Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Klamstwo

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
kamila0530
Zarejestrowany Użytkownik

14 sierpnia 2018, o 16:36

Hej, mam pewien problem, od dwóch tygodni pracuje na pełny etat, około miesiąc temu powróciły mi lęki. Dzis byłam w pracy na rano, ale po około godzinie poczułam sie naprawde słabo- silne mdłości, poczucie omdlewania. Zapragnęłam wrocic do domu, a jak ja juz czegoś chce to muszę to zrobić niestety. Skłamałam wiec ze mam biegunke i prawdopodobnie grype zoladkowa i wróciłam do domu. Okłamałam tez mamę i narzeczonego, ze jestem chora. Teraz mam straszne lęki z tego powodu, ze pewnie jestem chora psychicznie ze skłamałam ze jestem chora.. ja tak mam ze jak o czymś pomyśle i tego chce to za wszelka cene muszę to zrobić, bo czuje taki nacisk- myślicie ze to jakaś choroba psychiczna? Prosze pomóżcie.
Awatar użytkownika
rit
Dyżurny na forum Odważny VIP

14 sierpnia 2018, o 16:59

Co do kłamstwa to każdy nastolatek byłby chory psychicznie, gdyby to był tego objaw... :) A jeśli pomyślisz, żeby coś zrobić i tego NIE zrobisz to co? Próbowałaś w ogole się temu przeciwstawić? Jak dla mnie to forma natręctwa i tyle, typu "czuje nacisk, żeby złapać się za nos jak zamykam drzwi na klucz", to działa na tej samej zasadzie.
„Póki jesteśmy, nie ma śmierci, gdy jest śmierć, nie ma nas” – Epikur
"And anytime you feel the pain, hey Jude, refrain, don't carry the world upon your shoulder."
kamila0530
Zarejestrowany Użytkownik

14 sierpnia 2018, o 17:17

Ja tak wlasnie mam, ze np poczuje sie słabo to mysle sobie o czuje sie słabo nie mam siły juz tu byc muszę sie zwolnić, i wtedy potrafię naprawde złe sie poczuć i zrobić wiele, zeby osiągnąć swój cel. Dopuszczam sie udawania i kłamstwa. Jest to u mnie dosyć częste. Teraz mi przykro ze sie tak zachowuje i oszukuje innych. Co jest ze mną nie tak :( juz nie mam siły do tego wszystkiego, oprócz nerwicy natręctw i lęków jeszcze to :(
Awatar użytkownika
pudzianoska
Dyżurny na forum Odważny VIP

14 sierpnia 2018, o 17:42

Nie jesteś chora psychicznie, a jedynie poddajesz się lękom. To, że kiedy wzrasta lęk i pojawiają się objawy, masz ochotę porzucić wykonywaną właśnie czynność, jest normalne. Pamiętaj, że to poczucie, że nie masz siły, że nie dasz rady, że zwymiotujesz itd. to tylko wrażenia, które spowodowane są lękiem. Musisz spróbować się temu przeciwstawić. Następnym razem, kiedy znów będziesz miała ochotę zwiać, zostań. Przygotuj się, że na początku będzie bardzo ciężko, że lęk może wzrosnąć, a objawy się nasilić, ale kiedy to zrobisz, powoli zaczniesz dostrzegać, że lęk się zmniejsza, że odchodzi, że nic złego się nie dzieje. I nic się nie stanie! Bo to tylko nerwicowa iluzja! To nie te Twoje kłamstwa są problemem, a już na pewno nie świadczą o chorobie, tylko to, że póki co to lęk ma nad Tobą władzę. ;* Weszłaś w pewien schemat. Pojawia się objaw, lęk, a Ty bojąc się, że coś się stanie, uciekasz. To normalne w nerwicy. Udowodnij sobie i swojej podświadomości, że nie ma się czego bać i następnym razem przeczekaj zły stan. Ta chęć ucieczki jest wpisana w tryb walcz i uciekaj. Tylko, że Ty nie masz przed czym uciekać. Zatem spróbuj zostać, na pewno dasz radę. Trzymam kciuki! :friend:
Boże, użycz mi pogody ducha,
Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić,
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Jeśli nie otrzymujesz cudu, stań się nim.

https://wordpress.com/view/pudzianoska.wordpress.com
ODPOWIEDZ