Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Co się ze mną dzieje ?
-
- Odburzony i pomocny użytkownik
Wiesz cierpliwosc to bardzo wazny element zaburzenia dlatego nie licz na to ze odburzysz sie w miesiac czy szesc miesiecy . To bedzie stwarzac presje a to bedzie potegowac lek . Lepiej skup sie na tym jak zntego wyjsc nie koniecznie stawiajac sobie date. A co do miejsca ktorego sie boisz poprostu idz tam i siadz zastanow sie czego ty sie wogole boisz itd to lek irracjonalny nie prawdziwy .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Dziękuję za pomoc !
Na prawde bardzo mi pomogłeś
-- 21 czerwca 2015, o 09:38 --
Ja już nie wiem co mam robić dosłownie wszystko mi się z tą sprawą kojarzy !!!!!!!!!!!!!! Jestem bardzo zła nie wiem co robić :/
Na prawde bardzo mi pomogłeś

-- 21 czerwca 2015, o 09:38 --
Ja już nie wiem co mam robić dosłownie wszystko mi się z tą sprawą kojarzy !!!!!!!!!!!!!! Jestem bardzo zła nie wiem co robić :/
-
- Administrator
Witaj serdecznie Angelino 
Tak jak kolega Bart Ci odpisał powyżej, są to typowe myśli natrętne przez Twój brak dystansu do nich, a raczej nie zrozumienie jak one działają. Myśl to nie czyn, myśl też o niczym nie świadczy bo myśli w ciągu dnia mamy ponad 60 000 tysięcy więc skoro mamy ich aż tyle to coś je musi wyróżniać prawda? Prawda, a to co je wyróżnia to wartość, bo przecież nie pamiętamy wszystkich myśli z dnia, one są jak woda, przychodzą i odchodzą gdy nie nadawana jest im uwaga. No właśnie, uwaga, Ty ewidentnie się tą myślą przejęłaś i nadałaś jej uwagę przez co jest ona natrętna. Więc jeśli chcesz się ich pozbyć to staraj się nabierać większego dystansu do tych myśli. Traktuj myśl tak jak powinna być traktowana: czyli tylko myśl, nic więcej. Bo zobacz sama, od głupiej myśli, wytworzyłaś sobie już cały łańcuch "ale" i "co jeśli" który ma się nijak do samej sprawy.
Tak więc droga Angelino, zapoznaj się ogólnie z tym działem jak i obejrzyj sobie te nagrania: etap-3-mysli-lekowe-t4330.html i segment-3-jak-sobie-radzic-z-myslami-le ... t5512.html Obydwa są o myślach lękowych od podstaw do bardziej zaawansowanych kwestii aż do samego działania. Także myślę że te myślowe nagrania dadzą Ci do myślenia
Pozdrawiam.

Tak jak kolega Bart Ci odpisał powyżej, są to typowe myśli natrętne przez Twój brak dystansu do nich, a raczej nie zrozumienie jak one działają. Myśl to nie czyn, myśl też o niczym nie świadczy bo myśli w ciągu dnia mamy ponad 60 000 tysięcy więc skoro mamy ich aż tyle to coś je musi wyróżniać prawda? Prawda, a to co je wyróżnia to wartość, bo przecież nie pamiętamy wszystkich myśli z dnia, one są jak woda, przychodzą i odchodzą gdy nie nadawana jest im uwaga. No właśnie, uwaga, Ty ewidentnie się tą myślą przejęłaś i nadałaś jej uwagę przez co jest ona natrętna. Więc jeśli chcesz się ich pozbyć to staraj się nabierać większego dystansu do tych myśli. Traktuj myśl tak jak powinna być traktowana: czyli tylko myśl, nic więcej. Bo zobacz sama, od głupiej myśli, wytworzyłaś sobie już cały łańcuch "ale" i "co jeśli" który ma się nijak do samej sprawy.
Tak więc droga Angelino, zapoznaj się ogólnie z tym działem jak i obejrzyj sobie te nagrania: etap-3-mysli-lekowe-t4330.html i segment-3-jak-sobie-radzic-z-myslami-le ... t5512.html Obydwa są o myślach lękowych od podstaw do bardziej zaawansowanych kwestii aż do samego działania. Także myślę że te myślowe nagrania dadzą Ci do myślenia

Pozdrawiam.

'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
-
Świetne filmiki ! Przez ostatni czas jest dobrze, ale często atakują mnie sformułowania "a jeśli na prawde kochasz innego?" czy "Może powinnaś sobie darować swój związek, bo masz myśli o innym" Ja już sama nie wiem co ze mną jest wczoraj bylam pełna miłosci bez myśli, dziś znów "a co jeśli te myśli pokazują Ci, że nie kochasz go tylko innego" i te głupie symbole typu miejsca, rzeczy, które mi się kojarzą ( czy to jakieś znaki czy co? ) Jak sądzisz ?
- dankan
Pamietaj tylko ze to trzeba cierpliwie rozpracowywac, wiec jednego dnia moze byc mniej takich myslik, drugiego wiecej, potem sie to uspokaja jak nie dajemy temu sumiennie i ciagle wiary, jak wiemy z czym sie to je.
Najlepsza instrukcja pozbycia sie nerwicy plus inne wpisy ludzi z forum
moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html#p49014
spis-tresci-autorami-t4728.html
moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html#p49014
spis-tresci-autorami-t4728.html
-
Ale to jest na pewno nerwica czy coś innego ? (czuje straszne napięcie w tej chwili)
np.rano byłam z chłopakiem na basenie i było mega super, a teraz siedze sama i znów mnie to atakuje (obrazy i myśli)
np.rano byłam z chłopakiem na basenie i było mega super, a teraz siedze sama i znów mnie to atakuje (obrazy i myśli)
-
Tak to fakt natretne mysli i obrazy wyobrazni . Mnie tez to meczy 24 na dobe . I tak to jest napewno nerwica . Musisz sobie to spokojnie poukladac . Musisz byc pewna tego ze nie raz jeszcze przyjdzie kryzys ze nie raz w to zwatpisz . Ze bedziesz pomimo dobrych chwil i pewnosci w zaburzie , i tak watpic . Mysli sa adekwatne do stanu emocjonalnego jaki mamy w danej chwili . Jezeli bedziesz czula lek to takie mysli bedziesz generowala niestty to trzeba wiedziec i lapac sie na momentach i zagryzac zeby .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
- Ciasteczko
- Administrator
Dankan odpowiedział CI na to pytanie.Angellinaa pisze:Ale to jest na pewno nerwica czy coś innego ? (czuje straszne napięcie w tej chwili)
Na basenie byłaś pochłonięta zajęciem i Twój umysł przez to był zajęty, pewnie dobrze się bawił. Po powrocie do domu straciłaś punkt, na którym skupiał się Twój mózg i znów zaczęły się takie obrazy i myśli. Poza tym, nerwica często nie daje równomiernych stanów - raz jest lepiej, raz gorzej i rzadko jest to powiązane ze zdarzeniami z danego dnia.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.

-
Ale czemu to dotknęło osoby 3ciej ? Boje się tej osoby spotkać chodź wiem, że jest dla Mnie TYLKO atrakcyjna, a jednak :/
- Ciasteczko
- Administrator
To nie dotknęło osoby trzeciej, tylko jest na temat innej osoby, a wszystko dzieje się i tak w Twojej głowie i to jej dotyczy.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.

-
Ale czemu akurat tej osoby one dotyczą ?
- Ciasteczko
- Administrator
Bo akurat takie przyszły Ci do głowy. Jest to myśl natrętna, która stanowi temat zastępczy dla jakiegoś innego problemu, który jest podłożem nerwicy. Np. (niekoniecznie dotyczący Cie przykład ale pokazujący mechanizm) stres związany u kogoś z pracą, przekłada się na natręt nieustającego mycia rąk. I ta osoba myśli , że jej problemem jest mycie rąk, którego już nienawidzi, a nie to, że ma toksycznego szefa i pracuje gdzieś, gdzie nienawidzi. Sztuczki podświadomości.

-
- Administrator
No jak czemu bo rodzą ci one panikę, kojarzą ci się z armagedobem w twoim życiu i jak to bywa w tym zawsze boisz się, ze będą one spełnione i staną się faktem.
Po prostu wiesz, tez zauważ, ze mając chłopaka ktoś fizycznie może się po prostu podobać.
Boisz się rzeczy, które sie nie wydarzyły a to juz samo przez się mówi, ze to jest nerwicowe, dotyczy czegoś czego nie ma.
Zresztą nie ma takiego innego zaburzenia, choroby, która by poruszała takie typowe tematyki myślowo natrętne.
Po prostu wiesz, tez zauważ, ze mając chłopaka ktoś fizycznie może się po prostu podobać.
Boisz się rzeczy, które sie nie wydarzyły a to juz samo przez się mówi, ze to jest nerwicowe, dotyczy czegoś czego nie ma.
Zresztą nie ma takiego innego zaburzenia, choroby, która by poruszała takie typowe tematyki myślowo natrętne.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)