Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Luminacje
- minimoris
- Zarejestrowany Użytkownik
luminacje aka ruminacje czyli ciągłe wkręcanie się w negatywne myśli i niemożność zdecydowania się na produktywne działanie? Czasem to rozdrapywanie natręctw czasem tylko brak zdolności zdecydowania się :"co lepsze ładne czy piękne?- i nie robimy nic. Skoczyć do kina czy do na mecz?- i siedzimy w domu"Ja miewałem takie ciągi negatywnych dialogów wewnętrznych, które kradły mi uwagę, czas i dobre samopoczucie i powodowały bierność. Podobno powtarzania myśli wzmacnia szklak neuronalny w mózgu, dlatego kolejny negatywny wtręt idzie łatwiej i ciężko się z takiej negatywnej koleiny wydostać. Najpierw na smartfonie ustaw przypominajkę co godzinę:"W ciągu ostatnich 60 minut ile czasu i w jakim natężeniu w skali 1-10 ruminowałem/ łam? Te samoobserwacje da nam świadomość i wiedzę kiedy i w jakim natężeniu ruminowaliśmy i zauważymy, że gdy byliśmy czymś zajęci, a najlepiej z innymi ludźmi to ruminowaliśmy słabiej lub wcale. Stąd wyniknie nasze silne przekonanie , że jakiekolwiek zajęcie się światem zewnętrznym zamiast wewnętrznym osłabia ruminacje i da nam bodziec do szukania aktywności na zewnątrz a nie w swoim wewnętrznym świecie chorego umysłu. Potem to już tylko skupiać się na aktywnościach związanymi z zewnętrznymi bodźcami od innych ludzi, lub w ostateczności na oglądaniu filmu w domu, słuchaniu muzyki czy audiobooka przez słuchawki na spacerze. Ja dzięki słuchaniu muzyki i nuceniu melodii przełamywałem ruminacje będące podstawą mojej nerwicy lękowej w ostrym jej stadium. Jednak skupienie uwagi na tym, by się nie pochlapać keczupem z zapiekanki było równie skutecznym odwracaniem uwagi od dialogów wewnętrznych. A kiedy już się wyzwolimy z koleiny wewnętrznych dialogów i niezdecydowania na zasadzie kuli śniegowej każda kolejna aktywność idzie łatwiej. Ok?
(-.(-.(-.(-.(-.(-.(-.-).-).-).-).-).-).-)
chińska mafia patrzy
chińska mafia patrzy
- dziwny123
- Zarejestrowany Użytkownik
Ja miewam ruminacje, nie wyeliminowałem ich, ale umiem je osłabiać, stosując wewnętrzną odpowiedź na natrętną myśl, w tym stylu:
myśl: "a co jeżeli nie dokręciłem kranu"
odpowiedź: "no to trudno, będzie cieknąć"
myśl: "a co jeżeli nie dokręciłem kranu"
odpowiedź: "no to trudno, będzie cieknąć"