Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Kompletny dół

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Katja
Dyżurny na forum Odważny VIP

11 marca 2020, o 00:38

Tylko jak mam te myśli to trudno z nimi wygrać

Może Cię to zaskoczy, ale nie jesteś wyjątkiem. Gdyby to było tak, że po prostu przestajesz myśleć i jest spokój to co my byśmy to wszyscy robili?
Jak się chce zbyt wiele od razu to się kończy z niczym, bo szybko przychodzi rozczarowanie i zniechęcenie. Na początek zacznij czytać o mechanizmach lękowych żeby Ci się to wbiło w głowę tak, że obudzony o 3 w nocy i zapytany będziesz mógł powiesz co to jest mechanizm lękowy i jak działa, już same codzienne wałkowanie tego tematu wpłynie trochę na to, że łatwiej będzie Ci te myśli odpuścić.
Kolejna rzecz to na początek jak będziesz odpuszczał tylko część z nich to będzie ok. Nie spinaj się, że idzie jak krew z nosa, na początku różnica będzie niewielka, ale z czasem zacznie być odczuwalna.
nie rozdzielam juz natretnej od nie natretnej .. :/
To akurat dość proste. Jeżeli jakaś myśl budzi Twój lęk i przymus to jest natrętna i nie zawracasz sobie nią tyłka, choćby wmawiała Ci cuda wianki. Przykładu tych myśli: że sobie coś zrobisz, że to nie minie, że oszalejesz, że jesteś złym człowiekiem, że do za co się nie weźmiesz to porażka, że te myśli będą zawsze, że 10 lat temu coś tam odwaliłeś i to teraz takie ważne jest, że jakoś dziwnie mówisz, że już nie jesteś sobą itd
https://www.czlowiekczujacy.pl

Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
mario546
Zarejestrowany Użytkownik

11 marca 2020, o 01:24

Dokładnie bo masz odrazę do nich i niechęć do tych myśli.
ODPOWIEDZ