Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jakie rady dla nowych ;) ktorzy stawiają pierwsze kroki?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
siwa
Zarejestrowany Użytkownik

6 grudnia 2015, o 09:32

Witam. Chcialabym sie zapytac glownie odburzonych ale innych tez ktorzy sa dalej od nas początkujących ;) jakie rady nam nowym mozecie dac? Czego nie powinnismy robic? A co wrecz powinnismy? Z gory dziekuje
Tchórzem jest ten, kto się boi i ucieka, a ja się boję, ale nie uciekam. - Fiodor Dostojewski
Ten, kto ma odwagę sądzić samego siebie, staje się coraz lepszy. - Albert Schweitzer
Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu. - Mark Twain
Doskonała miłość odrzuca lęk. - 1 List św. Jana 4,18
Bóg daje nam odwagę, by iść pod prąd- papież Franciszek
Nie bój się wielkiego kroku-nie pokonasz przepaści dwoma małymi.- David Lloyd George
Strach zapukał do drzwi, otworzyła mu odwaga i nikogo tam nie było. - kard. Stefan Wyszyński
Odwaga jest to wiedza o tym, czego się bać, a czego nie. - Platon
Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć- Napoleon
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

6 grudnia 2015, o 10:50

Powinniśmy robić wszystko to na co mamy ochotę, a nie powinniśmy zajmować się zaburzeniem.
rafi

6 grudnia 2015, o 16:38

a mozna cokolwiek robic,jak lęk dominuje
Fine

6 grudnia 2015, o 16:39

rafi, trzeba!
No pain - no gain
Rezygnowanie staje się nawykiem
War Machine

6 grudnia 2015, o 17:39

i tak pewnie nie uwierzysz,ale trzeba to olać i ŻYĆ :DD na początku to brzmi wręcz niewiarygodnie,nie da się,nie ma takiej opcji....ale z czasem,kiedy zaczniesz chłonąć wszystko,żeby poczuć starego siebie będziesz wiedział,że to prawda :D
rafi

6 grudnia 2015, o 20:36

własnie ciezko w to uwierzyc,nie potrafie zaskoczyc,podjac dzialania,a dodatkowo brak zrozumienia najblizszych utrudnia mi to :(
Awatar użytkownika
Joannaw27

6 grudnia 2015, o 20:44

Po pierwsze napewno przyda się wiedza na temat mechanizmu nerwicy to podstawa, po tem akceptacja, ignorowanie objawów, nie żyć objawami i starać się być aktywnym np.sport, robic to co się kocha i nie myśleć o zanurzeniu.

-- 6 grudnia 2015, o 20:44 --
Zaburzeniu
COCO JUMBO I DO PRZODU
rafi

6 grudnia 2015, o 20:52

wiedza na temat mechanizmu nerwicy czy napadu paniki jest mi dobrze zanana i tu temat sie zamyka,nie potrafie nic z tym zrobic,wiele lat z tym walcze,sporo osiagnolem w tym czasie,a lęk dalej jest i dominuje
War Machine

6 grudnia 2015, o 21:10

skoro wiele lat z tym walczył,to czas zaryzykować według mnie i to olać,pomyśl sobie,że tracisz tylko lata swojej młodości,za x lat kiedy przyjdzie Ci się żegnać powiesz,że jedyne co w życiu osiągnąłeś to....?no właśnie-nic.Nerwica odbiera Ci życie,wessała się jak pijawka w Twój stan emocjonalny i będzie ssać tak długo aż na to pozwolisz (bez podtekstów :DD ) więc najwyższy czas zmienić podejście skoto przez kilka lat z dotychczasowym się nie udało.
F42.2
Gość

6 grudnia 2015, o 21:25

War Machine pisze:więc najwyższy czas zmienić podejście skoto przez kilka lat z dotychczasowym się nie udało.

Zgadzam się z rafi że sama wiedza nic nie daje , na koniec każdego dnia można powtarzać "od jutra zmieniam podejście" i też to niczego nie wnosi bo chyba jednak trzeba mieć coś do zaoferowania dla siebie żeby móc zastąpić nerwicę a jeśli nie ma się niczego w zamian ?
Awatar użytkownika
Joannaw27

6 grudnia 2015, o 21:29

No pewnie ze sama wiedza nic nie daje ,tu trzeba ta wiedzę wdrażać w życie.
COCO JUMBO I DO PRZODU
Awatar użytkownika
siwa

6 grudnia 2015, o 21:39

Joanna jezeli dobrze rozumiem wdrażanie to oznacza przede wszystkim nie zwracanie uwagi na objawy nerwicowe, na mysli, na obawy? Ja jestem początkująca... I mam chwile kryzysów i wzlotów. Ale zawsze sie gubie od czego zaczac. Ok. Zapoznałam sie z mechanizmem i wiem jak on dziala. Ale w momentach kryzysu jest mi ciezko to sobie wszytko przypomniec i mowic ze to jest tylko mechanizm lekowy i robic cos dalej mimo lekow, obaw. To jest ciezkie dla mnie bo sie szybko poddaje i potem dołuje ze juz z tego nie wyjde i ze dlaczego tak trudno mi w to uwierzyć ze to tylko nerwica
Tchórzem jest ten, kto się boi i ucieka, a ja się boję, ale nie uciekam. - Fiodor Dostojewski
Ten, kto ma odwagę sądzić samego siebie, staje się coraz lepszy. - Albert Schweitzer
Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu. - Mark Twain
Doskonała miłość odrzuca lęk. - 1 List św. Jana 4,18
Bóg daje nam odwagę, by iść pod prąd- papież Franciszek
Nie bój się wielkiego kroku-nie pokonasz przepaści dwoma małymi.- David Lloyd George
Strach zapukał do drzwi, otworzyła mu odwaga i nikogo tam nie było. - kard. Stefan Wyszyński
Odwaga jest to wiedza o tym, czego się bać, a czego nie. - Platon
Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć- Napoleon
War Machine

6 grudnia 2015, o 21:47

teoria a praktyka to zupełnie coś innego,znając teorie możesz bezbłędnie wdrażać praktykę,jednak niektórzy poprzestają tylko na tym,że znają teorie i wygląda to mniej więcej tak,ok mam olewać,wiem to,ale jak przyjdzie jakaś myśl,to od razu analiza,wyszukiwanie itp...i wtedy własnie powinno zacząć się wdrażanie tej praktyki,jest to bardzo trudne na początku,ale z czasem przynosi oczekiwane rezultaty,no bo każdy chce pożegnać się z nerwicą :D
F42.2
Gość

6 grudnia 2015, o 22:02

War ja tam ci nie wierzę
rafi

6 grudnia 2015, o 22:20

jak mozna oszukac siebie samego
ODPOWIEDZ