Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
-
Ollisia
- Zarejestrowany Użytkownik
11 sierpnia 2020, o 13:09
Witam was moi kochani!
Od razu na wstępie dziękuję za rady tym, którzy pomagali mi w poprzednim poście dotyczącym nerwicy natręctw hocd. Jest mi dużo lepiej i niech tak pozostanie
Ale pomijając to, ostatnio czuje że "powstaje we mnie" kolejna nerwica tym razem natrętne myśli pedofilskie wydaje się trochę dziwne bo jestem dziewczyną :/ jeszcze mającą 13 lat ale przejdźmy do konkretów. Ostatnio zobaczyłam dziewczynkę wiek około 5 lat i naszły mnie mysli natrętne myśli dotyczące niej
Więc zaczęłam robić tak żeby te myśli sobie płynęły (na hocd to pomogło) niby jest mi lepiej ale dalej nie wiem czy to "dobry początek" boo chciałabym jak najszybciej to wyeliminować.
Z takiej racji prosiłabym was o rady/linki z góry dziękuję

Zaburzona 
-
mrunban
- Odważny i aktywny forumowicz
-
Katja
- Dyżurny na forum Odważny VIP
11 sierpnia 2020, o 16:57
Ollisia tego typu myśli nie da się pozbyć, ale można je przepuszczać i traktować jak nic nie znaczące brzeczenie muchy.
Nie zapobiegniesz myślą, ale nie bojąc się ich i nie nadając im uwagi sprawisz, że nie będą one natrętnie powracać.
-
witorrr98
- Odburzony Wolontariusz Forum
11 sierpnia 2020, o 20:56
Powinnaś się w tym wieku ustrzegać przed pedofilami raczej

Tak na wstępie na poprawę humoru i pokazanie absurdalności tego lęku
Myśl tego typu należy traktować jak informację bezsensowną, czyli w sumie jak śmiecia.W gruncie rzeczy na takie myśli działa się poprzez to, jak to na forum jest opisane.Jeśli myśl jest bezsensowna, po prostu ją przepuszczasz w "kolejce" i zwalniasz miejsce na kolejną, być może przydatną.Czyli w rozumieniu forumowym "ignorujesz" i "dajesz im płynąć".
-
helpmi
- Zarejestrowany Użytkownik
11 sierpnia 2020, o 21:04
To co ci radzono na hocd jest aktywne i w tej obawie. Nie ma osobnych rad na osobne myśli, nauczyłbym się tylko ryzykować bo według mnie to jeden z waznych elementów, masz o tym materiały dostępne na forum w pierwszym dziale.