026, o 22:27

Próbowałaś mindfulness? Jeśli nie, to spróbuj. Tylko tak rzetelnie spróbuj, 8 tygodni codziennych ćwiczeń to tak minimum. Są kursy (szukaj pod nazwą MBSR), byłem na takim.
ODPOWIEDZ