Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Jakie rady dla nowych ;) ktorzy stawiają pierwsze kroki?
- siwa
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam. Chcialabym sie zapytac glownie odburzonych ale innych tez ktorzy sa dalej od nas początkujących
jakie rady nam nowym mozecie dac? Czego nie powinnismy robic? A co wrecz powinnismy? Z gory dziekuje

Tchórzem jest ten, kto się boi i ucieka, a ja się boję, ale nie uciekam. - Fiodor Dostojewski
Ten, kto ma odwagę sądzić samego siebie, staje się coraz lepszy. - Albert Schweitzer
Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu. - Mark Twain
Doskonała miłość odrzuca lęk. - 1 List św. Jana 4,18
Bóg daje nam odwagę, by iść pod prąd- papież Franciszek
Nie bój się wielkiego kroku-nie pokonasz przepaści dwoma małymi.- David Lloyd George
Strach zapukał do drzwi, otworzyła mu odwaga i nikogo tam nie było. - kard. Stefan Wyszyński
Odwaga jest to wiedza o tym, czego się bać, a czego nie. - Platon
Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć- Napoleon
Ten, kto ma odwagę sądzić samego siebie, staje się coraz lepszy. - Albert Schweitzer
Nie bój się wielkiego kroku-nie pokonasz przepaści dwoma małymi.- David Lloyd George
Strach zapukał do drzwi, otworzyła mu odwaga i nikogo tam nie było. - kard. Stefan Wyszyński
- Kamień
- Odburzony i pomocny użytkownik
Powinniśmy robić wszystko to na co mamy ochotę, a nie powinniśmy zajmować się zaburzeniem.
-
i tak pewnie nie uwierzysz,ale trzeba to olać i ŻYĆ
na początku to brzmi wręcz niewiarygodnie,nie da się,nie ma takiej opcji....ale z czasem,kiedy zaczniesz chłonąć wszystko,żeby poczuć starego siebie będziesz wiedział,że to prawda 

- Joannaw27
Po pierwsze napewno przyda się wiedza na temat mechanizmu nerwicy to podstawa, po tem akceptacja, ignorowanie objawów, nie żyć objawami i starać się być aktywnym np.sport, robic to co się kocha i nie myśleć o zanurzeniu.
-- 6 grudnia 2015, o 20:44 --
Zaburzeniu
-- 6 grudnia 2015, o 20:44 --
Zaburzeniu
COCO JUMBO I DO PRZODU
-
skoro wiele lat z tym walczył,to czas zaryzykować według mnie i to olać,pomyśl sobie,że tracisz tylko lata swojej młodości,za x lat kiedy przyjdzie Ci się żegnać powiesz,że jedyne co w życiu osiągnąłeś to....?no właśnie-nic.Nerwica odbiera Ci życie,wessała się jak pijawka w Twój stan emocjonalny i będzie ssać tak długo aż na to pozwolisz (bez podtekstów
) więc najwyższy czas zmienić podejście skoto przez kilka lat z dotychczasowym się nie udało.

-
- Gość
War Machine pisze:więc najwyższy czas zmienić podejście skoto przez kilka lat z dotychczasowym się nie udało.
Zgadzam się z rafi że sama wiedza nic nie daje , na koniec każdego dnia można powtarzać "od jutra zmieniam podejście" i też to niczego nie wnosi bo chyba jednak trzeba mieć coś do zaoferowania dla siebie żeby móc zastąpić nerwicę a jeśli nie ma się niczego w zamian ?
- siwa
- Zarejestrowany Użytkownik
Joanna jezeli dobrze rozumiem wdrażanie to oznacza przede wszystkim nie zwracanie uwagi na objawy nerwicowe, na mysli, na obawy? Ja jestem początkująca... I mam chwile kryzysów i wzlotów. Ale zawsze sie gubie od czego zaczac. Ok. Zapoznałam sie z mechanizmem i wiem jak on dziala. Ale w momentach kryzysu jest mi ciezko to sobie wszytko przypomniec i mowic ze to jest tylko mechanizm lekowy i robic cos dalej mimo lekow, obaw. To jest ciezkie dla mnie bo sie szybko poddaje i potem dołuje ze juz z tego nie wyjde i ze dlaczego tak trudno mi w to uwierzyć ze to tylko nerwica
Tchórzem jest ten, kto się boi i ucieka, a ja się boję, ale nie uciekam. - Fiodor Dostojewski
-
teoria a praktyka to zupełnie coś innego,znając teorie możesz bezbłędnie wdrażać praktykę,jednak niektórzy poprzestają tylko na tym,że znają teorie i wygląda to mniej więcej tak,ok mam olewać,wiem to,ale jak przyjdzie jakaś myśl,to od razu analiza,wyszukiwanie itp...i wtedy własnie powinno zacząć się wdrażanie tej praktyki,jest to bardzo trudne na początku,ale z czasem przynosi oczekiwane rezultaty,no bo każdy chce pożegnać się z nerwicą