Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
"Cudze myśli" w głowie
- Zaplątana
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam
Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową. Nie są mi obce też natrętne myśli... Ostatnio odnoszę wrażenie jakby te myśli nie były moje, mój głos itd, ale jakby przychodziły od kogoś innego... W sumie ciężko mi to dokładnie wytłumaczyć. Boję się, że to początek schizofrenii... Ktoś tak miał w nerwicy? Jak to piszę to wydaję mi się to takie absurdalne, ale w czasie lęku to zupełnie co innego. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
-- 24 grudnia 2012, o 20:18 --
A i dodam jeszcze, że nie mogę zapanować nad tymi myślami i im bardziej się staram tym są natrętniejsze.
Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową. Nie są mi obce też natrętne myśli... Ostatnio odnoszę wrażenie jakby te myśli nie były moje, mój głos itd, ale jakby przychodziły od kogoś innego... W sumie ciężko mi to dokładnie wytłumaczyć. Boję się, że to początek schizofrenii... Ktoś tak miał w nerwicy? Jak to piszę to wydaję mi się to takie absurdalne, ale w czasie lęku to zupełnie co innego. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
-- 24 grudnia 2012, o 20:18 --
A i dodam jeszcze, że nie mogę zapanować nad tymi myślami i im bardziej się staram tym są natrętniejsze.
"Albo lęk albo wszystko nie ma nic po środku."
"Statki w porcie są bezpieczne, ale stanie w porcie nie jest ich przeznaczeniem."
"Statki w porcie są bezpieczne, ale stanie w porcie nie jest ich przeznaczeniem."
-
- Odburzony Wolontariusz Forum
poczytalas kiedys o schizie i byc moze stad twoj lęk o to. w nerwicy przy duzym lęku mozliwe jest dostac objawow depersonalizacji, wowczas masz wrazenie ze twoj glos jest obcy czy inny i mysli tak samo. no chyba ze jestes pewna tego ze znasz mysli innych i twoje mysli to nasylane mysli od kogos innego. ale predzej to efekt poczucia obcosci swojego glosy czy mysli. to zupelnie inna sprawa.
- Zaplątana
Nie znam myśli innych chociaż czasem bardzo bym chciała
i nie myślę, że to myśli nasyłane od kogoś innego. Czytałam dużo i już kiedyś wkręcałam sobie schizo.

- Ciasteczko
- Administrator
Czasem jest tak, że mamy jakiś pomysł i nie wiemy skąd się wziął, tak samo z weną do pisania- tylko to wydaje się pozytywne. Moim zdaniem ten sam syndrom może działać przy nerwicy, ale negatywnie. Generujesz myśli, bo bardzo starasz się uniknąć myślenia w taki sposób, podczas gdy Twój mózg nie rozumie słowa NIE. Tak więc próbując o czymś nie myśleć, masz to dalej w głowie. A skoro nie identyfikujesz się z tymi myślami, to masz wrażenie, że ktoś Ci je podsyła. Gdybyś spróbowała je zacząć ignorować, to może by było łatwiej. Tzn. chodzi o zaakceptowanie, że one są. Ale nie są Tobą, więc ucichną, jeśli nie poświęcisz im wiele uwagi.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.

- Zaplątana
No i znowu to samo. Po 5 latach wróciły "te" myśli. Mój głos, ale jakiś taki oddalony, wyciszony nie taki jak standardowe myśli i to w dodatku takie na przekór. Na przykład myślę sobie "Idę wziąć prysznic" i nagle druga myśl "nie idź". Ewentualnie o czymś mówię i słyszę w głowie "jaka jesteś mądra" - ironicznie. Od razu jak to się dzieje wpadam w panikę. Strasznie boję się schizofrenii i może to dlatego. Kurczę nie wiem. Pomóżcie!!!
A i jeszcze myślę sobie, że może te myśli będą mną kierowały itd.
A i jeszcze myślę sobie, że może te myśli będą mną kierowały itd.
Ostatnio zmieniony 5 stycznia 2017, o 15:05 przez Zaplątana, łącznie zmieniany 1 raz.
- kogelmogel
gdybys miala schizofrenie nie bylabys zdolna do takiej analizy i odczuwania strachu przed glosami.Zaplątana pisze:No i znowu to samo. Po 5 latach wróciły "te" myśli. Mój głos, ale jakiś taki oddalony, wyciszony nie taki jak standardowe myśli i to w dodatku takie na przekór. Na przykład myślę sobie "Idę wziąć prysznic" i nagle druga myśl "nie idź". Ewentualnie o czymś mówię i słyszę w głowie "jaka jesteś mądra" - ironicznie. Od razu jak to się dzieje wpadam w panikę. Strasznie boję się schizofrenii i może to dlatego. Kurczę nie wiem. Pomóżcie!!!
Walczę i się nie poddaję, bo za długo uciekałem!
- Zaplątana
Kurczę już sama nie wiem... Nie mam pojęcia jak to sobie tłumaczyć... Co to może być?
- kogelmogel
lęk przed szaleństwem, schizofrenią. Jeśli pomyślałaś sobie i przestraszyłaś się schizy, to znaczy że to lęk przed schiząZaplątana pisze:Kurczę już sama nie wiem... Nie mam pojęcia jak to sobie tłumaczyć... Co to może być?

zmierz się z tymi myślami, ośmiesz je, wejdź z nimi w dialog, odpowiedz, że nie idziesz pod prysznic i tyle. zaśmiej się z tej sytuacji. Spróbuj, nie bój się, myśli zelżeją.

Walczę i się nie poddaję, bo za długo uciekałem!
- Zaplątana
Miałeś tak kiedyś? Tzn miałeś takie myśli?Guett pisze:stany odcięta czyli d/d, to samo ciągle.
-- 5 stycznia 2017, o 16:18 --
Kurczę, ale mnie pocieszyłeśkogelmogel pisze:lęk przed szaleństwem, schizofrenią. Jeśli pomyślałaś sobie i przestraszyłaś się schizy, to znaczy że to lęk przed schiząZaplątana pisze:Kurczę już sama nie wiem... Nie mam pojęcia jak to sobie tłumaczyć... Co to może być?Twój mózg symuluje te myśli, żebyś myślała, że masz schizę. Sama siebie straszysz
zmierz się z tymi myślami, ośmiesz je, wejdź z nimi w dialog, odpowiedz, że nie idziesz pod prysznic i tyle. zaśmiej się z tej sytuacji. Spróbuj, nie bój się, myśli zelżeją.

- Guett
- Odważny i aktywny forumowicz
Tematyka różna, ale odczucie miałem takie jakby to nie były moje myśli, nie swoje, takie oddalone... i to jest właśnie spowodowane przez depersonalizacje, czyli odcięcie od własnego ja, obcość do siebie, bo swojego głosu, myśli, zachowania itp.
i'm tired boss
- schanis22
Zaplątana ja miałam identyczny objaw z głosem to od depersonalizacji nie martw się , jak chcesz przyjdz po rozmawiać do nas na czata . 

W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .