Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Dlaczego POCD czy HOCD?
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Hej!
Zastanawia mnie dlaczego natręctwa o tematach pedofilia, homoseksualizm, kocham- nie kocham, mordercze zaliczane są do OCD, a nie ogólnie do zaburzeń lękowych. OCD kojarzy mi się raczej z rytuałami typu: kaszlnij 5 razy, a nic się nie stanie. Ja mam POCD i nie mam czegoś takiego... Po prostu bardziej analizuje te myśli, czuje przymus myślenia o tym temacie, o tych myślach, bo mam zludne wrażenie, że wtedy mam kontrolę.
Zastanawia mnie dlaczego natręctwa o tematach pedofilia, homoseksualizm, kocham- nie kocham, mordercze zaliczane są do OCD, a nie ogólnie do zaburzeń lękowych. OCD kojarzy mi się raczej z rytuałami typu: kaszlnij 5 razy, a nic się nie stanie. Ja mam POCD i nie mam czegoś takiego... Po prostu bardziej analizuje te myśli, czuje przymus myślenia o tym temacie, o tych myślach, bo mam zludne wrażenie, że wtedy mam kontrolę.
- Plathon
Trafne spostrzeżenia Agnieszka. A najgorsze jest w tym to, że myśli takie się utrwalają, żyją autonomicznie i prześladują! Pojawiają się zaraz po przebudzeniu błądzą przez cały dzień i często nie dają zasnąć. Coraz trudniej jest je odpędzić. 

-
Ja chyba już z tym zostanę do końca życia

-
-
-
-
-
To zależy komu może się kojarzyć. Ale nie ten symbol też nie
-
Też się nad tym zastanawiałam i wyczytałam kiedyś, że w niektórych przypadkach OCD kompulsje są czynnościowe, fizyczne, a w innych - istnieją, ale w głowie. To właśnie ta analiza myśli, przymus myślenia o danym temacie. Czyli rytuał jest wykonywany w obu tych przypadkach, ale tylko w pierwszym widziany jest na zewnątrz.
Choć rzeczywiście wydaje się, jakby to były różne zaburzenia. Ja bym chyba wolała sprawdzać 10 razy, czy zamknęłam drzwi, niż zastanawiać się 24/7 nad myślami.
Choć rzeczywiście wydaje się, jakby to były różne zaburzenia. Ja bym chyba wolała sprawdzać 10 razy, czy zamknęłam drzwi, niż zastanawiać się 24/7 nad myślami.