Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Czy to na pewno tylko nerwica? Pomocy!
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Od wielu lat leczę się na nerwicę. Na początku było to wkręcanie sobie chorób, czyli standard. Natomiast po mega traumatycznym dla mnie zdarzeniu coś mi się nagle pomieszało w głowie. Zaczęłam mieć mordercze myśli, później samobójcze itd. Myślę, że też to były takie typowe natrętne myśli. Ale dzisiaj wydarzyło się coś co mnie po prostu przeraziło. Oglądałam z córką bajkę i nagle zaczęłam bać się postaci z tej bajki. Nigdy w życiu tak nie miałam. Później już czułam jak mi atak idzie, szybkie bicie serca, brak czucia w ciele, ale nie rozwinęło się to. Natomiast dalej martwi mnie to czemu tak nagle zaczęłam się bać tych postaci z bajki. Tak nagle, po prostu ich oczy zaczęły mnie przerażać. Dalej mam w sobie jakiś lęk. Boję się spojrzeć na telewizor. Teraz w sumie boję się już wszystkiego. Wszystko wokół mnie przeraża. Czy miał już ktoś tak lub podobnie? Boję się, że jednak to nie nerwica, a może już coś poważniejszego się rozwija. Aż cała się trzęsę. Nie wiem czy ja już sobie coś wkręcam. Od długiego czasu boję się schizofrenii i mam wrażenie jakbym jej dostawała.
-
- Gość
Dla mnie te klasyfikacje nie mają znaczenia, ale objawy psychotyczne/pseudopsychotyczne można mieć m.in.: w pewnej odmianie depresji, psychozie, załamaniu nerwowym(dekompensacja osobowości). W twoim wypadku nie widzę tutaj na razie nic specjalnie psychotycznego, poza tym objawy trwają za krótko. W większości przypadków chory nie wie że ma takie objawy bo występuje brak samokrytyki i wierzy w to co słyszy widzi czuje. Ja kiedyś miałem coś takiego że widziałem przybliżające się obrazy lub ruszające się emotki, ale psychiatra miał to gdzieś(ale to była dzicz na NFZ). Niektóre objawy podobne do psychotycznych mogą występować w derealizacji/depersonalizacji tj. wrażenie złej wielkości przedmiotów, ludzi(przynajmniej wg. jakiegoś randomowego artykułu który przeczytałem).