Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy to jest normalne?

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Koki16
Świeżak na forum

31 stycznia 2016, o 19:14

Hej,swoje DD mam już prawie miesiąc (11 stycznia wszystko się zaczęło,zapalenie pierwszy raz...atak prawdopodobnie spowodowany tym że bałam się że nie dotrę do domu i że jestem na otwartej przestrzeni).Jeżeli chodzi o dalszy rozwój DD to kiedy wszystko ze mnie ,,zeszło,,powróciłam do normalnego życia,następnego dnia siedząc na lekcji i oglądając film nagle poczułam się jak w tej ,,fazie,,którą miałam po paleniu...następne dni to tylko pogłębianie się DD przez strach ze to wszystko się powtórzy.28 stycznia miałam wizytę u psychiatry dostałam Asertin od tego czasu z samym DD jest trochę inaczej,powróciło uczucie dotyku ,mam lepszą pamięć(wcześniej każdy dzień zlewał się z innym),mam mniej sytuacji z poważnym kołataniem serca i cześciej wracam do siebie .Problem w tym że w sytuacjach kiedy wracam do siebie nadal czuje się obco,gdy coś mowię czuje jakąś obcość dziwnie jest mi to opisać.Tez są sytuacje kiedy nie odczuwam żadnego stresu ,niby wszystko jest okej a nadal wszystko jest bardzo obce i nie rzeczywiste.Pare dni temu moja koleżanka gdy jej opisywałam co się ze mną dzieje wyjechała z tekstem ze może mnie coś opętało ;__; od tego czasu jeszcze bardziej wszystko sobie wkręcam.Czesto są sytuacje ze jestem na prostej,niby wszystko jest okej a to i tak wraca :/ boje się ze to już nie jest tylko DD.nie mam co prawda halucynacji ani nie słyszę głosów ale mam problem z tym ze często myśle ze czegoś nie było,że to tak naprawdę się nie zdarzyło.Mam wrażenie jakbym wariowała.Czyje się dziwnie zamknięta w tej całej skorupie jakim jest moje ciało...z góry przepraszam za nie spójna wypowiedz :/
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

31 stycznia 2016, o 23:38

Witaj na forum :)
Po pierwsze przeciętny obywatel niewiele wie o zaburzeniach, i całe szczęście może, więc opinia, że coś Cię "opętało" jest jedynie wyrazem niezrozumienia dla zjawiska, a nie czymś, co powinnaś traktować jako wyrocznię. Tak się składa,że to co opisujesz pasuje mi pod objawy derealizacji/depersonaliazacji i nie jesteś pierwszą osobą, która trafia tu z takim czymś po zapaleniu. Jest to niestety całkiem powszechna sprawa.
Moim zdaniem kluczem do całej sprawy jest na prawdę dobre poznanie mechanizmu DD/DP po to, żeby nie była to dla Ciebie czarna magia a jasna sprawa i wtedy nie będzie miejsca na wymyślanie sobie, że jest Ci nie wiadomo co. Na szczęście na forum mamy kopalnie wiedzy o tym, tylko musisz znaleźc chwilę by poczytać.

Polecam Ci serdecznie zajrzeć do działu poświęconego tej sprawie - derealizacja-nierealnosc.html. Nie będzie to czas stracony! Wszystko napisane jest przystępnie :)

Ewentualnie mamy też nagrania o derealizacji i depersonaliazacji. W trzech częściach:

(omówienie) etap-4-1-3-derealizacja-depersonalizacj ... t4425.html
(objawy) etap-4-2-3-derealizacja-depersonalizacj ... t4460.html
("odburzenie") etap-4-3-3-derealizacja-depersonalizacj ... t4501.html
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
ODPOWIEDZ