Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Dzień dobry!

Tutaj możesz się przedstawić, napisać coś o sobie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Osumare
Zarejestrowany Użytkownik

9 grudnia 2014, o 19:57

Drodzy użytkownicy tego forum,
chciałabym się z Wami przywitać :) Dziś założyłam tu konto, choć strona jest mi znana już od miesiąca.

Mam 23 lata, mieszkam w małej mieścinie, pracuję w turystyce i niedawno skończyłam polonistykę. Od połowy września zmagam się ze stanami lękowymi, atakami paniki i derealizacją. Oczywiście, nie od razu dopuściłam do siebie tę myśl, najpierw byłam pewna, że to nie nerwica, a tachykardia i nadciśnienie, a derealizację powodują betablokery :D Nerwicę zdiagnozował u mnie psycholog, z którym jednak było mi nie po drodze i, przemyśliwszy gruntownie sprawę, odburzam się sama.

Od miesiąca wchodzę na to forum codziennie. Czytanie artykułów tu umieszczonych pozwoliło mi zapanować nad atakami paniki i mam wrażenie, że wychodzę powoli na prostą. Powoli, zaznaczam, bo często zdarzają mi się kryzysy. Walka z lękiem i natrętnymi myślami (krążących wokół tematu: zwariowałam i nic mi nie pomoże) jest naprawdę trudna. Skupienie się na czymś innym niż objawach, racjonalizowanie i nieuleganie lękowi kojarzy mi się z próbami niezaśnięcia, kiedy tak bardzo kleją wam się oczy. Każdy milimetr mózgu dąży do nakręcania. Ale ja się nie dam :twisted:

Dlatego też stwierdziłam, że zarejestrowanie się tu będzie kolejnym krokiem w stronę ozdrowienia. Od razu chciałabym Wam podziękować - naprawdę, szczerze - bo odkąd tkwię w zaburzeniu, nigdy nie miałam takiej jasności umysłu w kwestii tego, jak sobie poradzić. Naprawdę, gdyby nie czytanie artykułów na tym forum, nie wiem, gdzie bym teraz była. Proszę nie traktować tego jako zachowawcze włazidupstwo, to wdzięczność płynąca z głębi serca.

Witam się więc jeszcze raz, na początku tej trudnej i ekscytującej drogi. :)
Victor
Administrator

9 grudnia 2014, o 20:07

Witaj więc na tej ekscytującej (jak sama nazwałaś, a to nieczęste tu stwierdzenia :D) drodze :)
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Aneta
Odburzony i pomocny użytkownik

9 grudnia 2014, o 20:09

:papa Witaj!
Divin
Administrator

9 grudnia 2014, o 20:12

Witaj serdecznie, powodzenia na szlaku :)
'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

9 grudnia 2014, o 20:35

Witaj serdecznie Osumare! Bardzo mnie cieszy, że artykuły są dla Ciebie pomocne. Pamiętam jak sama korzystałam więcej z artykułów, niż z forum samego w sobie, także wiem jak bardzo wiele potrafią dać. Jestem chodzącą reklamą skuteczności forum, hihi, i trzymam kciuki żebyś Ty również szybko się nią stała. :DD
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
Awatar użytkownika
Bajkopisarz

9 grudnia 2014, o 20:44

Witaj na drodze naszego drogiego forum :)
Tak Ciasteczko wie co mówi. Nie poznałem jej osobiście wcześniej, lecz teraz mogę śmiało powiedzieć, że jest to niesamowicie elokwentna i całkiem odburzona Osoba.
Skoro sama mówi, że to chociaż po części zasługa tego forum, to warto jest tu przyjść.
Pozdrawiam i życzę szerokości na drodze 'smil
( : Marzenia spełniają się z Bożą Pomocą, lecz nawet Jej, należy podać pomocną dłoń : )

************************1....2....3....4....1....
******************4. Rób KAIZEN (ciągłe udoskonalania)
************3. Obserwuj GAMBATSU (wady, niedociągnięcia)
******2. Szukaj MUDA (aspektu życia do udoskonalania)
1. Spójrz na GEMBA (Siebie, otoczenie)
Awatar użytkownika
Osumare

9 grudnia 2014, o 20:47

Ciasteczko pisze:Witaj serdecznie Osumare! Bardzo mnie cieszy, że artykuły są dla Ciebie pomocne. Pamiętam jak sama korzystałam więcej z artykułów, niż z forum samego w sobie, także wiem jak bardzo wiele potrafią dać. Jestem chodzącą reklamą skuteczności forum, hihi, i trzymam kciuki żebyś Ty również szybko się nią stała. :DD
Dzięki :) Za chwilę mam zamiar zrobić sobie kawę, położyć się w łóżku i czytać. Artykuły dają mi więcej niż psycholog, naprawdę. Mówiąc szczerze, z wizyt u niego wychodziłam zmęczona i przerażona. Nie chcę umniejszać roli psychologów, wręcz przeciwnie! W czasach liceum cierpiałam na stany depresyjne i terapia bardzo pomogła mi z tego wyjść. Tym razem jest jednak inaczej. Ciężko mi wyjaśnić tę różnicę - wtedy mój stan narastał od dłuższego czasu i potrafiłam w nim funkcjonować, ba, wtedy nawet stał się częścią mojej osobowości (tak sobie wtedy myślałam przynajmniej). Teraz posypałam się tak nagle i każde dojście do pracy bez przeżywania derealizacji jest dla mnie ogromnym sukcesem. Każde stłumienie ataku paniki, każda godzina bez lęku. Ale będzie dobrze. Muszę sobie powtarzać to, co masz zapisane w sygnaturce. :)

I dziękuję wszystkim za przywitanie :)
Awatar użytkownika
Bajkopisarz

9 grudnia 2014, o 20:51

Osumare,
czytałaś może te posty:

klucz-odburzenia-nastawienie-normalnosciowe-t3695.html

moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html

Jeśli nie, proponuję Ci się z nimi zapoznać. Polecam też zajrzenie do nas na czat, luźna rozmowa z ludźmi, którzy mają podobną przypadłość mi osobiście pomaga, i chyba nie tylko mi.
( : Marzenia spełniają się z Bożą Pomocą, lecz nawet Jej, należy podać pomocną dłoń : )

************************1....2....3....4....1....
******************4. Rób KAIZEN (ciągłe udoskonalania)
************3. Obserwuj GAMBATSU (wady, niedociągnięcia)
******2. Szukaj MUDA (aspektu życia do udoskonalania)
1. Spójrz na GEMBA (Siebie, otoczenie)
Awatar użytkownika
monika98
Odważny i aktywny forumowicz

9 grudnia 2014, o 20:57

Witaj i powodzenia w odburzaniu :D
Awatar użytkownika
Alicja28

9 grudnia 2014, o 21:01

Witam :)

Ja codziennie słucham nagrań chłopaków, czytam i bardzo mi to pomaga.
Dzięki temu zachowuję zdrowe myślenie i walczę.
ODPOWIEDZ