Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy jestem chory na schizofrenie ? POMOCY!

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DukeNukem
Zarejestrowany Użytkownik

12 listopada 2016, o 09:00

Witam,(pisze wątek aby uzyskać odpowiedź jeśli zaśmiecam to usune) jak w temacie strasznie boje się ze jestem chory na schizofrenie. Mam nerwicę natręctw albo lekową sam nie wie, może mam obydwie... strasznie się denerwuje bo parę dni temu przeczytałem w internecie ze schizofrenik słyszy własne myśli i zacząłem się doszukiwać tego u siebie, mam szum uszy, i jak zaczynam myśleć o slyszeniu tych myśli i głosów to mam wrażenie ze zaraz zacznę je słyszeć, i teraz sedno: Czy schizofrenik słyszy głosy WYRAŹNIE tak jak by np słuchał muzyki z głośnika, czy on słyszy je w postaci takich własnych myśli (coś w stylu swojego głosu wewnetrznego), no i czy mozna się w ten sposób nakręcić ? Nie chce o tym myśleć ale to jest silniejsze ode mnie. Strasznie się boję :(.
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum

12 listopada 2016, o 09:04

Witaj :) nie jesteś chory na schizofrenie masz po prostu nerwice, czy natręctw czy lękową - wszystko jedno i tak za wszystko odpowiada lęk. Osoba chora na schizofrenia słyszy myśli tak jak by rozmawiała z osobą obok, nie ma tu miejsca na słowa "chyba coś tam usłyszałem". Własne głosy w głowie tzn dialog wewnętrzny jest normalny i każdy człowiek tak ma. Strach przed chorobami psychicznymi jest w "top5" u nas na forum, masz tutaj wszystko co można potrzebować do wyjścia z zaburzenia.
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Awatar użytkownika
DukeNukem

12 listopada 2016, o 09:12

Dzięki trochę podnosi mnie na duchu ta odpowiedź, ale ja tak panicznie się w to wsłuchuje ze slysze jak by to podświadomie, nie chce tak ale teraz jest to 95% moich myśli na codzień nie może mi to wyjść z głowy !!! Można dostać od takiego myślenia schizo ?
Awatar użytkownika
Kretu

12 listopada 2016, o 09:15

Nie można, choćbyś czuł że zaraz zwariujesz, był odrealniony, miał atak paniki i myślał że coś słyszysz. Wczułeś się w to za bardzo i teraz wszystkie słowa, zdania i rozmowy przetwarzasz w głowie - wszystko spowodowane przeczytaniem że chory ma taki objaw, gdyby pisało że osoba chora na schizofrenie widzi mrówki chodzące po ścianie to sprawdzał byś czy ich nie ma, a każde powidoki i ewentualne plamki traktował byś jako "coś tam widziałem"
Awatar użytkownika
DukeNukem

12 listopada 2016, o 09:23

Napisałeś o mrówkach a ja spojrzałem na sciane :d... Tyle dobrze ze na razie jest OK, myślę że potrzebuje kontaktu z jakimś psychologiem żeby skutecznie do mnie przemówił.
Awatar użytkownika
Kretu

12 listopada 2016, o 09:37

Jak najbardziej możesz się wybrać do takiej osoby, kontakt fizyczny w cztery oczy jest zawsze bardziej "uspokajający" niż materiały z internetu, osoby w zaburzeniu chcą usłyszeć potwierdzenie zawsze od specjalisty to dodatkowo ich uspokaja (przeważnie tylko na parę dni)
Bella
Odważny i aktywny forumowicz

12 listopada 2016, o 09:48

Duke ;) Jak tutaj trafiłam 9 miesięcy temu, przeżywałam to samo co Ty - myślałam, że może jestem chora na schizofrenię, że wariuję - ale ludzie z forum i lekarz oczywiście szybko sprowadzili mnie na ziemię. Duke schizofrenik przedewszystkim nie będzie rozkminiał tak jak Ty, że "coś tam usłyszał, coś tam zobaczył" - on po prostu będzie widział i słyszał rzeczy których nie ma po prostu... Także spokojnie Duke, Ty masz tylko i wyłącznie nerwice :) i jeśli chcesz się odburzyć (a zakładam, że na pewno chcesz), to przestań wyszukiwać chorób w internecie. A w wolnej chwili zapraszam do lektury :

roznice-pomiedzy-zaburzeniem-a-choroba- ... t3459.html ;)
Awatar użytkownika
DukeNukem

12 listopada 2016, o 10:38

Dobra :), ale ja dopiero mam skonczon 16 lat... strasznie się denerwuje bo jestem jeszcze młody i nie powinienem się tak martwić tego typu bzdetami, czy to grozi mojemu dalszemu rozwojowi? Czy np w wieku 25 lat będę odczuwał tego konsekwencje czy znowu się nakręcam i doszykuje się problemu ? Nie byłem nigdy u żadnego lekarza związanego z psychologia. No i jeszcze jedno, jak to porzucic skoro ten problem jest? Nie da się o tym od tak o zapomniec. Ja się budzę i w przeciągu 30 minut od wstania to znowu do mnie wraca... mam już mętlik co do tego.
Awatar użytkownika
Kretu

12 listopada 2016, o 11:07

Czy grozi to zależy w jaki sposób to zinterpretujesz, jeżeli nie przerwiesz zaburzenia i nie "zrozumiesz" go to być może będziesz się epizodami kręcił z nerwicą kilka lat albo kilkanaście. Z nerwicą się nie walczy - ją trzeba zrozumieć wtedy ona znika i już nigdy w życiu nie spowoduje "nawrotu" bo takie coś jak nawrót nerwicy nie istnieje - zrozumiesz to gdy się odburzysz, tylko tak konkretnie poprzez własną pracę. Na forum masz pełno materiałów i nagrań na youtubie DivoVic w których opisują oni to całe zaburzenie lękowe, zacznij od początku.. czyli od istoty lęku, w tych nagraniach natrafisz na swój problem i zostanie on wytłumaczony :)

"No i jeszcze jedno, jak to porzucic skoro ten problem jest? Nie da się o tym od tak o zapomnieć" o tym się nie zapomina i nie wypiera z umysłu, jak przesłuchasz dokładnie nagrania od samego początku to to zrozumiesz, tylko słuchaj ich z uwagą a nie tylko by "posłuchać"
Awatar użytkownika
DukeNukem

12 listopada 2016, o 16:54

Dziś dzwonił telefon, przestał dzwonić a ja znów tak jak by podświadomie słyszałem ze dzwoni, czy to schizofrenia ?? Ogarnął mnie taki lęk ze nie wiem... boje się ze wmówić sobie schizo :( w glowie mam same czarne scenariusze co do tego. Co o tym myślicie ?? Dodam że to "podświadomie uczucie dzwonienia telefonu" jest tylko wtedy kiedy zacznę o tym myśleć nie słyszę tego ale mam takie wrażenie ze coś mi w głowie dzwoni.
Awatar użytkownika
Kretu

12 listopada 2016, o 17:14

Nie, nie schizofrenia. Oglądałeś nagrania?
Awatar użytkownika
DukeNukem

12 listopada 2016, o 18:30

Nie, biorę się za to od teraz !
ODPOWIEDZ