Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Dziurawiec a tyramina

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Mindfulgirl
Zarejestrowany Użytkownik

21 października 2017, o 16:36

Ostatnio jestem zmuszona czyms sie wspomagac. Wybralam kapsulki z dziurawca. Czy w ogole jest sens przy stanach lękowych? Czy to tylko dziala przy depresji? Drugie pytanie, dotyczy diety. Czytam, ze przy dziurawcu tak jak i przy lekach antydepr. trzeba miec scisla diete, unikac serów, pomidorow, avocado, bananow,wedzonych mies, kielbas itd. duzo tego jest. Moze to spowodowac reakcję tyraminowa czyli wzrost cisnienia kolatania serca az do niebezbiecznych powiklan. Czy ktos cos wie na ten temat?? Bo generalnie nic jesc nie wolno.
Awatar użytkownika
SibillaMorphine

22 października 2017, o 13:27

Dziurawca nie brałam... W sumie nie wiem czy warto jeśli prawdą jest to działanie z jedzeniem... Ja z ziół bardzo lubię melisę i walerianę, można przyjmować spokojnie- nawet duże dawki są bezpieczne, a fajnie wyciszają :) Wiem, że nie rozwiałam Twoich wątpliwości ale niestety nie miałam do czynienia z dziurawcem. Chociaż nie chce mi się wierzyć, że takie kolaboracje może wywołać np. herbatka z dziurawca. Może znajdzie się ktoś pode mną co będzie znał się na rzeczy. Ale moim zdaniem melisę i walerianę warto brać :) Życzę Ci dużo spokoju :lov: Pozdrawiam.
Odważny to nie ten, kto się nie boi, ale ten, który wie, że istnieją rzeczy ważniejsze niż strach.
Awatar użytkownika
SibillaMorphine

22 października 2017, o 13:28

Aha no i dodam, że ja przy lekach typu: paroksetyna, czyli w sumie przeciwdepresyjnym i przeciwlękowym jadłam wszystko i nic mi nie było ^^
Odważny to nie ten, kto się nie boi, ale ten, który wie, że istnieją rzeczy ważniejsze niż strach.
Mindfulgirl

22 października 2017, o 19:05

To nie herbatka tylko wyciag sproszkowany na alkoholu. Dziurawiec ma podobne dzialanie do inhibitorow MAO i to przy nich moga takie reakcje z jedzeniem wystapic. A melisse w jakiej postaci brac?
Awatar użytkownika
SibillaMorphine

23 października 2017, o 00:48

Są tabletki z melisą jako suplement diety np. W persen forte jest na pewno i ja biorę oraz validol- waleriana.. Mi się sprawdzają. Melisę jako herbatę również piję np. Z dwóch torebek żeby mnie bardziej uspokoiły i te zioła są super na sen :) Nie trzeba się bać przedawkowania czy jakiś reakcji z innymi lekami czy jedzeniem. Od lekarza nawet rodzinnego możesz dostać hydroksyzynę- fajny, łagodny lek do brania doraźnie. Chociaż na niektórych działa bardzo zamulająco.. Na mnie w dużych dawkach. Czasem lubię się wspomóc jak nie mogę zasnąć, a hydroksyzyna jest bezpieczna i nie uzależnia :) trzymaj się!
Mindfulgirl

23 października 2017, o 16:05

Ok, dzieki. Kupilam
Kombinację melisa+ kozłek+passion kwiaty. Nie wiem jak po polsku to ostatnie sie nazywa. Czy to połączenie dziala?
Awatar użytkownika
SibillaMorphine

23 października 2017, o 23:27

Tak! Powinno działać i Cię wyciszać kiedy się gorzej czujesz :) Jak będzie za słabe na Ciebie to lepiej udaj się do lekarza po jakieś łagodne leki albo pogadaj o tym dziurawcu. Ale myslę, że dasz sobie radę jak już tyle czasu dajesz :D
ODPOWIEDZ