Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

kryzys/ rocd

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
kidlovesrauhl
Zarejestrowany Użytkownik

12 września 2020, o 19:20

Słuchajcie koledzy
Mam rocd od roku. Aktaulnie przeżywam kryzys mentalny. Mam nadzieję, że ktoś, kto to przeczyta będzie miał jakiś pomysł jak sobie mogę lepiej poradzić. Szukam pomocy w tym wszystkim.

Myślałam że jest lepiej. Jakby emocje do mnie wróciły. Żyłam szczęśliwie z dnia na dzień i czułam się jak dawniej. W związku jestem już 3 lata :)
Moim dużym problemem są natrętne myśli. NAJGORSZE są te, za którymi idą dziwne emocje.
Sytuacja miała miejsce pare dni temu. Od tego czasu nie umiem się pozbierać. Prosiłam chłopaka żeby mnie zostawił bo jestem okropna, mam okropne myśli, dziwne emocje i czuje się na maksa nie fair w stosunku do niego :(: :buu:
Oczywiście się nie zgodził. Kocha mnie nad życie i bardziej rozumie zaburzenie niż ja jak widać :(
Oglądałam serial. I często jak widze kogoś przystojnego to przychodzi mi myśl że ten facet mi sie podoba albo chcialabym z nim byc :(
Aktor, osoba na ulicy, w autobusie, w kościele, osoba ze zdjęcia :buu:
Zazwyczaj udawało mi się z tym radzić, olewałam, ośmieszałam, nie nadawałam zbytniej uwagi. ale różnie bywa.
I w nocy przyśniło mi się jak jestem z tym aktorem. Że jest super razem i tak jak na początku związku, że taka ekscytacja.
I jak wstałam, to nie wiedziałam już czy ja bym czegoś takiego chciała czy nie. Nawet teraz mam takie dziwne emocje.
Nie wiem już co mam robić. Bo poczułam takie dziwne emocje, własnie taką jakby ekscytacje czy coś. I mnie to powaliło :( :(
Czuje się z tym wstrętnie. Pomóżcie. Też tak mieliście że za myslami o kims szly tez takie emocje? :buu:
Jakby to była zwykła myśl byłoby łatwiej. Pomocy.
mojnatlokmysli

12 września 2020, o 20:39

Sama jeszcze niedawno nie zdawałam sobie z tego sprawy, ale sny są odzwierciedleniem naszych myśli i lęków. Jeśli będziesz cały dzień myśleć o tym, że zaraz świat się rozpadnie to jest duża szansa, że w nocy ci się przyśni koniec świata. A takie dziwne myśli i wypranie z emocji z tego co zdążyłam się dowiedzieć są normalne i występują w nerwicy. Mogą się nawet pojawić u ciebie objawy somatyczne (sama je mam) Możesz sobie posłuchać na youtube podcast divina i victora (jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś, bardzo polecam!) nagrali odcinek o derealizacji oraz depersonalizacji czyli właśnie takim odczuciu kiedy nie wiesz kim jesteś, co czujesz, masz wrażenie, że świat dookoła jakoś się zmienił itp.
Nigdy nie miałam rocd, ale wydaje mi się, że właśnie przez to, że tak bardzo zależy ci na swoim chłopaku to nerwica żeruje na twojej największej wartości i podsuwa ci różne myśli/scenariusze.
,,I wanna move out of the black, into the blue"
kidlovesrauhl

12 września 2020, o 21:17

mojnatlokmysli pisze:
Sama jeszcze niedawno nie zdawałam sobie z tego sprawy, ale sny są odzwierciedleniem naszych myśli i lęków. Jeśli będziesz cały dzień myśleć o tym, że zaraz świat się rozpadnie to jest duża szansa, że w nocy ci się przyśni koniec świata. A takie dziwne myśli i wypranie z emocji z tego co zdążyłam się dowiedzieć są normalne i występują w nerwicy. Mogą się nawet pojawić u ciebie objawy somatyczne (sama je mam) Możesz sobie posłuchać na youtube podcast divina i victora (jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś, bardzo polecam!) nagrali odcinek o derealizacji oraz depersonalizacji czyli właśnie takim odczuciu kiedy nie wiesz kim jesteś, co czujesz, masz wrażenie, że świat dookoła jakoś się zmienił itp.
Nigdy nie miałam rocd, ale wydaje mi się, że właśnie przez to, że tak bardzo zależy ci na swoim chłopaku to nerwica żeruje na twojej największej wartości i podsuwa ci różne myśli/scenariusze.
Dzięki za odpowiedź. Przesłuchałam juz znaczną część nagrań. Bez wątpienia chłopak jest dla mnie bardzo ważny. I jeszcze same lękowe myśli byłam w stanie zrozumieć. Ale teraz się pojawiły myśli + jakieś emocje. Że może chciałabym żeby ten sen był prawdą. I ten aktor to mi się serio spodobał czy coś :no nie rozumiem tego :(
A przyśniło mi się z pewnością dlatego że właśnie myślałam o tym wcześniej.
mojnatlokmysli

12 września 2020, o 21:32

kidlovesrauhl pisze:
12 września 2020, o 21:17
mojnatlokmysli pisze:
Dzięki za odpowiedź. Przesłuchałam juz znaczną część nagrań. Bez wątpienia chłopak jest dla mnie bardzo ważny. I jeszcze same lękowe myśli byłam w stanie zrozumieć. Ale teraz się pojawiły myśli + jakieś emocje. Że może chciałabym żeby ten sen był prawdą. I ten aktor to mi się serio spodobał czy coś :no nie rozumiem tego :(
A przyśniło mi się z pewnością dlatego że właśnie myślałam o tym wcześniej.
Liczę, że się uporasz z tym :) Mi bardzo pomaga przy podobnych akcjach analizowania otoczenia powtarzanie sobie w myślach "nie jestem tylko samymi emocjami mam też logikę, one są rozchwiane przez stan emocjonalny", albo przypominam sobie przypominam, że to nerwica a nie fakty.
,,I wanna move out of the black, into the blue"
mario546

12 września 2020, o 23:29

Dokladnie nerwica chwyta sie wartości na których nam zależy.
kruszyna7733

16 września 2020, o 22:03

Ale oczywiście że za myślami idą emocje przecież to że masz stany depresyjne to reakcja na te myśli a raczej na to że człowiek nie umie sobie poradzić, jakieś nieosiągalne osoby jak aktor to luz a co robić jak takie myśli dotyczą realnej osoby co wtedy z tym robić jak śni się po nocach ? Ja już mam dość tego rocd wstaje i upadam od kilku lat w ciągu jednego dnia potrafię mówić że dam radę a za godzinę płakać z rozpaczy jak to będzie jak się rozstaniemy to jest koszmar i łącze się w bólu z każdym kto ta gehennę przeżywa
Paulka123

30 września 2020, o 12:16

Tez jestem z wami, ja istatnio mie wiem czemu mialam mysl, ze moze nie kocham swojego a innego kolege z ktorym raz mi soe dobrze gadali a tak nidgy mnie nie pociągał wtecz go unikałam i nagle bum, nerwica stwierdziła ze dobrzebybylo soe o to zaczepic
ODPOWIEDZ