Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

moja historia nerwiczki

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
zanet
Zarejestrowany Użytkownik

3 stycznia 2018, o 17:40

hej. Postanowiłam opisac moja historie. jeśli ten temat tu nie pasuje to proszę o przeniesienie go gdzie indziej ;) Może nie będę opisywac szczegolowo całego mojego zycia bo by mi miejsca nie starrczylo w każdym bądź razie napisze o największych rzeczach które na pewno miały wpływ na to ze od 2 miesięcy mecze się z nerwica. Po pierwsze i chyba najważniejsze moja mama jest chora psychicznie( choroba dwubiegunowa/ schizofrenia tak naprawdę nigdy do końca nie zdiagnozowana na 100pro czy to czy tamto). Cale moje dzieciństwo to jeden wielki lęk, wstyd i niepewność. W zyciu nastoletnim pare roznych traum np leciałam za moim tata który chciał się powiesić etc...generalnie patologia. Jako 20stka wyleciałam do uk i tu zamieszkałam. Kolejne przejścia...mój były partner-picie-bicie- lęk- odeszłam. Kiedy wszystko zaczelo w końcu być 'normalnie' tzn poznałam super faceta, po czasie urodziłam dziecko...pojawila się ONA...nerwiczka ;) i tak od 2 miesięcy jest moim towarzyszem. A zaczelo się standardowo od serca. Nagle przeskakiwanie, lomotanie, cuda na kiju :)) i ten towarzyszący dziwny lęk. Jako ze od zawsze przewrazliwiona bylam na punkcie psychy, ze pewnie kiedyś tez zachoruje jak mama od razu wiedziałam ze cos jest nie tak. Szybkie wyszukanie w necie polskiego psychologa, terapia (aktualnie przerwana), wizyta u lekarza( tutaj leki antydepresyjne przepisuje lekarz pierwszego kontaktu). Oczywiście badania serca i krwi tez miałam, wszystko w normie ;) Nie chciałam brac lekow które lekarz mi przepisal, ale ze doszedł taki lęk, strach przed dosłownie wszytkim stwierdziłam ze wezme. dawka 20mg fluoxetyny. Balam i boje się wszystkiego; ze mam schizofrenie, ze będę w psychiatryku i co gorsza będzie mi się tam podobać i będę chciała tam zostac :haha: , ze jestem opetana (wizyte u ksieza tez zaliczyłam), doszly absurdalne natrętne myśli i obrazy: ze będę jak Trynkiewicz i będę pedofilem i dadza mnie do takiego osrodka dla pedofilow, ze zrobie cos mojej corce, ze będę kanibalem, ....i wiele wiele innych. W kryzysowych momentach mam 10 wkretow na minute. doszly oczywiście nowe somaty: a to oczy mnie dziwnie zabola, a to reka, a to brzuch...a to d.upa normalnie :hehe: w pierwszym miesiącu gdzie było najgorzej w ogole nie funkcjonowałam, bylam i czułam się jak zombie, ciagly placz, lek itp. mój facet musiaal brac wolne z pracy bo balam się zostać sama z dzieckiem w domu (a nie daj boze cos by mi się stało), nie spalam prawie, w srodku az mnie sciskalo, był moment ze myslalam, ze już się zabije bo wolalam umrzec niż czuc się jak się czułam. oczywiście nie chciałam się zabic ale już nie dawałam rady sama ze soba. Wsparcie rodziny, mojego narzeczonego, rozmowy, i odnalezienie to forum daja mi nadzieje, ze wszystko się ulozy tylko trzeba wziasc się za siebie i wyjść z tej zasranej iluzji. dluga droga przede mna ale wierze ze jak zapedzialam się w ten kozi rog taak z niego wyjde bo nie ma bata żeby przezywac każdego absurdalnego wkreta do koncaa zycia. tego zycze sobie i Wam wszystkim. <boks>
Vill0406
Odburzony i pomocny użytkownik

4 lutego 2018, o 01:55

Witam na forum,mimo ze post byl juz dawno napisany ;)
oczywiście ze się uda, jesteś osobą która dużo przeszła w życiu zatem widać ze łatwo sie nie poddajesz. Masz dla kogo żyć, jesteś osobą młodą, tak wiele przed Tobą!!
Nie wiem do końca jak przebiefa schizofrenia, wiem ze to paskudna choroba o okropnych objawach, oraz wiem ze przy skutecznej psychoterapii i środkach farmaceutycznych można z nią funkcjonować! Ale zacznijmy od tego ze dlaczego w ogóle miałabyś zachorować, przez mamę czynnik ryzyka jakiś tam jest, jednakże nie jest to wiążące :)
Lepiej skup sie na swoim życiu, zamiast wyczekiwac na cos, co najpewniej nigdy nie nadejdzie
ODPOWIEDZ